Heşt Behişt Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır? Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Heşt Behişt Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 16:28

Heşt kelimesi Farsçada sekiz anlamına gelir. Behişt kelimesi ise cennet demektir. Heşt Behişt adlı eser yayımlandıktan sonra bu kelime sözlük anlamıyla değil terim anlamıyla kullanılmıştır. 15. yüzyılın ilk çeyreğinde kaleme alınan eser, günümüzde de sıklıkla başvurulan en önemli tarih kitaplarından biridir. Heşt Behişt adlı eserin yazarı, konusu ve özellikleri hakkında detayları derledik.

Haberin Devamı

 Osmanlı döneminde Heşt Behişt adıyla yazılan iki eser vardır. Bu iki eserden diğeri 16. yüzyılda, Sehi Bey tarafından yazılmıştır. Diğer adı Tezkire-i Sehi olan kitap, Türkçeye ''Sekiz Tabaka'' olarak çevrilmiştir. Bu tezkirede Osmanlı padişahlarının, vezirlerin ve şeyhülislamların yazdığı şiirler, kronolojik olarak sıralanmış ve şerh edilmiştir. Kitapta dönemin en önemli divan şairlerinin gazel ve kaside türündeki şiirlerine de yer verilmiştir. 

 Heşt Behişt Kimin Eseri ve Kim Tarafından Yazılmıştır? 

 Heşt Behişt, Akkayonlu Sarayında yaklaşık 20 yıl boyunca katiplik yapmış olan İdris-i Bitlis tarafından kaleme alınmıştır. İdris-i Bitlis, 1452 yılında, o dönemde Bitlis Krallığı olarak adlandırılan ülkede doğdu. Akkoyunlu Devletinin yıkılmasının ardından Osmanlı Devletine sığınan katip, Osmanlı Sarayında katiplik yapmaya devam etti. 

Haberin Devamı

 Farsça ve Arapça divanları bulunan İdris-i Bitlis, asıl ününe Heşt Behişt adlı eseriyle kavuştu. Siyaset ve tarih dışında tasavvuf ve fıkıh gibi ilim dallarında da yetkin olan ünlü katip Risâle fi’n-nefs adlı eserinde nefsin mertebelerini ve ruhu detaylı bir şekilde anlatır. Selimname adlı kitabı, o zamana kadar yazılmış en kapsamlı biyografilerden biridir. 

 Türkçesi Aşıkların Aynaları olan Mir'âtü’l-'uşşâķ adlı kitabında, riyazet, nefis terbiyesi, berzah alemi, Allah'ın celal ve cemal sıfatları gibi tasavvufi konuları ele aldı. Çok yönlü bir devlet adamı, şair ve tarihçi olan İdris-i Bitlisi, 1520 yılında vefat etti. 

 Heşt Behişt Konusu 

 Kitapta 1299 - 1512 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğunun hükümdarı olan ilk 8 padişahın hayatı anlatılır. 

 Heşt Behişt Özeti 

 Heşt Behişt adlı eserde Osmanlı Devletinin kurucusu olan Osman Bey'den başlayarak sırasıyla, Orhan, I. Murad, Yıldırım Beyazıd, I. Mehmed, II. Murad, Fatih Sultan Mehmet ve II. Bayezid'in hayatını ve savaştaki başarıları anlatılır. Kitapta Osmanlı Devletinin hangi şartlar altında kurulduğu ve İstanbul'un Fethi gibi konulara geniş yer verilmiştir. 

 Heşt Behişt Türü ve Özellikleri

Haberin Devamı

  Heşt Behişt, bir tarih kitabıdır. Kitap mukaddime (önsöz) kısmıyla başlar. İdris-i Bitlis, Allah'a dua edip kitabın yazılış sebebini açıkladıktan sonra ilk bölüme geçer. Yaklaşık 80 bin beyitten oluşan kitabın tamamı Farsça kaleme alınmıştır. Bunun nedeni o dönem saray dilinin Farsça olmasıdır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!