Hollanda’dan, Türkiye’deki araştırmalara destek

Güncelleme Tarihi:

Hollanda’dan, Türkiye’deki araştırmalara destek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2015 14:19

Türkiye’de erken çocukluk dönemi ile ilgili araştırma yapan, çocuklar ve aileleriyle çalışan kuruluşların yeni başlayan projelerine Hollanda’dan destek sağlanıyor. Hollanda merkezli Bernard van Leer Vakfı’nın amacı çocukların daha sağlıklı, güvenli ve destekleyici bir ortamda yetişmelerine katkıda bulunmak.

Haberin Devamı

Türkiye’de çocuklar ve ebeveynleriyle çalışan  kuruluşlar yeni başlayan projeleri ile bu sorunun peşinde. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de erken çocukluk dönemi ile ilgili araştırma, uygulama ve görünürlük çalışmalarına destek olan Hollanda merkezli Bernard van Leer Vakfı Türkiye’de çocuklar ve ebeveynleriyle  çalışan kuruluşların yeni başlayan projelerine finansal ve teknik destek sağlıyor. Bu projelerden bazıları şöyle:

Babalar mı?

‘Değişim İçin Babalar’ adlı projeyi yürüten AÇEV (Anne Çocuk Eğitim Vakfı) babanın çocuk gelişimindeki önemine vurgu yapıyor. Projenin amacı çocuklar için daha iyi bir ortamın sağlanmasında babanın olumlu etkisini ve rolünü güçlendirmek. Bu kapsamda babaların desteklenmesi yoluyla ev içinde demokratik ilişkiyi güçlendirerek, gelişimde olumsuz etkisi olacak davranış ve tutumları azaltarak, çocuklar için destekleyici bir çevrenin oluşması hedefleniyor.

Haberin Devamı

AÇEV’ in proje kapsamında gerçekleştireceği en önemli faaliyetlerden biri Türkiye çapında yapılacak bir babalık durum araştırması. Ülkemizde daha önce bu konuda böylesi kapsamlı bir araştırmanın gerçekleştirilmediğini ifade eden AÇEV yetkilileri, araştırma ile erkeklerin, babalığı öğrenme kaynaklarının neler olduğunun, babalığı nasıl gerçekleştirdiklerinin ve babalıkla erkeklik arasındaki bağlantıyı nasıl kurduklarının anlaşılmasının hedeflendiğini belirtiliyor.

Kadınlar ve çocuklar

Öte yandan KAMER (Kadın Merkezi Vakfı) Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da toplam beş ilde, üç yıl boyunca ‘Dünyayı Kadınlar ve Çocuklar Değiştirecek’ projesini yürütecek. Proje kadınlar, erkekler ve çocuklarla aynı anda gerçekleştirirken aynı zamanda hem kadınların hem de erkeklerin toplumsal cinsiyet rollerini fark edip sorgulamalarını sağlamayı hedefliyor. Proje kapsamında ayrıca anneler, babalar ve öğretmenlerin çocuklarla birlikte oynama becerileri de geliştirilecek.

Aile bu işin neresinde?

Beyoğlu Belediyesi ve Kültür Kenti Vakfı’nın; Esenler Belediyesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Beyoğlu Toplum Sağlığı Merkezi işbirliğinde; Beyoğlu ve Esenler Bölgelerinde gerçekleştireceği ‘Bilinçli Aile Sağlıklı Nesiller’ projesi ise soruna, aile boyutunu öne çıkararak yaklaşacak. Proje, 0-3 ve 4-6 yaş anne ve baba destek grupları ile Beyoğlu bölgesinde yaşayan erken çocukluk dönemindeki çocuklara ve ebeveynlerine, sorumlu ebeveynlik modelleri konusunda yol gösteriyor. Proje, belediyenin farklı hizmetlerini bütünleşik bir şekilde anne-baba ve çocukları hedeflediği ve farklı paydaşların işbirliği yaptığı bir hizmet modeli üretmeyi de amaçlıyor.

Haberin Devamı

Ebeveynlerin de rehbere ihtiyacı var!

Çocuk hakları ve insan hakları konularında danışmanlık hizmetleri veren Hümanist Büro, hazırlayacağı rehberle ebeveynler destek sağlıyor. Rehber, sosyal konularda çalışanların kapasitelerine  katkıda bulunarak , 0-8 yaş çocuğu olan ebeveynlerin bulundukları yerdeki eğitim, sağlık, barınma, sosyal yardım ve istihdam gibi hizmet ve haklarına erişimlerini kolaylaştırmayı amaçlıyor.

0-5 yaşa dikkat!

Araştırmalar, çocukların ilk yıllarına (0-5) yapılan yatırımların, okula devam oranları, artan hane geliri, aile içi şiddetin önlenmesi gibi önemli sonuçlar elde edilmesine katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!