Hocanı ders vermeye nasıl ikna edersin?

Güncelleme Tarihi:

Hocanı ders vermeye nasıl ikna edersin
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2015 10:03

Üniversiteliler şu sıralar bahar dönemi ders seçimi telaşında. İstedikleri dersi alabilmek için hocaları iknaya çalışan Boğaziçi öğrencileri ise ilginç bir yarışın içinde.

Haberin Devamı

İkinci yarıyıl başlarken üniversiteli öğrenciler ders seçme telaşına girdi. Boğaziçi Üniversitesi’nde ise yarış var. Öğrenci sayısının artması ve kota sınırlarından dolayı öğrenciler her istedikleri seçmeli dersi alamıyor. Kontenjan sınırlaması yüzünden öğrenciler ilgilendikleri dersi alabilmek için ‘consent’ (razı etmek, izin almak) yazılarıyla hocaları ikna etmeye çalışıyor. Öğrenciler hocayı ikna edip çok talep gören dersi alabilmek için en yaratıcı ‘consent’i yazıp ekran görüntüsünü sosyalmedya@boun.edu.tr adresine gönderiyor. Fotoğraflar üniversitenin Facebook sayfasında yayınlanıyor. En güzel yazılar ödül kazanıyor.

“Peder Bey’in işler kesat bu ara, reklamcılık öğrenip sektörü canlandırmam lazım” diyen de var, “Ben size mecburum bilemezsiniz, consentinizi mıh gibi aklımda tutuyorum” diye hocaya şiir yazan da...

Haberin Devamı

O dersi almaya ihtiyacı olmadığı halde yarışmaya katılmak için consent yazan bir öğrenci ise şöyle diyor: “Consent alamasam da Facebook’tan bir laykınızı alırım hocam.” Bir öğrenci ise yarışmaya hocasını da dahil ediyor: “Merhabalar hocam. Consent gönderdiğim 9. tk’cısınız. İlk onaylayanı kabul etcem. İnşallah siz kazanırsınız. Çünkü ben sizi tutuyorum! :)”

Hocanı ders vermeye nasıl ikna edersin

Dersi aldı, hiç gelmedi!

Bazı hocalar ise öğrencilerin dersi almak için ‘edebiyatın sınırlarını zorlayan’ consent’ler yazıp sonra derslere gelmemesinden şikâyetçi. Batı Dilleri ve Edebiyatı Bölümü’nde seçmeli ‘Yeni Medya Sanatı’ dersi veren Genco Gülen, “Geçen dönem gayet yaratıcı bir consent request için (rıza talebi) hemen onay verdim ama pişman oldum. Öğrenci sınıfa bir kez bile girmedi!” diyor. Gülen şöyle devam ediyor: “Consent verirken birincil önceliğim, konuya ilgili ve gerekli altyapıya sahip öğrencilere şans tanımak. Talepler de geniş bir yelpazede oluyor. Arabesk edebiyatının sınırlarını zorlayan örneklerden tutun da detaylı mesleki tariflere kadar.”

Haberin Devamı

Yaratıcı yazıya hediye

Türkçe dersi hocası Fatma Akman ise şöyle diyor: “Bazıları gerçekten güzel yazıyor. Gülümsetiyor ve consent’i alabiliyor. Öğrenciyle tanımadan iletişime geçmiş oluyorsunuz bu sayede. Üslup çok önemli. Bir arkadaşıma consept gitmişti. Bunu gönderen bir erkek öğrenciydi. ‘Al beni, sar beni, sınıfına al beni’ gibi bir şey yazmıştı. Bazen saygı sınırını aşanlarda oluyor. ‘Dersi sizden almak için diğer hocamı bıraktım’, ‘Beş defa aldım dersi, kaldım’ diyen var. Yaratıcılar, zekiler bunu da consent’lerde yansıtıyorlar.

“En yaratıcı consent’lere ise Boğaziçi logolu sürpriz hediyeler veriliyor. Daha önce bir kez 2012’de düzenlenen yarışmanın kuralı, “İster resmi ol, ister samimi; yeter ki yaratıcılığını konuştur”. Yarışmaya katılım yarın sona erecek.

