Geri bildirim nedir, türleri nelerdir? Geri bildirim neden önemlidir?

Güncelleme Tarihi:

Geri bildirim nedir, türleri nelerdir Geri bildirim neden önemlidir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2022 16:16

Herkes mutlaka bir defa bile olsa geri bildirim kavramını duymuştur. Geri bildirim konusunda araştırma yapan kişi sayısı ise oldukça çoktur. Aslında geri bildirim konusu basit gibi görünse de detayları olan bir konu olarak dikkat çekmektedir. Geri Bildirim nedir? Türleri nelerdir? Geri bildirim neden önemlidir detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Geri bildirim konusunda bu terimin anlamı ve türleri oldukça önemli olarak karşımıza çıkmaktadır. Zaten bu terimin anlamını bildiğiniz zaman konuyu daha iyi bir şekilde kavrama şansınız ortaya çıkıyor. Ayrıca geri bildirim hakkında merak edilen her şeyi açık bir şekilde anlattık. Bu yüzden geri bildirim konusunda çok önemli bilgiler elde etme şansınız bulunmaktadır.

 Geri Bildirim Nedir?

 Geri bildirim, feedback ismi ile bilinmektedir. Bu terimin anlamı ise, işleyiş ve hizmetler gibi konularda geri dönüş olarak yapılan yorumlardır. Yani alıcının mesajı algıladıktan sonra göndericiye vermiş olduğu tepkidir. İletişimin devam etmesi için geri bildirime ihtiyaç vardır. Aksi halde iletişimin yarım kaldığı düşünülür.

 Özellikle birçok alanda geri bildirim yapıldığı görülmektedir. Geri bildirim olduğu sürece işler doğru bir şekilde ilerlemeye devam eder. Zaten hayatımızın çoğu zamanında geri bildirim terimi kullanılmaktadır. Çünkü bu terim için bir sınırlayıcı yoktur. Örneğin bir iş yeri çalışanlarına sorular sorarak birçok konu hakkında geri bildirim alabilir. Doğal olarak burada iletişim kurulması öne çıkmaktadır. Yapılan geri bildirim sonucunda eksik olan yerlerde rahatça görülecektir.

Haberin Devamı

 Türleri Nelerdir?

 Geri bildirim konusunda birçok farklı tür bulmak mümkündür. Ancak bu terimi 4 farklı grupta toplamak daha açıklayıcı olmaktadır.

  1. Resmi Geri Bildirim

 Bu geri bildirim türü sistemli ve planlı bir şekilde çalışmaktadır. Buradaki amaç geri bildirimin daha doğru sonuçlar vermesi olarak bilinmektedir.

  1. Gayriresmi Geri Bildirim

 Bu geri bildirim türü ise aniden ortaya çıkmaktadır. Yani ani gelişen olay ve durumları kapsar. Plan veya sistem söz konusu değildir.

  1. Olumlu Geri Bildirim

 Olumlu geri bildirim türünde yapılan iş veya davranış takdir görmektedir. Yani buradaki amaç olumlu geri bildirim yapıldığı zaman işin devamlılığı istenir. Çünkü bu geri bildirim türünde olumlu cevaplar kullanılmaktadır.

  1. Olumsuz Geri Bildirim

 Olumsuz geri bildirim memnun kalınmayan durumlarda ortaya çıkmaktadır. Burada mutlaka işte veya davranışta bir eksiklik vardır. Bunun için bunun düzeltilmesi gerekir. Aksi halde işin devamı söz konusu olmayabilir. Çünkü yapılan yorumlar veya verilen cevaplar olumsuz eleştirilerdir.

Haberin Devamı

 Geri Bildirim Neden Önemlidir?

 Geri bildirim önemli sonuçları olan bir konudur. Bundan dolayı geri bildirime çok değer verilmektedir.

 - Göndericinin yeni adımlar atması için tek yol geri bildirimdir.

 - Farklı kişilerden bilgi toplamak adına en etkili yol geri bildirim olarak görülmektedir.

 - Gönderici doğru adımlar atmak adına geri bildirime ihtiyaç duyar. Karşı taraftan olumlu veya olumsuz cevaplar almak çok önemlidir. Buna göre atılacak olan adımlar daha isabetli bir şekilde belirlenebilir.

 - İletişimi değerlendirmek açısından geri bildirim önemlidir. Çünkü alıcı cevap olarak olumlu veya olumsuz yorumlar yapabilir. Burada önemli olan mesajın doğru şekilde karşı tarafa ulaşmasıdır. Zaten doğru adımlar atmanın yolu geri bildirim olarak bilinmektedir.

Haberin Devamı

 Örneğin bir yönetici, çalışanlarından geri bildirim almaya ihtiyaç duyar. Çünkü birçok konu hakkında geri bildirim yapılması gerekir. Geri bildirim alınmazsa eğer iletişim eksik olur ve sıkıntılar ortaya çıkar. Yani birçok farklı konuda geri bildirim almak çok önemlidir. Gönderici mesajı karşı tarafa doğru şekilde iletmeyi başarmışsa eğer geri bildirim ona göre olacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!