İlk Türk roman nedir? İlk Türk roman yazarı kimdir? Türk edebiyatında ilk Türk roman

Güncelleme Tarihi:

İlk Türk roman nedir İlk Türk roman yazarı kimdir Türk edebiyatında ilk Türk roman
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2021 03:07

11. yüzyılda kaleme alınmış olan Genji'nin Hikayesi adlı kitap dünya edebiyatındaki ilk roman kabul edilir. Türk edebiyatında ise ilk roman 19. yüzyılda yazılmıştır. Bunun en büyük nedeni Osmanlı döneminde, 6 yüzyıl boyunca Divan edebiyatına öncelik verilmesidir. Divan edebiyatı yazarları daha çok gazel, kaside, şarkı ve mesnevi türünde eserler kaleme almıştır. İlk Türk romanı nedir? Yazarı kimdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

 Tanzimat Döneminden itibaren yazılan ilk romanlar ve yazarları şu şekilde sıralanabilir:

 1- Namık Kemal - İntibah / Cezmi

 2- Safveti Ziya - Salon Köşelerinde

 3- Ahmet Mithat Efendi - Esrar-ı Cinayet

 4- Cemil Süleyman - Siyah Gözler

 5- Halit Ziya Uşaklıgil - Mai ve Siyah

 İlk Türk Roman Nedir?

 İlk Türk romanı Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat'tır. Taaşşuk kelimesi Osmanlıca da aşık olma, sevdalanma anlamına gelir. Kitap günümüz Türkçesine Talat ve Fitnat'ın aşkı olarak çevrilmiştir.

 İlk kez 1872 yılında tefrika olarak yayımlanan romanın ilk baskısı ise 1875 yılında yapılmıştır. Romanda ilk gençlik zamanlarından beri birbirlerine aşık olan Talat Bey ve Fitnat Hanım'ın kavuşma çabaları anlatılır.

 Romanın konusu ise şu şekilde özetlenebilir:

 Fitnat Hanım'ın babası oldukça baskıcıdır. Kızının annesiyle bile dışarı çıkmasına izin vermez. Talat Bey ise ona çocukluğundan beri aşıktır. Sevdiği kadına kavuşmak için yapmayacağı şey yoktur. Fitnat Hanım'a daha yakın olabilmek için kadın kılığına girer. Sevgilisinin mahallesindeki bir kadından nakış dersi almaya başlar. Talat Bey kadın kılığında Fitnat Hanım'ın evine girmeyi başarır ve olaylar gelişir.

Haberin Devamı

 İlk Türk Roman Yazarı Nedir?

 İlk Türk roman yazarı Tanzimat Edebiyatı temsilcilerinden biri olan Şemsettin Sami'dir. Seydi Yahya ve Kamusu'l Alam, Şemsettin Sami'nin diğer önemli eserleri arasında yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!