İnfeksiyon nedir ve infeksiyon hastalıkları nelerdir? İnfeksiyon ile enfeksiyon arasındaki fark

Güncelleme Tarihi:

İnfeksiyon nedir ve infeksiyon hastalıkları nelerdir İnfeksiyon ile enfeksiyon arasındaki fark
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2021 04:44

Tıp'ta hastalıklar belirli kategorilere alınmış ve o şekilde değerlendirilmektedir. Tıp dilinde infeksiyon da bilinen hastalı türlerinden bir tanesidir. İnfeksiyon hastalıklarının ne olduğu ve infeksiyonun enfeksiyondan ne farkının olduğu merak edilmektedir. Peki, infeksiyon nedir? İnfeksiyon hastalıkları nelerdir? İnfeksiyon ile enfeksiyon arasında yer alan temel farklılıklar nelerdir? İşte infeksiyon hastalıkları ile ilgili tüm detaylar.

Haberin Devamı

İnfeksiyon hastalıkları doğrudan viral hastalıklar ile ilgili olduğu bilinmektedir. İnfeksiyon hastalıkları mutlaka tedavi edilmesi gereken ve erken tanı bu hastalıklarda hayati öneme sahiptir.

 İnfeksiyon Nedir?

 Virüs hastalıkları ile ilgili olarak bulaşıcı hastalıklara infeksiyon denilmektedir. İnfeksyion enfeksiyondan farklı bir kavram olup bu iki kavram birbirleri ile karıştırılmaması gerekir. İnfeksiyon kavramı tıpta mikrobiyoloji ile alakalı bir kavramdır. Vücuda dışarıdan canlı bir mikroorganizma girmiş ve burada lokalize olarak üremiş ise o bireyde infeksiyon söz konusudur. Enfeksiyon ile infeksiyonun tipik farklılıkları vardır.

 İnfeksiyon Hastalıkları Nelerdir?

 1) HIV: HIV en tehlikeli infeksiyon hastalıklarından bir tanesidir. Genellikle cinsel yolla bulaşan HIV virüsünden kaynaklı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. HIV virüsü hem bulaşıcı hem de tedavi edilmediği takdirde hayatı tehdit edici olan bir infeksiyon hastalığıdır.

Haberin Devamı

 2) AIDS: HIV virüsünden kaynaklı olan bir diğer hastalık ise AIDS hastalığıdır. AIDS hastalığı da infeksiyon hastalıkları olarak bilinmektedir. Aynı zamanda cinsel temas ya da başka yollarla bulaşan hastalıklardan bir tanesidir. AIDS hastalığı da tehlikeli ve ölümcül olan infeksiyon hastalığıdır.

 3) Hepatit: İnfeksiyon hastalıklarından bir tanesi olan Hepatit hastalığı sarılık türleri hastalıkları ve infeksiyon hastalıklarındandır. Sarılık hastalığı yani hepatit hastalığı göz beyazının sarılaşması ile birlikte başlar. Hepatit hastalığının tam olarak 3 türü bulunmaktadır.

 4) Tüberküloz: Tüberküloz ve bruselloz gibi benzeri hastalıklar da bakteriyel ve viral hastalıklardan bir tanesidir. Dolayısıyla bu hastalıklar da yine infeksiyon hastalıkları çerçevesinde değerlendirilmektedir. Genelde tüberküloz hastalığında ateş ve vücutta ağrılar ortaya çıkar. Bu kişilerde iştahsızlık da yine söz konusu olur. Tüberküloz hastalığı mutlaka tedavi edilmesi gereken bulaşıcı viral infeksiyon hastalıklarındandır.

 5) İdrar Yolu Hastalıkları: İdrar yolu hastalıkları da yine infeksyion hastalıklarından bir tanesidir. Sağlıklı bireylerde idrarda herhangi bir şekilde bakteri yer almamaktadır. İdrar yolu hastalıklarından olan infeksiyon hastalıkları mutlaka tedavi edilmesi gereken hastalık türlerindendir.

Haberin Devamı

 6) Grip: Grip de bulaşıcı olan hastalıklardan bir tanesidir. Grip özellikle mevsim geçişlerinde ortaya çıkan bulaşıcı viral hastalıklardandır. İnfluenza virüsünden kaynaklanan bir hastalıktır. Pek çok tipik belirtisi bulunan grip hastalığı infeksiyon hastalıkları çerçevesinde değerlendirilmektedir. Grip hastalığında en yaygın belirtiler de baş ağrısı ve üst solunum yolu hastalıklarıdır.

 7) Covid 19: 2019 yılında başlayan bir küresel salgın haline gelen covid 19 hastalığı da yine infeksiyon viral hastalıklarından bir tanesidir. Hem hayatı tehdit edici hem de aynı zamanda bulaşıcı olan covid 19 hastalığı da infeksiyon çerçevesinde değerlendirilir. Covid 19 hastalığının tipik belirtisi olarak ateş ve eklem ağrıları ortaya çıkar. Bu duruma korona virüs sebebiyet vermektedir. Covid 19 hastalığı da tedavi edilmesi gereken viral infeksiyon hastalıklarından bir tanesidir.

Haberin Devamı

 İnfeksiyon ile Enfeksiyon Arasındaki Fark

 Enfeksyion tanım olarak da vücuda giren virüslerin çoğalması ve bulaşıcı olmasına denilmektedir. İnfeksiyon ise enfeksiyondan farklı olarak hastalığın belirtileri artması ile alakalıdır. Yani hastalığa infeksiyon hastalığı denilebilmesi için ilk olarak enfeksiyon hastalığından kaynaklı olarak belirtilerin ortaya çıkması gerekmektedir. Enfeksiyon hastalığı ortaya çıkınca herhangi bir şekilde belirti yaşanmıyorsa bu hastalığa doğrudan enfeksiyon denilir. Belirtilerin olması ile birlikte infeksiyon kavramından söz edebiliriz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!