İnfografik nedir, nasıl yapılır? İnfografik görseller nasıl hazırlanır ve tasarlanır?

Güncelleme Tarihi:

İnfografik nedir, nasıl yapılır İnfografik görseller nasıl hazırlanır ve tasarlanır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2022 16:23

İnfografik, karmaşık olan verilerin herkesin kolay bir şekilde anlayabileceği hali ile görselleştirilmesine denir. Bilgileri çeşitli sembollerle ve grafiklerle destekleyerek çok daha okunabilir bir hale getirebilmeniz gerekir. Okuyucuya ya da izleyiciye tek bir metin ile rahatlıkla aktarabileceğinizden çok daha ayrıntılı ve derin bilgiler sunma imkanı da tanır. İnfografik nedir? Nasıl yapılır tüm detayları ile sizler için derledik.

Haberin Devamı

İnfografik, farklı verilerin kullanıcıya grafik desteklidir şekilde sunularak daha anlaşılır ve kolay bir hale getirmesini amaçlayan bir dosya türüdür.

 İnfografik Nedir?

 İnfografik, İngilizce olarak “information” ve “graphic” kelimelerinin birleşimi ile meydana gelir. İnformation Türkçede ise, bilgi, graphic ise grafik anlamına gelir. Kısacası infografiği, bilgi grafiği şeklinde tanımlayabilir. İnfografikler, içerik şeklinde hazırlanan çalışmalardır. Harita, tablo, sembol ve şema gibi çeşitli ögelerin birleşiminden meydana gelir. Renk, tipografi ve leke dengesi gibi temel grafik unsurları da infografik tasarım aşamasında oldukça önemlidir. Birden fazla konuyu ve uygulama alanını bir araya getirerek karşı tarafa daha anlaşılır bir şekilde aktarabilmenize de yardımcı olur.

Haberin Devamı

 İnografik Nasıl Yapılır?

 İnografik bilgi grafiği ise, temel olarak giriş, ana mesaj ve sonuç olmak üzere üç bölümden meydana gelir. Giriş bölümü ise, okuyucuya infografik hakkında da önemli bilgiler verir. Ana mesajın verildiği özel alan görsel ögenin en fazla kullanıldığı yerdir. Bu bölümde ise infografiğin temel amacı gösterilir. Sonuç bölümünde ise okuyucuya verilmek istenen mesaj kısaca özetlenir.

 İnfografik Görseller Nasıl Hazırlanır Ve Tasarlanır?

 İnfografikler; istatistiksel bilgiler, veri kaynakları, metinsel ve görsel ögeler bir arada kullanılarak hazırlanır. Ama tasarım işlemine başlamadan önce öncelikle hangi konu hakkında çalışma yapacağınızı tespit etmeniz gerekir. Daha sonra sembol ve renk gibi tasarım ögelerini de belirleyerek görsellerinizi hazırlamaya başlayabilirsiniz. Bu süreçte aynı zamanda infografik şablonlarından ve örneklerinden yararlanabilirsiniz. Online platformları da kullanarak hazırlama işlemlerini birkaç adımda hazırlayabilirsiniz.

 İnfografikler yapılırken en çok dikkat edilmesi gereken konular içinde ise; veri kaynakları, içerikler, istatistiksel bilgiler, görsel ögeler ve bunun yanında infografiğin hangi amaçla, kime ve hangi firmaya yapıldığı ya da firmanın ele aldığı konunun içeriğine ne kadar uygun olduğu gibi önemli unsurlara dikkat edilmesi gerekir. Burada kullanılan görseller, renkler ve kullanılan içeriğin sade, anlaşılır bir şekilde, kişiyi ya da firmayı yansıtacak şekilde olmalıdır. İnfografiğin önemli olmasının en büyük nedeni ise, sayfalarca devam eden bir içeriği, sadeleştirerek grafiklerle algılanmasını kolaylaştırmak ve akılda kalıcılığını önemli ölçüde sağlar. İnfografik hazırlarken ihtiyacınız olabilecek, çeşitli görsel içeriklerinizi oluşturabileceğiniz ücretsiz araçlar da vardır. Genellikle de Adobe’un Photoshop ve Illustrator programları da kullanılarak tasarlanır. Ama son zamanlarda infografik yapımını önemli ölçüde kolaylaştıran bazı uygulamalı web siteleri de kurulmuştur. Ücretsiz infografik tasarlama siteleri ise şunlardır:

Haberin Devamı

Canva: Ücretsiz infografik siteler içinde yer alan Canva, infografiklerinizi dakikalar içinde hazırlayabilme şansı verir. İçinde pek çok şablon olan bu platform, sahip olduğu binlerce illüstrasyon ile kolay ve açık bir şekilde hatırlanabilir görseller oluşturabilmenize de yardımcı olur.

Venngage: Pek çok konuya özel olmak üzere tasarlanan ücretsiz infografik şablonlar ile tasarım işlemlerinizi önemli ölçüde kolaylaştıran Venngage, Türkçe bir arayüze de sahiptir. Bu platform aracılığı ile 3 basit tema üzerinden de çeşitli grafikler oluşturabilirsiniz.

Piktochart: Online olarak infografik hazırlama siteleri içinde yer alan Piktochart, özel araçları ile birbirinden renkli görseller tasarlama imkanı da sunar. Aynı zamanda pek çok şablona sahip olan bu platform, birkaç adımda çeşitli grafikler hazırlayarak indirebilme imkanı verir.

 

 

BAKMADAN GEÇME!