İyi bir Anadolu Lisesi için 90 net gerekiyor

Güncelleme Tarihi:

İyi bir Anadolu Lisesi için 90 net gerekiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2008 00:00

Dün Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) yapıldı. Öğrenciler iyi bir liseye girmek için yarıştı. Galatasaray, İstanbul Lisesi gibi Anadolu Liseleri ile Robert Koleji’ne girmek için uzmanlara göre bir öğrencinin en az 90 soruyu net olarak yanıtlaması gerekiyor. Final Dershanesi Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, merak edilen soruları Hürriyet’e yanıtladı.

OKS sonuçları ne zaman açıklanacak?

Sonuçlar 11 Temmuz 2008 Cuma günü açıklanacak.

Tercih ne zaman yapılacak?

Tercih ve yerleştirme kılavuzu henüz yayınlanmadı. Bugünlerde yayınlanmasını bekliyoruz. Ancak geçtiğimiz yıl sınav sonuçları açıklandıktan sonraki hafta tercih işlemleri de başladı.

Tercih işlemlerinin tamamlanması için ne kadar süre var?

Bu süre tercih ve yerleştirme kılavuzunda belirtilerek, geçtiğimiz yıl, önce bir hafta süre verildi, daha sonra da süre bir hafta daha uzatıldı.

Tercih nasıl yapılacak?

Öğrenciler tercih listelerini oluşturduktan sonra öğrenim gördükleri okul müdürlüğüne gidecekler. İşlemler okul müdürlüğü tarafından e-okul sistemi ile yapılacak.

OKS sonuçları ile hangi okullar öğrenci alıyor?

OKS sonuçları ile Fen, Anadolu, Anadolu Öğrtetmen, Sosyal Bilimler Liseleri, Anadolu Teknik, Anadolu Meslek, Sağlık Meslek Liseleri, bakanlıklara bağlı okullar ve OKS ile öğrenci alan özel okullara öğrenci yerleştiriliyor.

Tercih listesinde en çok kaç okula yer verebilir, tercih listesi değiştirme hakkı var mı?

Tercih listesinde en çok 20 okula yer verilebilir. Tercih listesi onaylandıktan sonra değişiklik yapma hakkı yok. İkinci ve gerekirse üçüncü ön kayıt döneminde yerleştirme ilk listeye göre yapılıyor. Bu nedenle öğrenci gitmeyi düşündüğü okullara tercih listesinde yer vermemeli.

Tercih sıralaması yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor?

Tercih listesinde OKS ile öğrenci alan tüm okul gruplarından okullara yer verilebilir. Ancak öğrencinin sıralamayı puanına göre ve Türkiye sıralaması en yüksek okuldan en az istediği okula göre yapmalı. Tercih listesini oluştururken öğrencinin kendi puanını ve sıralamasını dikkate alması gerekir.

Tercih için yapılan sıralama önemli mi?

Yerleştirme işlemi birinci tercihten başlayarak geriye doğru yapılıyor. Bu nedenle sıralama önemli. Örneğin; İzmir Fen Lisesi’ne 1. tercihinde yer veren bir öğrencinin, bu okula gitmekten vazgeçmesi durumunda bir alt tercihine yerleşme şansı yok.

Tercihte öncelik hakkı var mı, düşük puanlı okulu önce tercih etmiş öğrenciye öncelik tanınır mı?

Yerleştirme puan üstünlüğü esasına göre yapılıyor. Öncelik sıralaması önce olana değil, puanı yüksek olana veriliyor.

Aynı okul tercih etmiş olan iki öğrenci puanlarının denkliği durumunda tercih sırası önce olana mı öncelik veriliyor?

Puanların denkliği durumunda öncelik Türkçe neti yüksek olana, eşit ise Matematik neti yüksek olana sonra Fen neti yüksek olana verilir. Tüm testlerin eşitliği durumunda ise tercihi önce olana öncelik verilir.

İkinci yerleştirmeye neden gerek duyuluyor, okulların kontenjanları neden boş kalıyor?

OKS’ye giren öğrenciler aynı zamanda özel okullar, askeri liseler, yetenek sınavı ile öğrenci alan okullar gibi değişik sınavlara da giriyor. Bu öğrenciler OKS tercihlerinin yanı sıra diğer okullara da başvuruda bulunuyor. Sonuçta OKS ile öğrenci alan okullar dışında bir okulu seçmiş olan öğrencilerin yeri boş kalıyor. Açık kontenjanları doldurmak için, üçüncü yerleştirme yapmak gerekiyor.

OKS ile birlikte girilen Özel Okullar sınavı sonucu ne zaman açıklanacak?

Bu sınavın sonuçları da OKS ile birlikte açıklanacak.

Özel okul tercihleri başvuru döneminde yapılmıştı. Özel okullarda tercih değişikliği hakkı var mı, öğrenci kazandığı okula kayıt yaptırmak zorunda mı?

Özel Okullar sınavına giren öğrenciler OKS ile öğrenci alan okullar için de tercih yapacaklar. Sonuçta bu okul gruplarından birini seçecekler. Ancak tercihlerin ağırlığı OKS ile öğrenci alan okullar yönünde olacağından kolejlerde kontenjan boşlukları oluşuyor. Özel okullar bu nedenle 3 defa ön kayıt dönemi ile kayıt alıyor. Bu dönemde bu okula ilk tercih listenizde yer verip vermediğinize bakılmıyor. Öğrenci ön kayıt döneminde puanının yettiği ve istediği okula ön kayıt yaptırabilir.

Özel Okullar sınavı sonuçlarına göre en yüksek puanlı okullar hangileri, bu okullara yaklaşık kaç netle girilebilir?

Robert Koleji (Kız-Erkek), Üsküdar Amerikan (Kız-Erkek), Alman, St. Georg Avusturya, VKV Koç Özel Lisesi (Kız-Erkek). Bu okullardan birine girebilmek için 2007 sınav sonuçlarına ve ikinci yerleştirme puanlarına göre en az 75 net yapmış olarak gerekiyor. Örneğin; 2. yerleştirme sonucuna göre ilan edilen puanlar, Robert erkekte 87 nete, Robert kızda 83 nete denk geliyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!