Güçler ayrılığı nedir? Neden önemlidir? Güçler ayrılığı ve güçler birliği arasındaki farklar nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Güçler ayrılığı nedir Neden önemlidir Güçler ayrılığı ve güçler birliği arasındaki farklar nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2022 22:14

Güçler Ayrılığı veya Kuvvetler Ayrılığı, devletin yürütme, yargı ve yasama güçlerinin farklı organlar tarafından yürütülmesini öngören bir sistemdir. Bu sayede organların kontrolsüz ve aşırı bir güç elde etmesinin önüne geçmeyi hedefler. Peki, Güçler Ayrılığı nedir? Neden önemlidir? Güçler ayrılığı ve güçler birliği arasındaki farklar nelerdir sizin için tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

İktidarı tek başına ele alan bir grubun ya da bir kişinin, diğerlerini nasıl baskı altına aldığını, nasıl sindirdiğini tarih boyunca pek çok kaynakta yer verilmiştir. Bu durum Güçler Ayrılığı teorisinin ortaya çıkmasının en önemli nedenlerinden birisidir. Güçler Ayrılığı ilkesini Avrupa devletleri desteklemiş ve demokrasi ile yönetim sistemine geçmişlerdir.

 Güçler Ayrılığı Nedir?

 Bir devletinin yönetim aşamasında gerekli olan organlar yürütme, yasama ve yargıdır. Yönetim şeklini demokrasi olarak kabul eden devletlerde yürütme gücünü hükümet, yasama gücünü parlamento ve yargı gücünü bağımsız mahkemeler kullanmaktadır. Bu organlar arasındaki ilişki sınırları ise yasalar ile belirlenmiştir. Bu hususta özellikle yürütme ve yasama organlarının yönetiminin yargıya etkisi son derece azalmıştır.

Haberin Devamı

 Bu düşünceye göre güçler ayrılığının sayesinde karşılıklı olarak birbirini denetleyen erkler meydana gelecek, bu sayede tek bir erkin tüm gücü eline alması ve demokrasiyi ortadan kaldırmasının önüne geçilmiş olacaktır. Güçler Ayrılığı ilkesi sayesinde, günümüzde devlet gücünün herhangi bir şekilde suistimal edilmesinin önüne geçilmiştir.

 Güçler Ayrılığı Neden Önemlidir?

 Güçler Ayrılığı, adil bir yönetimin sağlanabilmesi için oldukça önemlidir. Bu bağlamda mahkemelerin hiçbir baskı altında kalmaksızın özgür bir şekilde karara varabilmesi için güçler ayrılığı ilkesinin uygulanması zorunludur. Her biri farklı statülere sahip olan ve birbirleri karşısında bağımsız olması gereken bu güçlerin dengesinin sağlanabilmesine yardımcı olur. Bir ülkedeki yürütme gücünün ve ülkede gerçekleşen herhangi bir uyuşmazlığın giderilmesini sağlamaktadır.

 Yargı organının başka bir organa verilmesi, bu organların birbirlerinden bağımsız bir şekilde olması adaletin sağlanabilmesi için oldukça önemlidir. Aksi bir durumda ülke genelinde durum çıkmaza girer, diktatörlüğün hüküm sürdüğü bir yönetim biçimi benimsenir. İktidarı yalnız başına eline almış olan bir grup ya da bir kimse diğerlerini baskısı altına alır ya da sindirir. Zamanla durum çıkmaz bir hal alır.

Haberin Devamı

 Güçler Ayrılığı ve Güçler Birliği Arasındaki Farklar Nelerdir?

Güçler Ayrılığı ilkesi yürütme, yasama ve yargı organlarının farklı kurumlar tarafından yürütülmesidir. Güçler Birliği ilkesi ise bu organların tek bir kurum, grup ya da kişi tarafından yürütülmesidir.

Güçler Ayrılığı ilkesine göre, verilen kararlar bu organları yürüten farklı kurumlar tarafından verilir. Güçler Birliğinde ise verilen kararlar tek bir kurum ya da kişi tarafından verilir.

Güçler Ayrılığı ilkesini benimsemiş olan ülkelerde kararlar daha yavaş alınırken, Güçler Birliği ilkesini benimsemiş olan ülkelerde karar alma süreci daha hızlı gerçekleşir.

Güçler Ayrılığı ilkesinde alınan kararlar birbirleri tarafından denetlenir. Güçler Birliği ilkesinde böyle bir durum söz konusu değildir. Bu nedenle alınan kararlarda hatalar oluşabilir. İşlerin aksamasına neden olabilir.

Haberin Devamı

Güçler Ayrılığı ilkesine göre alınmış olan kararlar daha objektif iken, Güçler Birliğini benimsemiş olan ülkelerde alınan kararlar objektif değildir.

Güçler Ayrılığı Organlarının Görevleri

Toplumsal düzenin sağlanması için kanunların oluşturulmasından sorumlu olan organ Yasama Organıdır.

Kamu politikalarının yürütülmesi ve kanunların uygulanmasından sorumlu olan organ ise Yürütme Organıdır.

Yürütmeye ilişkin olan faaliyetlerin ve kanunların anayasaya ve kanunlara olan uygunluğunu denetleyen, mevcut olan uyuşmazlıkların çözülmesinden sorumlu olan organ ise Yargı Organıdır.

Güçler ayrılığı ilkesi, bu üç organın birbirinden bağımsız çalışmasına olanak sağlamaktadır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!