Kalimba nedir? Nasıl çalınır? Kalimba notaları nasıl okunur?

Güncelleme Tarihi:

Kalimba nedir Nasıl çalınır Kalimba notaları nasıl okunur
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2022 00:31

Kalimba, sıklıkla merak edilen konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Kalimba nedir öğrenebilir ve buna göre nasıl çalındığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Kalimba nedir? Nasıl çalınır? Kalimba notaları nasıl okunur tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 

 Kalimba, parmak ile çalınan bir müzik aletidir. Müzik alanında parmak piyanosu olarak da bilinmektedir.

  Kalimba Nedir? 

 Kalimba, parmakların kuvveti ile çalınan tuşlu bir müzik aletidir. Kalimbanın sesi ve ezgisi diğer aletlerden farklı olduğu için birçok kişinin ilgisini çekmektedir. Piyano ve kanun gibi parmak ile çalınsa da diğer duyulan müzik aletlerinden daha farklı olduğu bilinmektedir. Müzik platformunun parmak piyanosu olarak da bilinmektedir. Kalimbanın çalınması için iki elin arasına konumlandırılması ve baş parmaklar ile ritim verilmesi gerekir. Tınısı ve ezgisi ilgi çeken bir müzik aleti olduğundan birçok kişinin kulağında hoş bir tını oluşturur. 

 Kalimbanın doğduğu ülke Güney Afrika olarak bilinmektedir. Bu nedenle de yerel bir müzik aleti olarak görmek mümkündür. Özellikle Mozambik ve Zimbabwe'de doğduğu düşünülmektedir. Çünkü buradaki yerel gruplar tarafından yöresel ayinlerde kalimba çalınmaktadır. Tahta ve metal parçalarından oluşan Kalimba başka ülkelerde farklı isimler ile de bilinmektedir. 

Haberin Devamı

 On yedi tane tuşu olan kalimbanın ana gövdesi (taban kısmı) tahtadan yapılmaktadır. Bu çalgının sekiz tuşlu olanları da mevcuttur fakat en çok kullanılan ve üretileni on yedi tuşlu olanıdır. Özellikle sakinleştirici bir etkisi olmasından dolayı her evde ya da her yerde kalimbaın sesini duymak mümkündür.

  Nasıl Çalınır? 

 Kalimba iki el ile çalınan bir enstrümandır. Baş parmaklar ile çalınan kalimbayı en doğru şekilde tutmak ve kolay bir şekilde çalmak mümkündür. Diğer tüm parmaklar kalimbanın altında kalır ve ürünün de doğru mesafede tutulması gerekir. Sonrasında baş parmaklar ile gereken şiddeti vererek kalimbanın tuşlarına dokunmak ve ses çıkmasını sağlamak gerekir. Kendine özgü bir sesi olmasından dolayı Kalimba birçok kişinin ilgisini çeken bir müzik aletidir. 

 Kalimba Notaları Nasıl Okunur? 

 On yedi tuşu bulunan kalimba standart modeldir ve en çok bunlar kullanılır. Simetrik bir şekilde dizilmiş olan tuşlarda her bir tuş farklı bir nota anlamına gelir. Notalar şu şekildedir: 

Haberin Devamı

Ortada yer alan en uzun tuş 1 - C - Do 

1 sayısının solundaki tuş 2 - D - Re 

1 sayısının sağındaki tuş 3 - E - Mi 

2 sayısının solundaki tuş 4 - F - Fa 

3 sayısının solundaki tuş 5 - G - Sol 

4 sayısının solundaki tuş 6 - A - La

 5 sayısının sağındaki tuş 7 - B - Si 

Bu tuşlar nota, harf ve sayılar da kalın ses çıkaran tuşlara aittir. Bunlara artı olarak ince ses çıkaran tuşlar da mevcuttur. Bu tuşlarda ince olduğunu belirtmek için ' ve '' işaretleri bulunur. İnce notalar ise şu şekildedir: 

6 sayısının solundaki tuş 1' - C - Do 

7 sayısının sağındaki tuş 2' - D - Re 

1 sayısının solundaki tuş 3' - E - Mi 

2'nin sağındaki tuş 4' - F - Fa 

3'ün solundaki tuş 5' - G - Sol 

Haberin Devamı

4'ün sağındaki tuş 6' - A - La 

5'in solundaki tuş 7' - B - Si 

6'nın sağındaki tuş 1'' - C - Do 

7'nin solundaki taş 2'' - D - Re

 1'in sağındaki tuş 3'' - E - Mi

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!