Halk hikayesi nedir, özellikleri ve bölümleri nelerdir? Halk hikayesi nazım biçimleri

Güncelleme Tarihi:

Halk hikayesi nedir, özellikleri ve bölümleri nelerdir Halk hikayesi nazım biçimleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2022 16:12

Halk hikayesi bu edebi anlatım türlerinden biridir. Pek çok özelliği ve bölümü bulunan halk hikayeleri okuyucularına mesaj vermektedir. Geleneksel anlatım tarzı ile okuyucuya gerçeğe en yakın hikayeyi sunmaktadır. Halk hikayelerinde gerçek kahramanlar bulunmaktadır. Çoğu hal hikayesi efsanelerden yola çıkılarak hazırlanmaktadır. Olayların akışı hikayenin ilerleme tarzına yönelik hazırlanmaktadır. Halk hikayesi nedir, özellikleri ve bölümleri nelerdir, nazım biçimleri hakkında merak edilen tüm detayları derledik.

Haberin Devamı

Halk hikayesi anlatım türü bakımından diğer yazılardan farklıdır. Gerçek ya da ona en yakın anlatım türünde düzenlenmektedir. Geleneksel bir yazı dili kullanılmaktadır. Özellikle yazılan destanlar ya da daha eski edebi eserlerde halk hikayesi olma potansiyeli oldukça yüksektir. Genellikle sevgi ve kahramanlık öyküleri içermektedir. Okuyucuyu kendisine bağlayan bu hikaye türü pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır.

 Halk Hikayesi Nedir?

 Gerçek konuları içerisinde barındıran ya da gerçeğe en yakın anlatımı bulunan eserlere halk hikayesi adı verilmektedir. Halk hikayesi kahramanlık ve sevgi konularını içermektedir. Bu anlatım türünde geçen kahramanların herhangi bir olağanüstü özelliği bulunmamaktadır. Kişiler ve olayların akışı gerçek zamana uygun ve yaşamda kesitler vermektedir. Geleneksel bir anlatım dili mevcuttur. Böylelikle çoğu destan ya da bu tarz öyküler halk hikayesi olarak adlandırılmaktadır. Halk hikayesi özellikleri ve kullanılan bölümler de en kapsamlı şekilde anlatım konusu olmaktadır.

Haberin Devamı

 Halk hikayeleri gerçeği yansıtacak düzeyde hazırlanmaktadır. Özellikle anonim yazarlar tarafından ortaya çıkan pek çok halk hikayesi bulunmaktadır. Olayları içerisinde herhangi bir olağanüstü durum meydana gelmemektedir. Bunun yanında insanların kültürünü yansıtmaya en çok yardımcı olan hikaye türlerinden biri olarak da bilinmektedir. Nesir ile nazım karışımı anlatım türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu hikayelerde olay sirkülasyonu akıcı bir şekilde ilerlemektedir. Hikaye okuyucuyu kendisine bağlayacak düzeyde tutulmaktadır.

 Halk Hikayesi Özellikleri ve Bölümleri Nelerdir?

 Halk hikayesi özellikleri pek çok farklı alt başlıkta toplanmaktadır. Halk hikayelerinin en büyük özelliği kahramanlık, aşk, sevgi konuları üzerinden durulmasıdır. Aynı zamanda o dönemin siyasi durumları da eser içerisinde geçebilmektedir. Kültürel anlamda hem sosyal hayatı hem de siyasi dönemi en açıklayıcı şekilde anlatan yazı türlerinden biridir. Olaylar tamamen halk diline uygun şekilde hazırlanmaktadır. Okuyucu eser içerisinde geçen tüm olayları kolaylıkla takip edebilmektedir. Sade bir dil ile anlatım sağlanmaktadır.

Haberin Devamı

 Halk Hikayesi Nazım Biçimleri

 Halk hikayesinin anlatım biçimleri de okuyucular tarafından en merak edilen konulardan biridir. Halk hikayesi özelliklerinden ve biçimlerinden biri nazım nesir anlatımının karışık olmasıdır. Anlatım tamamen olayın akışına dayalı şekilde hazırlanmaktadır. Masallarda ya da belli başlı hikayelerde geçen kalıplar bu halk hikayeleri içerisinde de görülmektedir. Bu halk hikayelerinin kendilerine özel anlatıcıları bulunmaktadır. Halk hikayesi biçimleri nesir ve nazım şeklinde yazılarak okuyucuya anlatılmaktadır. Halk hikayeleri günümüzde efsane konularını da ele almaktadır.

BAKMADAN GEÇME!