Haberin Devamı

Consent örnekleri: 13. olmak istiyorum

Hocanı ders vermeye nasıl ikna edersin

- Hocam onaylar mısınız bi şey denicem.
- İyi geceler, consent’i yollayayım dedim hocam.
- Son reject (ret) baya geç geldi, başınıza bişey mi geldi diye merak ettim.
- Hocam ben geldim:)
- Her geçen yıl üniversitemize giren öğrenci sayısı artmakta, bu yıl beni kabul etmezseniz gelecek yıl daha kalabalık geleceğiz. Sadece bilgilendirmek istedim.
- Dersi consent’siz alabilmeme rağmen sizin rızanız olmadan böyle bir işe kalkışmak istemedim. Rızanız var mıdır değerli hocam?
- Ekonomi dersi, politika, işletme gibi alması zorunlu olan bölümlerin tekelinde mi kalsın istiyorsunuz hocam.
- Neden 12 kişilik kotanız olduğunu çok iyi anlıyorum ve batıl inançlarımı bir kenara bırakıp uğursuzluk getirmeden 12 kişilik dersinize 13. olarak gelmeyi istiyorum.

Haberin Devamı

AKROSTİŞ ŞİİR YAZAN DA VAR
C anım yanıyor anlasanıza
O rda öyle görmeyeyim kırmızıyı
N e olur onay verseniz
S izi hiç üzmem bilesiniz
E lbet karşılaşırız bir gün
N eden consent vermediniz deyince o zaman
T eklemeden cevap verebilecek misiniz?

* * *

D erd-i halim dermane
E rmedi kimseden müstiğfar
M akamına gitsen de boş.
İ stediğin bir consent de olsa
R egistrationa hava hoş
K ırmayın umutlarımı
O lan terim aksın yoluna
P iri olasınız denizlerin
A dı dört bir yanda yankılansın
R eislerin piri hocaların alası
A rtık anlayın meramımı
N ereden bulayım çalacak kapıyı?

Hocanı ders vermeye nasıl ikna edersin

Kan bağışı
Medical Park Bahçelievler Hastanesi Hematoloji Uzmanı Dr. Şebnem İzmir Güner, kan bağışıyla ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

- Kimler kan bağışlayabilir?
18-65 yaş arasında, ağırlığı en az 50 kilo ve üzerinde olan, kansızlık çekmeyen herkes kan bağışlayabilir.

- Kansız kalır mıyım?
Alınan miktar, vücudumuzdaki kanın 13’te 1’i kadar; zararı olmaz.

- Ne sıklıkta kan bağışlayabilirim?
Erkeklerde bağış aralığı 90 günde, kadınlarda ise 120 günde bir.

- Sarılık geçirdim, kan bağışlayabilir miyim?
B ve C tipi sarılık geçirenler hiçbir zaman kan bağışı yapamazlar.

- İlaç kullanımının etkisi var mı?
Bazı ilaçlar veya bunların kullanılmasını gerektiren hastalıklar kan bağışı için engel oluşturabilir.

Haberin Devamı

Hocanı ders vermeye nasıl ikna edersin

Yurtdışında okumak için nasıl başvurmalı?

- Yurtdışında eğitim görmek istiyorum. Bunun için ne yapmam gerekiyor?
Yurtdışında eğitim görmek isteyen öğrenciler, ÖSYM’nin kılavuzunda yer alan yurtdışı programlarını yerleştirme puanlarıyla tercih edebilecekleri gibi, ÖSYM’nin kılavuzunda yer almayan diğer üniversitelere de yerleşebilirler. Kılavuzda yer almayan üniversitelerde okumak isteyen öğrenciler, gitmek istedikleri üniversitenin koşullarını yerine getirerek, bu üniversitelere bireysel olarak başvuruda bulunabilirler. Bazı üniversiteler YGS ve LYS’ye girme ve ÖSYM’nin kılavuzunda yer alan bir programı kazanma koşulu ararken, bazı üniversiteler sadece YGS ve LYS’ye girme koşulu arayabiliyor. Bazı yurtdışı üniversitelere ise YGS ve LYS’ye girmeden de başvuruda bulunmak mümkün olabiliyor. Daha detaylı bilgi edinmek için gitmek istediğiniz ülke konsolosluğunun eğitim müşavirliği bölümüne ya da yurtdışı eğitim danışmanlık merkezlerine başvurabilirsiniz.

