Genetik testi nedir? Nasıl yapılır ve ne kadar sürede çıkar? Genetik testi nerede yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Genetik testi nedir Nasıl yapılır ve ne kadar sürede çıkar Genetik testi nerede yapılır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2022 00:46

Genlerle ilgili olan genetik testi bir canlının DNA'sıyla ilgili olup biyoloji biliminin ve tıp biliminin ilgilendiği bir kavramdır. Bilindiği gibi gen kalıtım birimidir. Bu dizi bir DNA'nın belirli bir kısmını meydana getirir. Gen kelimesi aynı zamanda gayri resmi ve popüler bir kullanıma sahiptir. Gen denilen bu biyolojik birim anne ve babadan çocuklarına geçen karakteristik özelliklere sahiptir. Genetik testi de gen kavramının varlığından bilimde doğmuştur. Genetik testi nedir, nasıl yapılır, ne kadar sürede çıkar, genetik testi nerede yapılır merak edilen ayrıntıları ile sizler için derledik.

Haberin Devamı

Bireyler genetik testi kavramını günlük yaşamlarında mutlaka duymuştur. Belki de genetik testini yaptırmaya ihtiyaçları bile olmuş olabilir. Tıp alanının gen bilimleri konusunda eğitim almış insanlar genetik testinin nerede ve nasıl yapıldığı aynı zamanda ne zaman çıktığı gibi soruların cevaplarını da detaylı bilmektedir.

Genetik Testi Nedir?

Genetik testi tanısal teste verilen isimdir. Genetik testler halk arasında DNA testi olarak da bilinmektedir. İlgili canlının kromozom yapısındaki değişikleri tanımlamak için kullanılan ve DNA dizisindeki değişiklikleri belirlemek için de kullanılan tanısal teste genetik test denmektedir. Tanımdan da anlayacağımız gibi bu tıbbi testte genlerdeki farklılıklar incelenmektedir. Genetik testler hastalıkların tanımlanması ve bazı hastalıkların tedavisini doğrulamak amacıyla da önemlidir. Çünkü gen denilen yapı kişinin gen hatalarından dolayı ilgili bireyde bazı hastalıkları ortaya çıkarabilmektedir.

Haberin Devamı

Genetik Testi Nasıl Yapılır?

Kişiler genetik testinin nasıl yapıldığı konusunda bazı çekinmelere sahiptir. Oysaki genetik testi için kişiden kan örneği alınmaktadır. Aynı zamanda genetik testi karşılaştırılması istenen diğer kişiden de kan örneği alınmaktadır. Kan örneklerinin alınması genetik testinin yapılmasındaki ilk adımdır. Bu adımdan sonra kan örneklerini alan kurum kan örneklerini tıbbi yeterlilik araçları ve bilgisiyle karşılaştırmaktadır. Kan örneğindeki incelemeler bittikten sonra herhangi bir hastalığın var olup olmadığı da tespit edilebilmektedir. Kişilerde bulunan genlerin aile bireylerinden aktarıldığını unutmamak gereklidir.

Genetik Testi Ne Kadar Sürede Çıkar?

Genetik testi kişiden kan örneğinin alınmasının ardından beş günlük bir zamanı kapsamaktadır. Bir de bu süreçte inceleme dönemi vardır. Bu inceleme dönemi de tahminen 2 veya 3 gün sürebilmektedir. Raporlanma için üç aşamalı süreçten geçilmesi gerekmektedir. Buradan da anlayacağımız gibi dolayısıyla raporlama 14 günü bulabilmektedir. Aynı zamanda bir kişinin genetik testi yaptırması için birçok sebebin de olduğunu unutmamak lazımdır.

Haberin Devamı

Genetik Testi Nerede Yapılır?

Genetik testi elbette ki sağlık kurum ve kuruluşlarında yapılmaktadır. Tıbbi genetik uzman hekimleri öncelikle hastanın öyküsünü dinler. Hastanın şikayetlerini değerlendirir. Hastada genetik bozukluktan kaynaklı bir hastalığın varlığını anladıysa da teşhis için genetik testinin yapılmasını isteyebilir. Doktor tarafından genetik testi kesin tanı için önerilir. Tıbbi genetik uzmanlarının çalıştığı her hastane genetik testini yapar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!