Hedefi müze ve kültür evi açmak

Güncelleme Tarihi:

Hedefi müze ve kültür evi açmak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2022 11:12

Şehriban Kılıçarslan, küçük bir çocukken ilkokula başlamış ama daha ikinci sınıftayken babası tarafından bilindik bir gerekçeyle okuldan alınmış. Şehriban’ın babasının onu okuldan alma nedeni, pek çok kız çocuğunun hayatını olumsuz yönde etkileyen, 'kız çocuk okutulmaz' düşüncesiymiş. Okumanın, tahsil görmenin tadı yaşamı boyunca sadece bir buçuk yıl okula giden Şehriban Kılıçarslan’ın damağında kalmış. Babası tarafından okuldan alındıktan sonra hep yeniden okuyabilmenin hayalini kurmuş. Ancak yaşam koşulları buna bir türlü izin vermemiş. Erken yaşta evlenip iki kız çocuğu dünyaya getirdikten sonra yıllarını onları büyütmekle, ailesini çekip çevirmekle geçirmiş. Bu arada çok kısa süren okul yaşamında öğrenmeye başladığı yarım yamalak okuma yazmayı da unutmuş.

Haberin Devamı

Şehriban Hanım şimdi 63 yaşında. İçindeki okuma arzusu onu bundan 13 yıl önce yani 50 yaşında yepyeni bir yola sokmuş. Çocukları büyüdükten sonra Şehriban Hanım ilkokulun hemen başında bıraktığı ama bir gün geri dönme umudunu hiç kaybetmediği tahsil hayatına halk eğitimin okuma yazma kursuyla yeniden başlamış. Önce okuma yazmayı hatırlamış sonra ilk okulu diplomasını almış. Ardından orta okul ve liseyi de dışardan bitirmiş. Bu süreçte orta okul ve lise eğitiminin yanı sıra halk eğitim merkezlerinde tam 87 farklı kursa katılmış, her yaşında yeni yeni beceriler edinmiş. Şimdi ise üniversiteye hazırlanıyor. Asıl hedefi üniversiteyi bitirdikten sonra bir müze ve kültür evi açmak.

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde yaşayan Şehriban Kılıçarslan aslen Zonguldaklı. Kömür ocağından işçi olarak çalışan babası 4 çocuğunun en küçüğü olan Şehriban’ı önce ilkokula yazdırmış ama sonra, çevrenin etkisiyle ikinci sınıfa giderken okuldan almış. Nedeni ise Türkiye’nin gerçeklerinden biri yani çevrenin “ Kız çocuk okumaz” baskısı. Kılıçarslan o günleri “Öğretmenim çok yalvardı ama babam okutmadı” diyerek hatırlıyor. İçinde okuma arzusu ise araya uzun yıllar girse de hiç dinmemiş.

Hedefi müze ve kültür evi açmak
87 KURS VE LİSEYİ BİTİRDİ
Takvimler 2010 yılını gösterdiğinde çocuklarının da büyüdüğünü ve artık kendi isteklerini gerçekleştirmek istediğini fark eden Kılıçarslan, halk eğitim merkezinin okuma yazma kurslarıyla tanışmış. Böylelikle 50 yaşında okula dönen Kılıçarslan hikayesini şöyle anlatıyor:
“2010 yılından beri eksik kalan eğitimimi tamamlamaya çalışıyorum. Kendimi yetiştirip aydın biri olmak istiyordum, özendiğim imrendiğim kişiler gibi olmak istedim. Eğitim hayatıma ilk olarak okuma yazma kurslarıyla döndüm. Halk eğitim merkezleriyle de böylelikle tanıştım. 3 binden fazla ders gördüm. Aralarında el-işi ve resim kursu gibi güzel sanatlarla ilişkili olanlarla birlikte toplam 87 kursa katıldım. İlk başta ilkokul diplomamı aldım. El sanatları kurslarına gittim becerilerimi geliştirmek için. Böylelikle kendimi buldum. Gördüğüm eğitimden sonra şimdi geri dönüşüm malzemelerini değerlendirip yeni ürünler çıkarıyorum. Bu arada ilk ve ortaokuldan sonra açık liseden de mezun oldum.”

HEDEFİM MÜZE AÇMAK
İki kızı ve iki torunu olan Şehriban Kılıçarslan, katıldığı 87 kurs sonucunda yaptığı ürünleri evinin bir bölümünde sergiliyor. Kılıçarslan bundan sonraki hedefini de şu sözlerle özetliyor: “Bundan sorasında müze açmak istiyorum. El sanatları müzesi ve bir kültür evi açma hayalim var. Ancak bunu üniversite mezunu olarak yapmak istiyorum. Bunun için de halk eğitim merkezinde üniversite hazırlık kurslarına katılıyorum. Ben halk eğitimin kurslarda kendimi keşfettim. Hala da yolculuğum devam ediyor. Bana müze açma fikrimde yardımcı olacak bir bölüm ya da güzel sanatlarla ilgili bir alanda üniversite öğretimi görmek istiyorum.”
Hedefi müze ve kültür evi açmak
ŞEHRİBAN TEYZE HAYAT BOYU ÖĞRENME ÖRNEĞİ
Cengiz Aktı - Kemalpaşa Halk Eğitim Merkezi Müdürü
“Şehriban Teyze ile açık lise diplomasını almaya geldiğinde tanıştım. 87 tane kursa katılmasının yanı sıra yaptıklarını sergilediğini duyduğumda evine giderek yaptığı eserleri görme fırsatım oldu. Kendisi hayat boyu öğrenme denilen kavramın canlı örneği. Okuma yazma öğrenmiş, 87 kursa katılmış. Şimdi de üniversiteye hazırlanıyor. Tablolar, geri dönüşüm ürünleri, oyuncak bebekler, dekoratif ürünler, sehpalar, sehpa süslemeleri, kapı süslemeleri gibi birçok iş çıkarmış hayal gücüyle. Artık haftasonları mezun öğrencilere yönelik destekleme yetiştirme kurslarından yararlanıyor. Başarılı olacağı bir alana yönlenmek için çalışıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!