Hiperventilasyon nedir, neden oluşur? Hiperventilasyon sentromu sebepleri

Güncelleme Tarihi:

Hiperventilasyon nedir, neden oluşur Hiperventilasyon sentromu sebepleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2022 16:30

Günümüz rahatsızlıklarından biri olan hiperventilasyon oldukça fazla kişinin yaşadığı durumlardan biridir. Hızlı nefes alıp vermeye bağlı olarak yaşanılan bu durumun çeşitli sebepleri bulunmaktadır. Son dönemde artan stres ve kaygı bozukluğu nedeni ile pek çok kişi hiperventilasyon rahatsızlığı yaşamaktadır. Günlük iş hayatı koşturmasında karşı karşıya kalınan bu durumu araştıran oldukça fazla kişi bulunmaktadır. Sorunun nedenleri ve tedavisi de pek çok kaynak üzerinden bakılmaktadır. Hiperventilasyon nedir ve neden oluşur detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Hiperventilasyon rahatsızlığı günümüz anksiyeteye bağlı oluşan nefes problemlerinden biridir. Pek çok kişinin ani yaşadığı bu durum çeşitli üzüntü ve strese bağlı olarak gerçekleşmektedir. Özellikle yoğun iş temposu olan kişiler bu rahatsızlığa yakalanmaktadır. Vücudun çalışma ritmini bozan bu durum nefes problemi olarak da adlandırılmaktadır. Hiperventilasyonun pek çok oluşma nedeni bulunmaktadır.

 Hiperventilasyon Nedir?

 Hiperventilasyon genel olarak hızlı nefes alıp vermeye bağlı yaşanılan bir kriz olarak bilinmektedir. Anksiyete rahatsızlığı sonrasında yaşanılan bir durumdur. Günümüzde oldukça fazla kişide yaşanılan bu durum genellikle stres kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Hiperventilasyon durumu nefes açlığı olarak da tıpta yer almaktadır. Kişinin nefes alma ihtiyacı duyması ve hızlı bir şekilde nefes almaya çalışmasına denir. Bu durum kan damarlarında sıkılaşmaya da sebep olabilmektedir. Kandaki karbondioksit seviyesinin düşmesine bağlı olarak kişi kısa süreli bir atak durumu yaşamaktadır.

Haberin Devamı

 Hiperventilasyon nefes alıp vermeye bağlı olarak kandaki karbondioksitin giderek düşmesine neden olmaktadır. Bu durum herkeste farklı şekillerde görülmektedir. Günlük hayatta her an yaşanılabilir bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Üstelik bu rahatsızlığın herhangi bir yaşı bulunmamaktadır. Yoğun iş temposunda çalışan ya da stresli bir hayat süren kişilerde bu rahatsızlık daha yoğun hissedilmektedir. Son zamanların popüler rahatsızlıklarından biri olarak bilinen bu durumun herhangi bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Genellikle psikolojik destek alınmaktadır.

 Hiperventilasyon Neden Oluşur?

 Hiperventilasyon oluşum nedenleri anksiyetedir. Anksiyeteye bağlı olarak karşı karşıya kalınan bu durum nefes açlığı olarak adlandırılmaktadır. Hızlı nefes almaya çalışan kişilerde kandaki karbondioksit oranı düşmeye başlamaktadır. Bu durum kişide nefes alamama hissiyatı oluşturmaktadır. Günümüzde hiperventilasyon rahatsızlığının pek çok nedeni bulunmaktadır. Bu nedenler arasında en yaygın bilineni ise strestir. Stresli bir hayatı olan kişiler ya da yoğun işte çalışanlarda bu rahatsızlık sıklıkla görülmektedir. Herhangi bir yaşı bulunmamaktadır.

Haberin Devamı

 Hiperventilasyon rahatsızlığı için uzmanlar düzenli egzersiz, yoga ya da meditasyon önermektedir. Özellikle nefes alıp vermeye odaklı egzersizler yapılarak nefes dengesi kurulmaktadır. Stresten uzak bir yaşam sürmek bu rahatsızlığın en etkili tedavi yöntemlerinden biridir. Günlük hayattaki koşturmadan uzaklaşarak daha sakin bir yaşam şekline geçmek bu rahatsızlığın tamamen ortadan kalkmasına neden olmaktadır. Stres bu hastalık için bilinen en yaygın nedenlerden biridir. Oldukça fazla kişi hiperventilasyon rahatsızlığı yaşayarak nefes alıp vermede zorluk çekmektedir.

 Hiperventilasyon Sentromu Sebepleri

 Hiperventilasyon günümüzde en sık yaşanılan rahatsızlıklardan biri olarak bilinmektedir. Özellikle anksiyete ile karıştırılan bu rahatsızlık anksiyeteden farklı olarak yalnızca nefese odaklanmaktır. Oluşum sebepleri arasında yoğun çalışma, stres, kaygı, sinir, üzüntü ve endişe ilk sırada yer almaktadır. Bu rahatsızlığın tamamen psikolojik oluşum nedenleri bulunmaktadır.

Haberin Devamı

 Pek çok kişi bu rahatsızlığı yenmek için daha sakin bir hayat yaşamaya başlamaktadır. Özellikle nefes alıp vermeye odaklı yoga ve meditasyon rahatsızlığın tamamen ortadan kalkmasına yardımcı olmaktadır. Son dönemde hiperventilasyon sendromu oluşum sebepleri giderek artmaktadır. Bu sebepler kişinin günlük yaşamında karşılaştığı durumlar ile alakalıdır. Özellikle iş hayatında stresi yoğun hisseden kişilerde oluşan kaygı bozukluğu sonucu bu rahatsızlık görülmektedir.

BAKMADAN GEÇME!