Hastalar Ve Işıklar Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır? Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Hastalar Ve Işıklar Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 16:25

Dünya edebiyatında olduğu gibi Türk edebiyatında hasta ve hastane konulu birçok öykü ve roman yazılmıştır. Bu kitaplarda hastaların hayata tutunma çalışmaları, aileleri ve yakın çevreleriyle yakın ilişkileri ve iç dünyalarında yaşadığı değişimler ayrıntılı bir şekilde anlatılır. Edebiyatımızda en çok okunan öykü kitaplarından biri olan Hastalar ve Işıklar kimin eseridir tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

  Hasta ve hastane konulu kitaplardan bazıları şunlardır: 

 1- Peyami Safa - Dokuzun Hariciye Koğuşu

 2- Rober Haddeciyan - Tavan

 3- Moliere - Hastalık Hastası

 4- Arthur Hailey - Hastane

 5- Martin Winckler - Sachs'ın Hastalığı 

 Hastalar ve Işıklar Kimin Eseri ve Kim Tarafından Yazılmıştır? 

 Hastalar ve Işıklar, Türk öykücülüğünün önde gelen isimlerinden biri olan Rasim Özdenören tarafından kaleme alınmıştır. Bu zamana kadar 34 kitabı yayımlanan Rasim Özdenören 20 Mayıs 1940 tarihinde Kahramanmaraş'ta doğdu. Öykülerinde toplumsal meseleleri derinlemesine masaya yatıran hikaye yazarı, teknoloji, modernizm, iletişimsizlik, geleneklerden kopma ve kuşak çatışması gibi konularda sayısı öykü kaleme almıştır. 

 2016 yılında Necip Fazıl Kısakürek Saygı Ödülüne layık görülen Rasim Özdenören hikaye dışında deneme türünde de birçok kitap yazmıştır. Bu kitaplardan bazıları şu şekilde sıralanabilir: Müslümanca Düşünme Üzerine Denemeler, Yeni Dünya Düzeninin Sefaleti, Edebiyat ve Hayat 

Haberin Devamı

 Hastalar ve Işıklar Konusu 

 Rasim Özdenören'in ilk hikaye kitabı Hastalar ve Işıklar'da, içinde yaşadığı topluma adapte olamayan, yabancı ve yalnız kişilerin günlük yaşamından kesitler sunuluyor. 

 Hastalar ve Işıklar Özeti 

 ''Hasta'' kelimesinin diğer birçok kitapta olduğu gibi Hastalar ve Işıklar kitabında da yan anlamıyla kullanılıyor. Yazar, kitaptaki kısa öykülerin umutsuz insanları az ışıklı odalara benzetirken, umutsuzluğu ve yalnızlığı da tedavi edilemeyen hastalıklar olarak nitelendiriyor.

  Bir yandan gelenek ile modernizm arasında bocalayan insanların, bir yandan konuşan ama iletişim kuramayanların anlatıldığı öykülerde, modern yaşamın gürültüsü arasında sessiz sedasız yok olup giden hayatlardan bahsediliyor. 

 Hastalar ve Işıklar Türü ve Özellikleri 

 İlk baskısını 1967 yılında yapan Hastalar ve Işıklar kitabının sayfa sayısı 126'dır. Hikaye türündeki kitapta sade ve yalın bir dil kullanılmıştır. Yer yer diyaloglarla zenginleştirilen hikayelerde ana karakterlerin gözlemleri kadar iç seslerine de yer verilmiştir. 

Haberin Devamı

 Hastalar ve Işıklar Kitabında değişen dünyada uyum sağlamaya çalışan insanların yaşadığı duygu durumları, bazen yazarın bazen bizzat karakterlerin gözünden anlatılıyor. Bilinç akışı tekniğinin kullanıldığı bazı öykülerde yalnızlık, yabancılaşma, uyumsuzluk, aile içi şiddet ve gelecek kaygısı gibi temalar işleniyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!