Hedef koymak motive eder

Güncelleme Tarihi:

Hedef koymak motive eder
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2013 12:36

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) bu yıl 24 Mart 2013 tarihinde Türkiye’de 163 sınav merkezinde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapılacak.

Haberin Devamı

Sınav saat 10.00’da başlayacak ve 160 dakika sürecek. Tüm adayların da bildiği üzere YGS, üniversiteye giriş için ilk aşamadır. YGS’de ortak müfredata dayalı Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testleri yer alacak. 2 milyona yakın adayın geleceğini belirleyecek, bugüne kadarki bilgi ve birikimlerinin karşılığını alacakları sınava yaklaşık bir haftanın kaldığı da gözönünde bulundurulduğunda adayların son hazırlıklarını yapmaları yararlarına olacak.

Pek çok aday ve aileleri bugünden sınavın heyecanını yaşamaya başladı. Her üniversite sınavından önce uzmanlar tarafından yinelenen bazı önerileri bu yıl ben de yapmak istedim. Klasik bir söylem olarak adaylara “Bu bir ölüm kalım meselesi değildir” uyarısını yapmayacağım. Ancak adaylar ne kadar rahat olurlarsa o düzeyde başarılı olacaklarının bilincinde olmaları yararlarına olur. Ebeveynler tarafından bazı üniversitelerin bazı bölümlerinin hayalleri çocuklarından önce kurulmaya başlanır. Adayların bu türden söylemlerle kendilerini germemeleri gerekir. Önemli olan adayın neyi istediğidir. Kendi koyduğu hedef onu daha çok motive eder.

Haberin Devamı

Benim önerim adayların bilgilerini pekiştirmek için bugünden itibaren yeni konuları öğrenmeye çalışmak yerine eski bildiklerini gözden geçirmeleri ve tekrar etmeleri. Muhtemeldir ki, pek çok eğitim kurumu da sık sık deneme sınavları yapıyor. Deneme sınavlarından alınan sonuçlar hiçbir şekilde adayların moral–motivasyonunu bozmamalı. Aksine bu denemeler, eksiklerini tespit etmesi ve kalan sürede bu eksikliğin giderilmesi açısından yararlı olabilir.

Son 3 güne kadar çalışmaya devam edilebilir. Ancak son 3 gün ders çalışma bırakılmalı, defter kitap, deneme, test erişilemez hale getirilmeli. En önemlisi sınavdan 2-3 gün önce stresten özellikle uzak durulmalı. Zor sporlardan veya vücut bütünlüğünü bozacak aktiviteler yapılmamalı.

Sınav Hizmetleri Daire Başkanı olarak adaylara sınava gitmeden önce bazı uyarıları özellikle yapmak isterim;

- Sınava giriş belgelerini ais.osym.gov.tr internet adresinden şifrenizle sınavdan en geç 2 gün öncesine kadar edinin.

Haberin Devamı

- Nüfus cüzdanınızda fotoğrafınız bulunmalı ve T.C kimlik numaranız yazılmış olmalı. Nüfus cüzdanında fotoğraf ve T.C kimlik numarası bulunmayan ya da bilgileri güncel olmayan adaylar vakit geçirmeden nüfus müdürlüklerine başvurmalılar.

- Salonun sınav gününden önce görülmesi adayın sınav günü kolay ulaşımı ve sınav anında heyecanlanmaması için yararlı olacaktır.

- Sınav günü, binaya ulaşımda trafik yoğunluğu olacağı akıldan çıkarılmamalı ve bu durum gözönüne alınarak evden çıkılmalı.

- Sınava giderken rahat kıyafetler giyilmeli, adayın yanında elektronik ya da mekanik hiçbir şey bulunmamalı. Kalem, silgi, peçete, şekerleme ÖSYM tarafından dağıtılacak. Sadece şeffaf pet şişede suyun binaya alınmasına izin verilecek.

Haberin Devamı

Stres bildiğinizi unutturur

- Sınav salonuna girdiğinizde rahat olun ve görevlilerin ikazlarına uyun. Zira o saatten sonra stresin size bir faydası olmayacak. Ne biliyorsanız o kadar cevap verebilirsiniz. Stres ise bildiğinizi unutturur.

- Bu yıl pek çok salonda saate entegre kamera ile çekim yapılacak. Kurallara aykırı davrananları tespit etmeyi amaçlayan bu uygulama sizlerin hak ettiğinizi almanızı sağlayacak ve haksız yere kimsenin, sıralamada önünüze geçmesine izin vermeyecek.

- Soru kitapçıkları görevliler tarafından size dağıtıldıktan sonra soru kitapçığında ve cevap kağıdında doldurmanız gereken alanları hemen doldurun. Soru kitapçık numarasını cevap kağıdına kodlamayı unutmayın. Kodladıktan sonra doğru olup olmadığından emin olun.

Haberin Devamı

- Sınav sırasında yanınızdakilerle, arkanızdakilerle ve önünüzdekilerle konuşmayın. Başkasının cevap kağıdına ya da soru kitapçığına bakarak sizin bildiğiniz bilgiyi etkilemesine izin vermeyin. Aynı şekilde soru kitapçığınıza veya cevap kağıdınıza başkasının bakarak sizin önünüze geçmesine izin vermeyin.

Bir uyarı da engelli adaylar için...

Engel durumunuz ya da sağlığınız için kullanmanız gereken ilaç veya aparat varsa bunu ivedilikle ÖSYM’ye bildirin. Son anda ortaya çıkabilecek geçici özür durumlarında ise 20 Mart 2013 Çarşamba günü mesai bitimine kadar durumunuzu gösterir resmi belgeyi ÖSYM’ye ulaştırın.

Adayların ÖSYM’nin web sayfasındaki bilgilerini zaman zaman kontrol etmeleri ve burada yer alan duyuruları yakından takip etmeleri yararlı olacaktır. Hiçbir dedikoduya inanmayın.

Haberin Devamı

Son bir uyarı da ebeveynler için...

Çocuklarınıza üniversite veya bölüm seçimi konusunda baskı yapmayın. Onlar kendi istedikleri bölümü veya mesleği seçtiklerinde daha çok motive olurlar. Unutmayın hayat onların hayatı. Onların hayatı üzerinden hayal kurmayın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!