İnsanlar ekmeğini dijitalden çıkaracak

Güncelleme Tarihi:

İnsanlar ekmeğini dijitalden çıkaracak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2014 09:52

Üniversite adayları sınav maratonu kadar zorlu bir süreç yaşıyor. 7 Temmuz’da başlayan üniversite tercih dönemi 17 Temmuz’da sona erecek.

Haberin Devamı

İnsanlar ekmeğini dijitalden çıkaracak
M-GEN Gelecek Planlama Merkezi Kurucusu fütürist Ufuk Tarhan ise, adayları bir mesleği takılıp kalmaması konusunda uyarıyor. Ayrıca mesleklerin ileride icra ediliş biçimi, içeriği ve eğitimiyle değişeceği için asıl olarak alanlarla ilgilenilmesi gerektiğini söylüyor. Tarhan’ın adaylara bir diğer önerisi ise hangi alanda eğitim alırsa alsın mutlaka bilgisayar kodlama ve grafik tasarımının öğrenilmesi gerektiği. Çünkü Ufuk Tarhan’a göre artık her şey dijitalleşiyor ve insanlar ileride ekmeğini dijitten çıkaracak. Tarhan’ın önerileri şöyle:
“Ben şu anda meslek seçiminin öncelikli olmasını doğru bulmuyorum. Çünkü bu mesleklerin hepsi hem içerik ve icra ediliş biçimiyle hem de eğitimiyle değişecek. Bugünkülerden daha fazla sayıda ve bilmediğimiz meslek oluşacak. Bir mesleğe takılıp kalmak çok iyi değil. Asıl olarak alanlarla ilgilenmeniz gerekiyor. Tıpta cildiyecilikle mi, inşaatta hangi tür inşaatı seviyorsunuz, konut inşaatı mı, baraj inşaatı mı? Bunları belirleyip onun alt başlıklarında derinleşeceğiniz alanları düşünmelisiniz. Meslek seçimi konusunda sınav sistemi nedeniyle büyük kısıtlamalar olacak. Çok kasmadan, kendinizi üzmeden, yormadan puanınız istediğiniz alanda nerede denk düşüyorsa oraya girmeye çalışın. Sevdiğiniz alana en yakın bölümlere girin. Çok para getirecek, adı duyulmuş, popüler diye kasmayın. Çünkü bu popüler alanlar da dönüşecek. Bir kere kesinlikle sevdiğiniz alana yönelin. Bir de insani becerilerinizi geliştirmelisiniz. Çünkü sizi asıl başarılı ya da başarısız kılacak şey becerikli ve akıllı insan olup olmadığınızdır. Beceriden kastım, resmen dümdür iyi ve akılı insan olmayı becermeniz. Yani hem kendinize, hem ülkenize, hem de topluma karşı sorumlu olmalısınız.”

Haberin Devamı

İyi iletişimci olun

Çok iyi iletişimci olmak gerektiğine vurgu yapan Tarhan, önerilerine şöyle devam ediyor:
“Ne iş yaparsanız yapın duygulara hitap edebilmeyi, duyguları anlayabilmeyi becerebilmelisiniz. Problem çözme ve ikna kabiliyeti gibi yetenekler bunun içine giriyor. Okul dönemini bilgi toplamaktan ziyade, yetişkinliğe doğru giderken o arada kendinizi yetiştirme dönemi olarak görmelisiniz. Okulun fiziki koşulları, sosyal aktiviteleri, sağladığı yan faydalar çok önemli. Diyelim ki istemediğiniz bir bölümü seçtiniz, yerleştiniz. Bu herkes için geçerli, mutlaka bir yolunu bulup bilgisayar kodlama dersi almalısınız. Çünkü bilgisayar kodlaması yapmak artık sadece bilgisayarcıların üstüne vazife değil. İyi kötü bir bilgisayar kodlama becerinizin olması gerekiyor. Okulda yoksa bile dışarıdan özel ders alın. Bir de grafik tasarımı. Bundan sonraki her türlü bilgi multimedya, görsel, video şeklinde, sesli görüntülü ve hareketli olacağı için mesleğini de bunları kullanarak icra edecek insanlar. Dolayısıyla, ‘Ben sosyoloji okuyorum, bana ne bilgisayar kodlamasından, grafik tasarımından’ diyecek olanlar yanılacak. Çünkü sosyolojik bilgisini de küçük küçük grafik bilgilerle anlatabilirse izah edecek kendisini dijital yerlilere. Ama ille de meslek soranlar için tıp, mühendislik, mimarlık gibi sıralamada sorun yok. Değersiz meslek kalmıyor, becerikli ve beceriksiz insan olacak. Çünkü becerikli insan, ekmeğini taştan çıkarmak gibi, ekmeğini dijitten çıkaracak. Dijitalleşemeyene ekmek yok.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!