Kaldıraçlı işlem nedir? Nasıl yapılır? Kaldıraçlı işlem haram mı?

Güncelleme Tarihi:

Kaldıraçlı işlem nedir Nasıl yapılır Kaldıraçlı işlem haram mı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2022 03:44

Yatırımın günlük yaşamımızda ve iş hayatımızda büyük yeri vardır. Bu konudaki stratejiler düşünüldüğünde çeşitli yatırım stratejilerine de rastlamaktayız. Belirli bir kaynağın ya da değerin gelir sağlaması için kalıcı bir şekilde ilgili kaynağın kullanılması gerekir. Bu kullanılan kaynak ya da değer işlem sonucunda tükenmiyorsa yapılan yatırımlar başarılı demektir. Burada yatırım potansiyelinin getirisinin artması söz konusudur. Bu bakımdan yazıda sizlerin de bilgilenmesi amacıyla detaylı olacak şekilde kaldıraçlı işlem nedir, kaldıraçlı işlem nasıl yapılır ve kaldıraçlı işlem haram mı detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 

 

Kaldıraçlı işlem kavramına yatırım yapan ya da yatırımla ilgilenen kişi ve kurumlar mutlaka rastlamıştır. Hatta firmaların kazanç miktarları, kar oranları, zarar oranları ve borç oranları periyodik takvimler çerçevesinde incelenmektedir. Bu incelemelerde de kaldıraçlı işleme yer verilmektedir.

Kaldıraçlı İşlem Nedir?

Yatırım potansiyelinin getirisini arttırmak esas amaçtır. Bu amaca ulaşmak için borç para kullanımına başvurulduğu yatırım stratejisine kaldıraçlı işlem denmektedir. Görüldüğü gibi kaldıraçlı işlem yapan firmalar yatırımdan kar elde edebilmek veya yatırım yapabilmek için borç para edinirler.

Firma varlıklarını finanse etmek zorunda kalmaktadır. Bunun için de borç miktarı kullanır. Kısaca kaldıraç alım satım yapmak amacıyla az miktarda para yatırarak krediyle işlem yapmaya devam etmektir.

Haberin Devamı

Kaldıraçlı İşlem Nasıl Yapılır?

Öncelikle şu bilinmelidir ki kaldıraçlı işlemlerde paranın büyüklüğü kaldıraç oranında artar ve işlem hacmi de buna bağlı olarak aynı oranda genişler.

Kaldıraçlı işlem firmalar tarafından popüler ve cezbedici görülmektedir. Fakat kaldıraçlı işlem yapmak profesyonellik de gerektirmektedir. Bu yüzden de kaldıraçlı işlem profesyonel yatırımcılar tarafından tercih edilmektedir.

Piyasadaki mevcut yüksek işlem hacmi sayesinde dünyada 100 katına kadar işlem yapılır ve yüksek kar elde edilir. Türkiye ülkesinde bu oran 10 katına kadardır.

Kaldıraçlı işlemlerin dikkatlice yapılmasının nedeni alım satımlar doğru yapıldığında kar verirken yüksek kazanç hırsı nedeniyle hata yapıldığında da büyük oranda zarara uğratabilmesidir. Bu sebepten dolayı kaldıraçlı işlem yapmak için profesyonel uzmanlardan gerektiğinde destek alınmalıdır.

Kaldıraçlı işlemin yapılması bir hesaplama işlemine dayanmaktadır. Bu hesaplamada doğru kaldıraç oranı bulunur. Kaldıraçlı işlem formülleri kullanılarak kaldıraçlı işlem yapılabilmektedir. Bu formülü ise kar zarar hesaplama formülü oluşturmaktadır. O halde kaldıraçlı işlemde kar zarar hesaplama formülü şöyledir:

Hacim: Teminat x Kaldıraç

Haberin Devamı

Kaldıraç Oranı: Pozisyon Büyüklüğü / Teminat Tutarı

Gerekli Marjin: İşlem Yapılacak Miktar x Kaldıraç Oranı

Kar Zarar Miktarı: (Kapanış Fiyatı - Açılış Fiyatı) / Kaldıraç Oranı

Kaldıraçlı alım satım işlemlerinin nasıl yapıldığını ve yukarıdaki formülleri örnekleriyle beraber incelemeniz tavsiye edilmektedir.

Kaldıraçlı İşlem Haram Mı?

Haram ya da helal kavramları din ile ilgilidir. Örneğin bizim ülkemizde sürekli olarak insanların aldıkları faiz oranlarının haram mı helal mi olduğu tartışılmıştır. Kaldıraçlı işlem haram mı sorusunun sorulmasının nedeni de budur.

Bu sorunun cevaplanabilmesi için İslam hukukunun incelenmesi gerekmektedir. İslam hukukuna göre kaldıraçlı döviz ile alım satım yapıldığında caiz olmayan bir davranışı sergilemiş olursunuz. Üstelik İslam hukuku bu durumu hem aracı kurum için hem de yatırımcı için geçerli kılmıştır. Bazı İslam kaynaklarında bu durum netice itibariyle izahları farklı olabilmektedir.

Haberin Devamı

Burada geçen caiz değildir ibaresi ise bizlere kaldıraçlı işlemin İslam hukukuna göre haram olduğunu bildirmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!