Göbek Düşmesi Nedir, Belirtileri Nelerdir Ve Neden Olur? Göbek Düşmesi Nasıl Geçer Ve Ne İyi Gelir

Güncelleme Tarihi:

Göbek Düşmesi Nedir, Belirtileri Nelerdir Ve Neden Olur Göbek Düşmesi Nasıl Geçer Ve Ne İyi Gelir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2022 11:21

Göbek düşmesi her ne kadar göbek fıtığı ile karıştırılsa da farklı bir durumdur. Göbek düşmesi göbek kayması ya da göbek kaçması olarak da bilinir. Göbek düşmesi genelde ağır bir şey kaldırdıktan ya da göbeği etkileyen ani bir hareket yaptıktan sonra olur. Bu nedenle göbek düşmesi özellikle sporcularda görülen bir rahatsızlıktır. Göbek düşmesinin belirtileri ve nasıl geçeceğini de sizler için ayrıntıları ile derledik.

Haberin Devamı

 Göbek düşmesi durumunda dik durmada zorlanma, şişkinlik, karın bölgesinde morluklar ya da kas krampları meydana gelebilir. Bu süreçte ağır kaldırmamanız ve bol su tüketmeniz gerekir. 

 Göbek Düşmesi Nedir? 

 Göbek düşmesi, göbek kaçması ya da göbek kayması anlamlarına gelir. Göbek çevresinde meydana gelir ve tam olarak sebebi bilinmeyen durumlar için göbek düşmesi denir. Zaman zaman göbek düşmesi ile göbek fıtığı karıştırılabilir. Göbek düşmesi karın kaslarından birinin yırtılması sonucu ya da zorlanması sonucu ortaya çıkması mümkündür. Sporcularda göbek düşmesi daha fazla meydana gelir. Birçok sporda karın kasları zorlandığı için daha fazla göbek düşmesi yaşanır. Günlük yaşamda da birçok sebeple göbek düşmesi meydana gelebilir. Bu durum yaşam kalitesini etkilediği için tedavisine zaman geçmeden başlamak gerekir. Bu sayede hastaların günlük aktivitelerine ve yaşam standartlarına kavuşması mümkün olur.

Haberin Devamı

  Belirtileri Nelerdir ve Neden Olur?

  Göbek düşmesi yaşayan hastaların mide bölgesinde iltihap varmış gibi bir his oluşur. Karın hastalarının zorlanmasıyla ya da yoğun olarak kullanılmasıyla da bu hassasiyette artış olur. Göbek düşmesinin belirtileri şu şekildedir:

 Karın bölgesinde meydana çıkan keskin ve ani ağrılar

 Ağrılar sonucu karın hareketlerinin olduğu hareketlerde zorluk çekme

 Şişkinlik

 Karın bölgesinde morarmalar

Kas krampları ya da spazmlar 

Dik durmada zorlanma ya da nefes darlığı

 Göbek düşmesinin şiddetine göre hastalar dik durmakta ya da yürümekte zorlanabilir. Bunun sebebi ise bu durumlar sonucu karın kaslarının zorlanmasıdır. Göbek düşmesinin şiddetine göre kişilerin hareketlerinde kısıtlanmalar olabilir. Nadiren de olsa bazı hastaların göbek bölgesinde nohut büyüklüğünde kitleler de oluşabilir. Göbeğin dışa doğru çıkması da belirtiler arasındadır. Göbekten kötü kokulu bir akıntı gelmesi de göbek düşmesinin belirtileri arasındadır.

  Göbek Düşmesi Nasıl Geçer? 

 Göbek düşmesi durumunda hastaların hastaneye başvurması ve tetkiklere girmesi gerekir. Kalıcı ve kesin çözüm olarak ise bazı cerrahi operasyonlar mevcuttur. Detaylı bir şekilde karın muayenesi yapıldıktan sonra hastalığın sebebi bulunabilir. Eğer hastalığa sebep olan patoloji bulunursa tedavisi yapılarak şikayetlerin de sona erdirilmesi mümkündür.

Haberin Devamı

 Göbek düşmesi sonucu bağırsaklarda ya da diğer organlarda etki olmazsa kolayca tedavi edilmesi mümkündür. Göbek deliğinde ağrı, uzun süren kabızlık, mide bulantısı, dışkıda kan ya da kusma gibi durumlarda acil müdahale önemlidir. Bu nedenle acilen doktorlara gitmek ve şikayetleri dile getirerek tedaviye başlamak gerekir.

  Göbek Düşmesine Ne İyi Gelir? 

 Göbek düşmesi durumunda hastanelerin Genel Cerrahi bölümlerinden randevu alınması gerekir. Ultrason, MR ya da röntgen ile karın bölgesindeki sorunun kolayca bulunması mümkündür. Genel Cerrahi uzmanları elle muayene sonucu da göbek düşmesinin sebebini anlayabilir. Sonrasında ise tedavi için bir süreç belirlenebilir. Eğer göbek düşmesi yaşıyorsanız doktora gidene kadarki süreçte ağır kaldırmaktan kaçınmanız gerekir. 

Haberin Devamı

 Yeterince sıvı tüketmeniz ve göbeğinizin üzerine de hiçbir şey koymamanız gerekir. Ani hareketlerden de bu süreçte kaçınmalı ve lif bakımından zengin olan yiyecekleri tüketmelisiniz. Eğer doktora gitmeden bu durumun belirtilerinden kurtulursanız gitmenize gerek kalmaz. Fakat uzun süreli belirtiler sonucu tüm uygulamalara rağmen göbek düşmesi düzelmiyorsa mutlaka bir Genel Cerrahtan randevu alarak sebebi öğrenmeniz gerekir. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!