İTÜ 240 yaşında

Güncelleme Tarihi:

İTÜ 240 yaşında
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2013 13:16

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, İTÜ'nün seçkin bir kurum olarak Türkiye'nin gelişmesi ve kalkınmasında büyük payı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Mehmet Karaca, İTÜ'nün 240. kuruluş yılı dolayısıyla Maslak'taki Süleyman Demirel Konferans Salonu'nda düzenlenen "İTÜ Günü Töreni"nde eski mezunlara ve davetlilere hitap etti. İlk teknik üniversite olan İTÜ'nün 1773'te kurulduğunu hatırlatan Karaca, üniversitelerinin aynı zamanda ülkenin en eski ve ilk yükseköğrenim mektebi olduğunu söyledi. Karaca, üniversitenin bugünkü adını 1944'te aldığını anımsatarak, "İTÜ, yurdumuza modernleşme tarihinde damgasını vurmuş müstesna kurumların başında gelmektedir" dedi.
Artık Türkiye'nin geçmişe göre eğitim, ekonomi, sanayi, teknoloji ve birçok açıdan farklı noktada olduğunu söyleyen Karaca, İTÜ mezunlarının bu değişim ve başarıda büyük payları olduğunu belirtti. Karaca, eski mezunlardan üniversiteye yardım ve desteklerini artırmalarını istedi, yeni nesillerin de üniversitenin başarısını çok daha iyi noktalara taşıyacağına inandığını söyledi. İTÜ'ye bağlı vakıf ve kurumların bütçelerinin aynı ölçekteki yabancı üniversitelere göre çok az olduğunu dile getiren Karaca, üniversitenin yapısal ve kurumsal sorunlarını da çözmeye çalıştıklarını da sözlerine ekledi. Üniversiteye bağlı yurt, kütüphane ve kitap sayısının da yetersiz olduğunu anlatan Karaca, 100 bin mezundan çok azının İTÜ Mezunlar Derneği'nde aktif olarak elini taşın altına koyduğunu söyledi.
Karaca, konuşmasının sonunda, üniversite tarafından hazırlanan "İTÜ ve Mühendislik Tarihi" adlı kitabın ikinci cildinin tanıtımını yaptı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle başlayan törende, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bazı kabine üyelerinin kutlama mesajları okundu. Törende, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı tarafından mini konser verildi.
İTÜ'ye katkı ve desteklerinden dolayı bu yıl da bazı vakıf ve şirketlere "Gümüş Arı" ödülleri takdim edildi. Üniversitenin 240. yıl pulu ve CD'sinin de tanıtıldığı törende, mezunlar adına konuşmalar yapıldı. Törene, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Ses Eğitimi Bölümü mezunu, TRT İstanbul Radyosu ses sanatçısı Melihat Gülses'in konseriyle devam edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!