İdrar Kültürü nedir? Neden yapılır? İdrar kültürü erkek ve kadınlardan nasıl alınır?

Güncelleme Tarihi:

İdrar Kültürü nedir Neden yapılır İdrar kültürü erkek ve kadınlardan nasıl alınır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2022 00:26

İdrar Kültürü, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım alanının fazla olmasından dolayı da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan İdrar kültürü nedir öğrenebilir ve neden yapıldığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. İdrar Kültürü nedir? Neden yapılır? İdrar kültürü erkek ve kadınlardan nasıl alınır detaylarıyla derledik.

Haberin Devamı

 

 İdrar Kültürü, idrardaki enfeksiyonu bulmak için yapılan bir testtir. İdrar kültürü ile idrar kaynaklı enfeksiyonların tespit edilmesi mümkündür. 

 İdrar Kültürü Nedir? 

 İdrar içindeki enfeksiyona sebep olması mümkün olan mikropları ya da bakterileri tespit etmek için yapılan testler idrar kültürü olarak bilinmektedir. İdrar kültürü testi idrar yolundan kaynaklanan enfeksiyonlara neden olan bakterileri ya da mikroorganizmaları bulmak için yapılır. 

 Genellikle erkeklerden daha fazla kadınlarda idrar kaynaklı rahatsızlıklara rastlanmaktadır. Bunun nedeni ise kadınların üretrasının erkeklere göre daha kısa olması ve aynı zamanda da anüse çok daha yakın bir yerde olmasıdır. Bundan dolayı bağırsakta olan bakterilerin idrar yoluna girmesi de daha kolay ve erkeklere oranla daha yüksektir. Bundan dolayı idrar yolu enfeksiyonlarında kadınların daha dikkatli davranması gerekir. 

Haberin Devamı

 İdrar yolu enfeksiyonlarının belirtileri vardır ve bu belirtiler ile karşılaşan kişilerin mutlaka doktora giderek idrar kültürü vermeleri gerekir. İdrar yolu enfeksiyonunun belirtileri arasında yüksek ateş, yorgunluk, halsizlik, karın ve vajina bölgesinde ağrı, sık sık idrara çıkma ve idrar akışında zorlanma olarak karşımıza çıkar. Eğer idrar yolu enfeksiyonu varsa bu kişilerin idrar rengi bulanık olur. Hatta bazı enfeksiyonlarda pembemsi bir renk gibi görülmesi de mümkündür. Sürekli idrar hissi geliyor fakat tuvalete gidince az miktarda idrar oluyorsa enfeksiyon olması mümkündür. Enfeksiyonun ciddi bir noktaya gelmesi halinde kişilerde kusma, terleme ya da titreme gibi belirtilerle de karşılaşılmaktadır. 

 Neden Yapılır? 

 Herhangi bir idrar yolu enfeksiyonu ya da bakterilerden şüphelenilmesi halinde kişilere idrar kültürü yapılmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonlarda mikroorganizmaları ya da bakterileri teşhis etmek için idrar kültürü yapılır. İdrar kültürünün sonuçları genelde 1 gün ile en fazla 3 gün içerisinde çıkar. İdrar kültüründe sonucun yüksek olması halinde enfeksiyon ya da bakteri vücutta yüksek anlamına gelir ve buna göre de bir tedavi yöntemi uygulanır. 

Haberin Devamı

 İdrar kültürü ile böbrek hastalıklarını, diyabeti ya da karın ağrısını teşhis ederek bunlar için tedavi yöntemine girmek mümkündür. Rutin muayeneler esnasında kişilerin şikayetlerini uzmanlara aktarmaları ve buna göre bir yol izlemeleri gerekir. Böbrek ya da üriner sistem ile ilgili herhangi bir hastalık olup olmadığını anlamak için de kişilere idrar kültürü yapılır. 

 İdrar Kültürü Erkek Ve Kadınlardan Nasıl Alınır? 

 İdrar kültürünün kadınlardan ve erkeklerden nasıl alındığı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Özellikle idrar yolu enfeksiyonlarının tespit edilmesi için yapılan idrar kültürü sıklıkla tercih edilen bir testtir. Belirtileri fazla olduğundan çok fazla bu rahatsızlıklara rastlanır ve bu nedenle de idrar kültürü sürekli olarak yapılır. İdrar kültürü erkeklerden alınırken mutlaka kişilerin penis uçlarını temizlemeleri gerekir. İdrar çıkmaya başladıktan sonra bir miktarını tuvalete yapmak ve sonrasında da steril olan idrar kabını dondurmak gerekir. 

Haberin Devamı

 Ardından idrar kabı dolduktan sonra idrarın gerisini tuvalete yapmak gerekir. Kadınlarda ise öncelikle vajinanın temizlenmesi ve deriden herhangi bir bakteri gelmesinin önlenmesi gerekir. Kadınlarda vajinayı labialarından ayırmak ve önden arkaya doğru bu bölgeyi temizlemek gerekir. Sonrasında idrar kabını doldurmak ve geri kalan idrarı da tuvalete yapmak gerekir. Sonrasında erkekler ve kadınlar bu idrar kaplarını uzmanlara vererek sonucun çıkmasını bekleyebilir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!