Genç işsizliğine çözüm arayan proje: İlk Fırsat

Güncelleme Tarihi:

Genç işsizliğine çözüm arayan proje: İlk Fırsat
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2016 16:34

Türkiye’de üniversite mezunu gençlerin iş hayatına adım atma sürecinde karşılaştıkları zorluklar konusunda kamuoyunda farkındalık yaratmayı ve çözüm modelleri oluşturmayı hedefleyen ‘Esas Sosyal’ çalışmalarına ‘İlk Fırsat’ programıyla başladı. Proje kapsamında sivil toplum kuruluşlarında işe alınan yeni mezun gençlerin 12 ay boyunca istihdam maliyetleri karşılanacak.

Haberin Devamı

30 üniversiteden 467 adayın başvurduğu programa 15 yeni üniversite mezun kabul edildi. Esas Sosyal, ‘İlk Fırsat’ projesine 5 yıl boyunca 20 milyon TL ayırdı. Esas Sosyal Kurucular Kurulu Başkanı Emine Sabancı Kamışlı, Türkiye’de yeni mezun gençlerin istihdam problemlerine dikkat çekerek, 5 yıl boyunca gençlik ve istihdam konusuna odaklanacaklarını dile getirdi.

‘İlk Fırsat’ projesinin toplantısında bir konuşma yapan Esas Sosyal Kurucular Kurulu Başkanı Emine Sabancı Kamışlı, Türkiye’de genç işsizliğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Esas Sosyal’in 5 yıl boyunca odaklanacağı konu olarak ‘Gençlik ve İstihdam ’ı seçtik. Böylece ‘İlk Fırsat’ doğdu. Ülkemizin önde gelen sivil toplum  kurumlarına ‘yeterli fonları olsa ilave hangi iş pozisyonları açarlar’ diye sorduk. Onlar bize işleri söylediler. İnsan kaynaklarından bilgi işleme kadar birçok gerçek iş çıktı. Bu projeden en çok faydalanacağına inandığımız 30 devlet üniversitesi mezunlarından başvuruları topladık. Bilimsel seçme yöntemlerine dayalı süreç sonrasında 15 gencimiz AYDER, Darüşşafaka, Genç Hayat, İKSV, Hayata Destek, TEGV, TEMA , TEV ve TOG’da işe başladılar. Esas Sosyal ‘İlk Fırsat’ projesi kapsamında, bu programa 5 yıl boyunca 20 milyon TL ayırdı. Her bir gencimizin 12 ay boyunca aylık 2 bin TL brüt maaşı bu kapsamda çalıştığı kuruma hibe edilecek. ‘İlk Fırsat Akademisi’ her ay düzenli eğitimler sağlanyacak. Bu eğitimlerin kapsamını seçilen 15 kişilik pilot grup belirleyecek. Onlar sahada bizden daha iyi eksikliklerini belirler diye düşündük. Ayrıca, her bir gencimize kendini daha da geliştirmesi için bir mentör de atanacak.”

Haberin Devamı

Toplantıya ayrıca Şevket Sabancı, Ömer Sabancı, Demet Sabancı Çetindoğan, Ali Sabancı ve Bülent Eczacıbaşı gibi iş dünyasından önemli isimler de katıldı.

30 üniversiteden 467 başvuru

Esas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Sabancı ve ailesinin topluma yatırım çalışmalarını yürütmek üzere Nisan 2015’te kurduğu Esas Sosyal, önümüzdeki beş yıl boyunca gençler ve istihdam alanında gerçekleştireceği sosyal yatırımlarını ‘İlk Fırsat’, ‘Ortak Projeler’ ve ‘Araştırma Destekleri’ ile üç program halinde hayata geçirmeyi planlıyor.

Haberin Devamı

Eylül 2015’te ön hazırlık çalışmaları başlayan ‘İlk Fırsat’ programına 30 üniversiteden toplam 44 ilden 467 başvuru geldi. Kriterlere uygun olan 338 aday çeşitli mülakat ve eleme testlerinden geçti. Sonunda 15 genç programa katılmaya hak kazandı.

İlk Fırsat kapsamında işbirliği yapılan 9 sivil toplum kuruluşunun katkıları ile seçilen 15 genç, programın pilot yılı 2016’nın ilk günlerinde işbaşı yaptı. Katılımcılar iş fırsatının yanı sıra bir yıl boyunca ‘İlk Fırsat Akademisi’ kapsamında, eğitim, kişisel gelişim ve mentörlük hizmetlerinden de yararlanacaklar. Projeye dahil olan gençlerin sayısının her yıl artırılması hedefleniyor.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!