Güve nedir, nasıl oluşur ve neden olur? Güve kelebeği (Böceği) ile nasıl mücadele edilir

Güncelleme Tarihi:

Güve nedir, nasıl oluşur ve neden olur Güve kelebeği (Böceği) ile nasıl mücadele edilir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2021 04:33

Ev ya da işyerleri için zarar verici en önemli canlılar içerisinde güve geliyor. Ayrıca birçok farklı alanda rastlanan zararlılar içerisinde bulunduğunu söylemek mümkün. Peki, güve nedir, nasıl oluşur ve neden olur? Güve kelebeği (böceği) ile nasıl mücadele edilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Mücadele edilen en önemli böcek türleri içerisinde güve gelmektedir. Çok küçük yapıları olması ile beraber mekanın birçok farklı alanda önemli zararlar oluşturabilmektedir. Tabii bunun için belli başlı bazı mücadele yöntemleri ön plana çıkıyor.

 Güve Nedir?

 Güve bir tür kanatlı böcek türüdür. Genelde kumaş ya da odun ile beraber kürk gibi eşyalara musallat olan bir canlıdır. Farklı çeşitleri olması ile beraber kurtçuk ya da böcek cinsi üzerinden ifade edilir. O yüzden güve dendiği zaman sadece bilindik güveler ön plana çıkmaz. Aynı zamanda güvegillerden olan ve büyük mağazalardan pek çok farklı alana kadar zarar veren tüm küçük kelebekler de bu tür içerisinde yer almaktadır. Özellikle kiler ya da mutfaklarda çok fazla karşılaşılan ve belli bölgelere zarar veren önemli canlılar içerisinde bulunurlar.

Haberin Devamı

 Güve Nasıl Oluşur?

 Genel olarak güveler nemli ortamları seven canlılardır. Özellikle uygun oda sıcaklığını buldukları vakit üreme dönemine girerler. Yumurtalarını bırakmaları ile beraber larvalar yün ve kürk ile kumaş gibi birçok elbise çeşitlerini yer. O yüzden mutlaka giysiler saklanırken nemli ve sıcak olmayan alanlarda tutmak büyük öneme sahiptir. Aksi takdirde nemli ve rutubetli alanlar ile beraber uygun sıcak ortamlarında güveler kısa bir zamanda üreme yeteneği oluştururlar. Eğer zamanında müdahale edilmez ise Kısa bir süre içerisinde alanı önemli oranda kaplarlar.

 Güve Neden Olur?

 Güveler genelde çeşidi bakliyatların saklandığı alanlarda yoğun olarak öne çıkarlar. Özellikle mercimek bulgur ve nohut gibi bakliyatların ağzının açık kalması güvelerin ortaya çıkmasına sebebiyet verir. Böylece güveler bu alanlarda saklanır, beslenir ve aynı zamanda ürer. Özellikle sıcak havayı benliğimi seven güveler, bu alanlarda kısa bir süre içerisinde üreme yeteneği göstermektedirler. Zaman içerisinde ise ev ya da işyerleri için çok can sıkıcı bir durum olarak ortaya çıkabilir.

 Güve Kelebeği (Böceği) ile Nasıl Mücadele Edilir?

 En çok merak edilen konular içerisinde güve kelebeği, yani böceğinden kurtulma yöntemi geliyor. Bu konuda ele alınması gereken belli başlı bazı yöntemler bulunmaktadır. Uygulanacak olan basit ve etkili yöntemler sayesinde, mekanın farklı alanlardaki güvelerden kurtulmak mümkün hale gelir.

 - Sirkeli su kullanılabilir.

Haberin Devamı

 - Defne yaprağı değerlendirilebilir.

 - Güvelerin ürediği ya da bulunduğu alanlara küp şekeri konabilir.

 - Hava almayan cam saklama kapları değerlendirilebilir.

 - Çamaşır makinesi kullanılabilir.

 Yukarıdaki unsurlar doğrultusunda sirke kullanılarak ilgili bölgenin temizlenebileceğini söylemek mümkün. Tabii bunun arkasından mutlaka elektrikli süpürge kullanılması çok önemlidir. Ayrıca defne yaprağı kokusundan hiç hoşlanmayan güveler için bu durum en iyi yöntemler içerisinde geliyor. Tabii düzenli olarak kıyafetlerin çamaşır makinesinde yıkanması ve temiz tutulması, yine güvelerin uzak kalmasına imkan verir.

 Güveler Nerelerde Bulunur?

 Güveler özellikle kiler ile beraber mutfak alanlarının birçok yerinde yaygın şekilde bulunmaktadır. Eğer nemli ve sıcak bir ortam bulunurlar ise kısa zaman içerisinde ürerler. Ayrıca dolap içerisindeki birçok farklı giysinin üzerinde ya da çevresinde bulunabilirler. Mutlaka nem ile beraber sıcaklığın olmadığı, temiz ve steril alanlarda hem gıda hem de eşyaların tutulması büyük bir öneme sahiptir. Böylece ev ya da işyerleri ile beraber birçok farklı yerde güvenin üremesine engel olunabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!