Hüküm Vermek Ne Demek, Ne Anlama Gelir? Hüküm Vermek Kelimesinin Tdk Sözlük Anlamı

Güncelleme Tarihi:

Hüküm Vermek Ne Demek, Ne Anlama Gelir Hüküm Vermek Kelimesinin Tdk Sözlük Anlamı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2022 18:05

Hükmetmek şeklinde de kullanılan hüküm vermek kelimesi, bir kişinin haklı olup olmadığına karar vermek demektir. Bu kelime, bir sözün ya da haberin doğru mu yanlış olduğunu değerlendirmek anlamında da kullanılır. Mahkemelerde hüküm verme yetkisi hakime ve jüriye aittir. Osmanlı döneminde hakimlere kadı denirdi. Hüküm vermek kelimesi hangi anlamda kullanılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Mantık biliminde, matematiksel ve bilimsel bir kesinliği olmadığı için doğru ya da yanlış hüküm bildiren tüm ifadeler önerme olarak adlandırılır. 

 Hüküm Vermek Ne Anlama Gelir? 

 Hüküm kelimesinin sözlük anlamı yargıdır. Geçerliliği olmayan şeylere hükümsüz, mahkeme tarafından suçlu bulunan kişilere ise hükümlü denir.

  Hüküm vermek, delillere bakarak kimin suçlu kimin masum olduğuna karar vermek anlamına gelir. Doğu hüküm verebilmek için davalı ve davacı dışında tüm tanıkların dinlenmesi ve olaya dair tüm belgelerin incelenmesi gerekir. 

 Bu kelime sadece hukuki bir terim olarak kullanılmaz. Günlük hayatta, kişinin bir şeyin doğru - yanlış ya da gerçek - yalan olduğuna karar vermesi de hüküm vermek olarak tanımlanır.

  Hüküm Vermek Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı 

Haberin Devamı

 ''Karar kılmak'' ve ''Sonuca bağlamak'' hüküm vermek ile eş anlamlıdır. Mahkemede verilen hükümler ise kendi içerisinde ikiye ayrılır. Suçsuz bulunan kişi beraat eder, suçlu bulunan kişi ceza alır. 

 Örnek Cümleler 

 1- Uzun uzun düşündükten sonra onun değil senin haklı olduğuna hüküm verdim. 

 2- Hüküm vermeden önce her iki tarafı da dinlemen gerekir. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!