Hayatınızda atlamanız gereken ilk engel: TEOG

Güncelleme Tarihi:

Hayatınızda atlamanız gereken ilk engel: TEOG
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2015 09:00

Ortaokul 8’inci sınıflarda okuyan 1 milyon 174 bin 427 öğrenci Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında birinci dönem ortak sınavlarına girecek. Büyük maratona kısa bir süre kalsa da başarılı olmak ve gereksiz yere kaygılanmamak için bu sınavın hayatınızda atlamanız gereken ilk engel olduğunu, kalan süreyi doğru değerlendirebileceğinizi bilmeniz gerekiyor. 

Haberin Devamı

Sınavlara kısa bir süre kala öğrencilerin stres ve kaygıları arttığı için beslenme ders çalışma düzenlerinde aksaklıklar olabiliyor. Fakat başarılı olmak ve hedefe ulaşmak için kalan zamanı doğru değerlendirmek gerekiyor. Ayrıca birinci dönem sınavlarında sorumlu olacağınız konular az olduğundan yüksek puan alma ihtimalinin daha çok olduğunu unutmayın. Geçen yıl birinci dönem ortak sınavlarında 4 bin 742 öğrencinin birinci olduğunu da hatırlatmakta fayda var. 

Öncelikle beslenmeden başlayalım. Öğrenme beyinde gerçekleşiyor. Beynimiz ve vücudumuz ihtiyaç duyduğu enerjiyi gün içinde  tükettiğimiz besinlerden alıyor. Hızlı büyüme ve gelişme döneminde vücudun enerji ve beslenme ihtiyacı doğal olarak artıyor.  Ayrıca sınavlara da hazırlanıyorsak beslenmeye daha çok önem vermek gerekiyor. Beynin enerji kaynakları ise karbonhidratlar (şekerli ve nişastalı besinler), proteinler (et, süt,yumurta, baklagil) ve yağ asitleri  (karides, balık) olarak sıralanıyor. 

Haberin Devamı

KAHVALTISIZ GÜNE BAŞLAMAYIN

Özellikle tatlı su balıkları, balık yağı, zeytinyağı, kanola yağı beyin sağlığı için oldukça önemli. En çok deniz ürünlerinde ve yağsız kırmızı ette bulunan çinko öğrenmeyi kolaylaştırıyor. Vücudun tatlı ihtiyacını meyvelerden karşılayabilirsiniz, gereksiz kilo almanıza da neden olacak kola, gazoz, şekerleme tüketiminizi en aza indirirseniz sağlıklı bir vücuda sahip olursunuz.  Güne taze sıkılmış meyve suyu, bal, pekmez, beyaz peynir, zeytin, domates, yeşil biber, yumurtadan oluşan bir kahvaltıyla başlamanızı öneriyoruz.

İnsan vücudunun yüzde 80’i sudur. Vücuttaki susuzluğa ilk tepki veren organ ise beyindir. Bu nedenle gün içinde ve akşam yemeklerinde sebze ağırlıklı, sulu beslenmeye çok çeşitli sebzelerden hazırlanmış salata ve meyve tüketmeye özen göstermelisiniz.  Çalışma masanızda sürekli su bulundurmak sizi su içmeye yöneltir. Yanı sıra uyku düzenine de dikkat etmeniz gerekiyor. 

Sınava kadar olan süreyi doğru değerlendirebilmek için sorumlu olduğunuz konulara yönelik tekrar yapmanız gerekiyor. Doğru tekrar yapmak için sene başından itibaren tüm konuları gözden geçirip sonra konularla ilgili soru çözmelisiniz. Çalışmalarınızın yeterliliğini görmek için geçen iki yılda sorulmuş olan sınav sorularını süre kullanarak çözebilirsiniz. Bu çözümü yaparken işlemediğiniz konularla ilgili soruları tam yaptığınızı farz edin.
Evde test çözmenin amacı öğrendiğimiz konularla ilgili eksikliğinizi ortaya çıkarıp gidermek. Dolayısıyla sizi geliştirecek ve bilginizi pekiştirecek olan da yanlış yaptığınız veya yapamadığınız soruların doğru çözümünü öğrenmek olacak. Ayrıca doğru çözümünü öğrendiğiniz her yanlışınızın benzeri beş soru çözmek bilginizi pekiştirir. Böylece kendinizden emin oldukça, bilmediğiniz konuları öğrendikçe sınav gününe kadar kaygı ve stresiniz de azalmış olur. 

