İşaret dili tercümanlığı sınavında haksızlık iddiası

Güncelleme Tarihi:

İşaret dili tercümanlığı sınavında haksızlık iddiası
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2013 17:37

İşitme Engelliler Federasyonu (İEF) Başkanı, şubat ayında yapılan işaret dili tercümanlığı sınavında haksızlık yapıldığını savundu. Sınavda şive farklılığının göz önünde bulundurulmadığını, Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı işaret dili sözlüğünün uygulanmadığını belirtti.

Haberin Devamı

İEF Başkanı Muammer Ay, yaptığı yazılı açıklamada, TİDBO’nun, Milli Eğitim Bakanlığı ile Türk Dil Kurumu çatısı altında bulunduğunu belirterek, Türkiye’de sayıları 3 milyonu bulan işitme engellinin kulağı olan işaret dili tercümanlarının, bu sınavda haksızlığa uğratıldığını savundu.
Adliye, noterler ve karakollarda işitme engellilere yardım için gecelerini gündüzlerine katıp çalışan, halk eğitim merkezlerinde yüzlerce öğrenciler yetiştiren, işitme engelli kültürüyle büyüyen, ana dili işaret dili olan coda ve işaret dili tercümanlarının sınavda hak ettikleri sonucu alamadıklarını belirtti. Ay, sınavda, şive farklılığının göz önünde bulundurulmadığını, Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı işaret dili sözlüğünün uygulanmadığını, işaret dili ile anlatılan videolarda mimiklerin kullanılmadığını, sınava girecek olanlara hazırlanabilecekleri hiç bir materyal sunulmadığını anlattı.
Sınava girenlerin yüzde 80’inin başarılı olamadığını, bunun da kafalarda soru işareti yarattığını belirten Ay, işaret dilinin bir kitabı, bölümü de bulunmadığını aktardı.
 
İEF Başkanı Muammer Ay, 11-22 Mart tarihleri arasında yapılacak sınavla 470 işaret dili tercümanı alınacağını ifade ederek şunları söyledi:
“Bu kişiler 81 ilden katılanlar olacak. Bu sınavı kazanamayan birçok iller açıkta bırakılarak. 3 milyon işitme engellinin vebaliyle oynanmaktadır. Yıllardır ana dilini iyi kullanan codalar ve yılların tecrübeli tercümanları adliyelerde, noterlerde şimdiye kadar yanlış tercümanlık mı yaptılar da 8 dakikalık bir sınavla ellerinden bu haklarını aldılar?” ifadelerini kullandı.
Muammer Ay, sınavdaki haksızlığın giderilmesi için İEF olarak her türlü girişimde bulunacaklarını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!