- Okul birincisiyim. Bu yıl yerleşemezsem önümüzdeki yıl okul birinciliği kontenjanından faydalanabilir miyim?
Okul birinciliği kontenjanından sadece mezun olduğunuz yıl faydalanabilirsiniz. Sonraki yıllarda okul birinciliği kontenjanından üniversiteye yerleştirilmeniz mümkün değil.

Hocanı ders vermeye nasıl ikna edersin

Katlamalı harçlar kaldırıldı

Üniversiteyi normal eğitim öğretim süresi içinde bitiremeyenlerden alınan ve katlamalı olarak artan harçlar kaldırıldı. Bu öğrenciler, yüzde 50, yüzde 100 ya da yüzde 150 arttırımlı değil o yıl için ne kadar harç öngörülmüşse o miktarı ödeyecek.

2015 YDS’ye başvuru zamanı

2015 Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (2015-YDS İlkbahar Dönemi) 5 Nisan’da yapılacak. Adaylar 25 Şubat’a kadar başvuru yapabilir.ÖSYM’den yapılan açıklamaya göre, adaylar başvuru işlemini yaptıktan sonra başvuru süresi içinde sınav ücretini ödeyerek işlemlerini tamamlayacak. Başvuru formuna ve kılavuza ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşılabilir.

Hocanı ders vermeye nasıl ikna edersin

Nörofarmakoloji: İlaçların sinir sistemi üzerindeki etkilerini inceleyen farmakoloji alt dalı.

Psikofarmakoloji: İlaçların canlı psikolojisi ve davranışları üzerindeki etkilerini inceler.

İmmünofarmakoloji: İlaçların, canlıların bağışıklık sistemlerine etkilerini araştırır.

Endokrin Farmakoloji: İlaçların canlıların endokrin sistemi, diğer bir deyişle hormonlar üzerindeki etkilerini inceleyen alt dal.

Kardiyovasküler Farmakoloji: Konusu, ilaçlarınkalp-damar (dolaşım) sistemi üzerindeki etkileri.Kronofarmakoloji: İlaçların canlılardaki etkilerinin zaman içindeki değişimini, diğer bir deyişle ilaç etkisinin kronobiyolojik değişimini ele alır.

Biyokimyasal Farmakoloji: İlaçların, canlıların biyokimyasal özellikleri üzerindeki etkilerini inceler.

Hocanı ders vermeye nasıl ikna edersin

4 MADDEDE İŞLETME

Programın amacı:
İşletme programının amacı, saygın, ilkeli ve paylaşımcı bir eğitim ortamında, küresel iş dünyasının sürekli değişen rekabet şartlarına uyum sağlayabilecek lider nitelikli yöneticiler yetiştirmek, akademik araştırmalar ile bilgi üretimine katkı sağlamak, paydaşlarına ve topluma yarar sağlayıcı hizmetler vermek.

Müfredatın yapısı: İşletme programı müfredatının temelini genel yönetim ve strateji, pazarlama yönetimi, muhasebe ve finans yönetimi alanlarına ait dersler oluşturur. Bunun yanı sıra öğrenciler ekonomi, uluslararası ticaret, uluslararası lojistik yönetimi gibi yakın disiplinlerden alabilecekleri geniş bir seçmeli ders yelpazesiyle eğitimleri boyunca farklı bilgi ve becerilerle donanma imkânına sahip olur.

Sahip olunması gereken özellikler: Sosyal, insan ilişkileri güçlü, takım çalışmasının önemini bilen, kendini iyi tanıyan ve ifade edebilen, problemlere yaratıcı çözümler üretebilen, kendini geliştirmeye açık, çok yönlü ve eyleme dönük düşünebilen, kararlı ve girişimci özelliklere sahip gençler.

Mezunların çalışma alanları: İşletme programını tamamlayan mezunlar, Türkiye’de veya yurtdışında özel sektör kuruluşlarında finans ve muhasebe, strateji ve planlama, satış ve pazarlama, satın alma, denetim veya insan kaynakları bölümlerinde yer alabilirler. Ayrıca girişimci–yönetici olarak kendi işletmelerinde veya sivil toplum kuruluşlarında çalışabilirler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!