İlk siyasetname örneği nedir? Türk tarihinin ilk siyasetnamesi hangisidir ?

Güncelleme Tarihi:

İlk siyasetname örneği nedir Türk tarihinin ilk siyasetnamesi hangisidir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2021 02:55

Arapça kökenli bir sözcük olan siyaset kelimesi, devleti yönetmek, idare etmek ve düzene koymak anlamına gelir. Dilimize Farsçadan geçmiş olan name sözcüğü ise kitap ve risale manasında kullanılır. Bu iki kelimenin birleşmesiyle oluşturulan siyasetnameler, devlet yöneticilerine öğüt vermek amacıyla yazılan eserlerin ortak adıdır. Türk tarihinin ilk siyasetname örneği nedir? Yazarı kimdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Türk edebiyatı tarihinde kaleme alınan diğer önemli siyasetnameler ve yazarları şu şekilde sıralanabilir: 1- Farabi - İdeal Devlet 2- Nizamülmülk - Siyasetname

 3- Lütfi Paşa - Asafname 4- İbn Teymiyye - Siyasetü's Şeriyye

 İlk Siyasetname Örneği Nedir?

 İlk siyasetname örneği Yusuf Has Hacip tarafından 11. yüzyılda kaleme alınan Kutadgu Bilig'dir. Türkçeye Mutlu Olma Bilgisi olarak tercüme edilen eser yaklaşık 7000 bin beyit ve 200 kıtadan oluşur.

 Kitabın ilk kısımlarında bir hükümdarda bulunması gereken vasıflar sıralanır. Yusuf Has Hacip'e göre bir hükümdar her şeyden önce adil, otoriter ve hoşgörülü olmalıdır. Halkına her zaman eşit davranması gereken padişah, ödül verirken de cezalandırırken de aşırılıktan kaçınmalıdır.

 Türk Tarihinin İlk Siyasetnamesi Hangisidir?

Haberin Devamı

 Türk tarihinin ilk siyasetnamesi olarak kabul edilen Kutadgu Bilig, çok kapsamlı bir eserdir. Kitapta sadece hükümdarda değil, bir Müslümanda bulunması gereken özellikler de manzum bir şekilde aktarılır. Didaktik bir üslupla kaleme alınmış eserde kanaatkarlık, yardımseverlik, paylaşmak gibi erdemler övülmüş, açgözlülük, yalan, dünyaya aşırı düşkünlük gibi özellikler ise eleştirilmiştir.

 Kara Hanlı Devletinin hükümdarı Kara Buğra Han'a sunulan ese, aynı zamanda Türk edebiyatının ilk mesnevisi kabul edilir. Kutadgu Bilig, daha sonraki yıllarda Farsça ve Arapça kaleme alınan birçok siyasetnameye esin kaynağı olmuştur. Sade ve akıcı bir dille yazılmış olan kitap, günümüzde de en çok okunan eserler arasında yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!