Hey öğretmen çocukları rahat bırak!

Güncelleme Tarihi:

Hey öğretmen çocukları rahat bırak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2008 10:22

Pink Floyd’un "The Wall" isimli albümünde yer alan "Another brick in the wall - Part 2" isimli şarkı, ilk icra edildiği günden beri milyonlarca insanın, kurulu düzene ve toplum yapısına isyanının bir ifadesi olageldi.

Haberin Devamı

"ANOTHER BRICK IN THE WALL" / İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Roger Waters’in bu şarkısı, Pink Floyd’un kurucusu Syd Barrett’in yaşam üzerine gözlemlerine dayanıyor ve "The Wall - duvar" metaforu, kişinin kendisini toplumdan soyutlamasını ifade etmek için kullanılıyor.

Şarkının İngiltere’deki Islington Green School öğrenci korosu tarafından söylenen bölümü ise yıllardır dünyanın her yerinde, yasaklayıcı ve baskıcı eğitim sistemine gençlerin bir feryadı olarak söylenip dinleniyor.

Geçen gün bir akrabamın doğum gününde salonu dolduran onlarca kişi, bir ağızdan bu şarkıyı söyledik.

Şarkının bu bölümünü Türkçeye şöyle çevirebilirim sanırım:

"Eğitime ihtiyacımız yok / düşüncelerimizin kontrolüne ihtiyacımız yok / sınıfta kara alay yok / hey öğretmen, çocukları kendi başlarına bırak / hepiniz duvarda bir tuğlasınız."

Haberin Devamı

Şimdi diyeceksiniz ki "söylediniz de ne oldu, bundan bize ne?"

Nedeni şu: Şarkıyı söyleyenlerin büyük bölümü iyi bir okulun öğretmenleriydi!

Öğretmenlerin ağzından bu şarkıyı daha önce hiç duymamıştım!

Öğrencilik yaşamım çok geride kaldı. Ama doğrusunu isterseniz, bu şarkıyı kalabalıkta rahatça söyleyebilen öğretmenlerin çalıştığı bir okulda yeniden öğrenci olmak istediğimi fark ettim.

Eğitimin sadece kitaplarda anlatılanlarla sınırlı olmadığı, çocuklara özgür düşüncenin öneminin anlatıldığı bir okulda okumak kim bilir yaşamlarımızı ne kadar değiştirirdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!