Haberin Devamı

VELİLER KAYGISINI NASIL AZALTABİLİR?

Her anne babanın en büyük isteği çocuğunu başarılı görmektir. Fakat bu duygu velinin kaygı düzeyinin yükselmesine neden oluyor. Bazen kaygı düzeyi artan veli, söz ve davranışları ile bunu çocuklarına da bulaştırıp onun başarısız olmasına neden olabiliyor. Bu hataya düşmemek için velilerin Talim Terbiye Kurulu’nun internet sitesinden öğrencilerinin sınavda sorumlu olduğu konuları ve konularla ilgili kazanımları gösteren tabloları indirmeleri lazım. Daha sonra çocuklarının yapması gereken sınav hazırlığını bu kazanımlara göre planlayıp, günde iki saatlik programlı tekrar yapmalarını sağlamaları gerekiyor. Veliler çocuklarının nelerden sorumlu olduğunu ve onların sorumlu olduğu konularla ilgili bilgi düzeylerini bilirlerse daha az kaygı duyarlar ve çocuklarına daha çok güvenirler. Bu da onların başarısını olumlu yönde etkiler. 

Haberin Devamı

SINAVDAN EN AZ HATA İLE ÇIKMA YÖNTEMLERİ

Tabii sınavda başarılı olmak için önceden yapılan çalışmalarla birlikte sınav sırasında uygulanacak yöntemler de büyük önem taşıyor. Bu nedenle gerekli sınav hazırlığını önceden yapmış öğrenciler, aşağıdaki taktikleri uyguladıklarında hem sınavı daha rahat tamamlar hem de başarı şansını arttırmış olur.

- Soruları en az iki defa verilenle isteneni ayırt ederek okuyun.
- Paragraf sorularında önce soruyu okumazını tavsiye ediyoruz, çünkü bu şekilde paragrafta ne arayacağınızı bilirsiniz.
- Türkçe testindeki paragraf sorularına kendi görüşünüze göre değil, yazarın görüşüne göre cevap verin. En çok bu tür sorularda hata yapılıyor.
- İşlem yapmanız gereken soruları zihninizden çözmeyin, her işlem basamağını yazarak yürütün.
- Takıldığınız sorularda, soru ile ilgili konuyu öğretmenlerinizin nelere dikkat çekerek anlattığını düşünün.
- Yanlışlar doğruları götürmediğinden size an mantıklı gelen seçeneği işaretleyin.
- Optik formda kodlama yapmanız gereken alan dışına herhangi bir işaret yapmayın, yazı yazmayın ve kirletmeyin. Çünkü optik okuyucunun cevap kağıdını okumasını engelleyecek karalama ve işaretlemeler bulunursa sınavınız iptal edilebilir.
- Kodlamayı örnek işaretlemeye göre yapmanız gerekiyor, buna dikkat edin.

Haberin Devamı

Bu sınavın öğrenim hayatınızda atlamanız gereken ilk engel olduğunu, gelecek yıllarda daha çok sınava gireceğinizi düşünerek gereksiz yere çok endişelenmeyin. Önemli olan bu sınavda başarılı olmanız değil, gelecekte dünyadaki akranlarınızla baş edebilecek bilgi donanımına ulaşmanızdır. 

Çaba harcayan tüm öğrencilere TEOG sınavında başarılar dilerim.        

 

 

 

        
                                                                                                                                                              

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!