İTÜ'den Paşmakçı ve Kocabıyık'a "fahri doktora"

Güncelleme Tarihi:

İTÜden Paşmakçı ve Kocabıyıka fahri doktora
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2013 10:18

Haliç Üniversitesi Öğretim Üyesi, sanatçı Yücel Paşmakçı ile Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık'a, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından "fahri doktora" unvanı verildi.

Haberin Devamı

İTÜ Ayazağa Kampüsü'ndeki Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İTÜ'lü olmaktan gurur duyduğunu söyledi. Kendisinin de İTÜ'ye çok emek verdiğini aktaran Eroğlu, İTÜ'nün, Türkiye'nin inşasında önemli görevler üstlendiğini ve yetişmiş insan konusunda büyük bir kaynak olduğunu belirtti. Eroğlu, İTÜ'nün başarısının artmasını temenni ederek, "İTÜ'ye destek vermeye her zaman hazırım. Buradan ayrıldık ama kalbimiz burada" dedi.
Eroğlu, fahri doktora geleneğinin öneminden bahsederek, İTÜ'nün unutulmuş değerleri yaşattığını anlattı. Yücel Paşmakçı'nın halk musikisine büyük eserler kazandırdığını söyleyen Eroğlu, "İnsan-ı kamildir. Halk müziğini diri tutmuştur" diye konuştu.
Borusan'ın eğitime katkılarına da değinen Eroğlu, Ahmet Kocabıyık'ın babası Asım Kocabıyık'ı "muhteşem bir insan" olarak niteleyerek, "Borusan, Türk sanayisine damgasını vurmuştur. Asım Kocabıyık, mümtaz bir kişiliğe sahiptir. Onca yaşına rağmen bütün işlerini takip ederdi" dedi.
Eroğlu, Asım Kocabıyık ile ilgili anılarından bazılarını aktararak, Kocabıyık'ın "amel defteri kapanmayan biri" olduğunu söyledi.
İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Bakan Eroğlu'na teşekkür plaketi takdim etti. Fahri doktora verilmesine ilişkin senato kararlarının okunmasının ardından Bakan Eroğlu ve Rektör Karaca, Paşmakçı ve Kocabıyık'a belgelerini takdim ederek, cübbelerini giydirdi.
Karaca, 1949'dan beri fahri doktora unvanı verdiklerini söyledi. Türkiye'nin her alanda gelişme sağlamasının yanında, kültür ve sanat yaşamının aynı şekilde gelişmediğini anlatan Karaca, Paşmakçı ve Kocabıyık'ın, farklı alanlarda faaliyet gösterseler de sanata hizmet ettiklerini anlattı. Karaca, Paşmakçı'nın hayatı boyunca yaptığı çalışmalarla Türk Halk Müziği'nin hak ettiği yere gelmesinde önemli hizmetleri olduğunu aktardı.
Kocabıyık'ın da çağdaşlaşma yolculuğunda Türkiye'ye önemli hizmetler yaptığını anlatan Karaca, verecekleri fahri doktorayla bu hizmetlerin bir nebze olsun takdir edilebileceğini söyledi. Karaca, Borusan'ı kültüre adanmış bir isim olarak tanımlayarak, sanat alanında yapılan çalışmalardan bahsetti.
Törende, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Türk Halk Müziği Grubu ve Borusan Quartet konser verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!