İskonto hesaplama nasıl yapılır? En kolay ve basit olarak iskonto nasıl hesaplanır

Güncelleme Tarihi:

İskonto hesaplama nasıl yapılır En kolay ve basit olarak iskonto nasıl hesaplanır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2022 19:41

İskonto hesaplama, kolaylıkla yapılabilmektedir. Firmalar mal ve hizmet satışlarında indirime gidebilmektedir. Kendi belirleyeceği dönemlerde müşterileri için iskonto uygulayabilmektedir. Her işletme ve firmanın kendine göre fiyat politikası bulunmaktadır. İskontolu fiyatı belirleyebilmek için ürün fiyatı ve iskontolu fiyat üzerinden işlem yapılmalıdır. İskonto hesaplama nasıl yapılır? En kolay ve basit iskonto nasıl hesaplanır? İşte merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

 

 İskonto hesaplama işlemi yapabilmek için ürünün gerçek fiyatı ve iskontolu fiyatı bilinmesi gerekmektedir. Ardından normal fiyat iskonto oranıyla çarpılır ve 100 e bölünür. Basit yöntemle yapılabilen iskonto hesaplama işlemleri yıl içinde ürün gerçek fiyatı ve indirimli fiyatı üzerinden değerlendirilir. Ürün ya da hizmetin gerçek değerini bilerek iskonto oranıyla çarpabilir 100 e bölerek sonucu bulabilirsiniz.

  İskonto Hesaplama Nasıl Yapılır?

  İskonto hesaplama işlemleri, ürün gerçek fiyatı ve iskontolu fiyatı üzerinden iskonto oranına göre yapılabilmektedir. Normal değeri 120 TL olan bir ürünün iskonto oranını %40 alalım bu duruma göre, 120X100-60/100 = 7200/100 = 72 Türk Lirası iskontolu fiyat bulunabilir. İskonto mal ve ürünlerin gerçek değeri üzerinden yapılan indirimdir.

Haberin Devamı

  Ürün fiyatı iskonto oranını öğrenerek iskontolu fiyatı belirleyebilirsiniz. İskonto uygulanacak mal ya da ürün ya da hizmet mevsime göre ya da fiyatlandırma politikası olarak düşünülebilmektedir.

  En Kolay ve Basit İskonto Nasıl hesaplanır?

  En kolay ve basit olarak iskonto hesabı yapılabilmektedir. İşletmeler mal ve hizmet bedellerinde belirli zamanlarda iskonto uygulayabilmektedir. Burada iskonto oranını hesaplamak isteyenler kolaylıkla yapabilmektedir. Kendi fiyat politikaları üzerinden yapacakları ve % 15 gibi iskonto yapabilmektedir.

  Müşteri memnuniyeti kazanabilmek ya da ticari hareketlerini artırabilmek için yapılan iskonto bedelleri önemli etki yaratmaktadır. İskonto uygulamaları sezonluk, aylık, haftalık ve kısa süreli olarak yapılabilmektedir. Müşteriler için büyük avantaj olarak değerlendirilebilen iskontolar mevsimsel, seri sonu gibi düşünülerek uygulanmaktadır.

  Alıcılar da bu süreleri takip ederek ekonomik olarak bütçelerine katkı verebilmektedir. Çeşitli nedenlerle uygulanan iskontolar, bazen % 50-60’ları bulabilmektedir. Eğer siz de ticari amaçlı çalışıyor iseniz ürünün gerçek değerini öğrenerek iskonto oranını bulabilirsiniz.

Haberin Devamı

  İskonto hesabı

  Sektör ya da firmalar farklı nedenlerle kendilerine ait mal ya da hizmete iskonto uygulayabilmektedir. Bu durumda alıcı olarak iskonto kolaylıkla ödenecek nihai fiyatı bulabilirsiniz. Bunun için ürün gerçek değeri ve iskonto oranını bilmeniz yetecektir. Ürünün bilinen liste fiyatıyla iskonto oranını çarparak indirim fiyatını öğrenebilirsiniz.

  % 60 uygulanan iskonto oranı 100’ e bölünerek 0,6 sonucu bulunur. Aynı şekilde %30 iskonto oranını da ise 0,3 şeklinde bulabilirsiniz. Bulunan sayıyı ürünün gerçek fiyatıyla çarparak iskontolu fiyatı bulabilirsiniz. Liste fiyatı 300 TL olan ürün için %60 iskonto uygulanırsa, 60/100= 0,6 olarak fiyat katsayısı bulunacaktır. Bu durumda 300x0,6= 120 TL olarak iskontolu fiyat buluna bilecektir. Gerçek fiyat üzerinden büyük indirimler yapılabilmektedir. İskonto hesabı kolayca yapılarak ne ödeneceği öğrenilir.

Haberin Devamı

  Liste fiyatı 300 TL olan bir ürünümüz örnek olsun, liste fiyatı x(1-(iskonto oranı/100)= Alış fiyatı formülü uygulanmalıdır. Buna göre iskonto oranı %70 olarak verildiğinde, 70 sayısı 100’ e bölünerek 0,7 sonucu bulunur. Çıkan sayıyı 1’ den çıkararak alış fiyat katsayısını bulabilirsiniz. 1-0,7= 0,3 katsayısı bulunmaktadır.

  Liste fiyatıyla çıkan sayıyı çarparak da gerçek fiyatı bulabilirsiniz. Bu iskontolu olarak ödenecek fiyattır.

 300x0,3= 90 TL iskontolu fiyat bulunacaktır.

  Basit İskonto Hesaplama

  İskonto hesaplarınızı hızlı ve kolay bir şekilde yapabilmek için, ürünün liste fiyatını bilmek gerekmektedir. Ardından iskonto oranını öğrenerek iskontolu ürün fiyatını bulabilirsiniz. Gerçek liste fiyatı 200TL olan bir ürüne %60 iskonto uygulandığını düşünürsek, 200X %60= 120 olarak buluruz. Ardından gerçek fiyattan iskonto oranını çıkararak iskontolu fiyatı bulabiliriz. 200-120= 80TL olarak ürün- hizmetin iskontolu fiyatını bulabiliriz.

Haberin Devamı

  Bir başka yöntem ise; %20 olarak uygulanan iskonto oranını 0,2 olarak kabul edildiğini düşünerek hareket edelim. Ürün değeri 200X 0,2= 40TL buluruz. Bunu Ürün fiyatıyla çarparak iskontolu fiyatı bulabiliriz. 200-40= 160 TL iskontolu fiyat bulunabilmektedir. Ticari faaliyet işletmeleri ya da hizmet sunucular tarafından yapılan indirimlere iskonto denilmektedir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!