Geleceğe 1200 kontenjan

Güncelleme Tarihi:

Geleceğe 1200 kontenjan
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2019 08:00

Bilgi güvenliği teknolojisinden yapay zekâ mühendisliğine, yazılım geliştirmeden dijital medya ve pazarlamaya kadar ‘geleceğin meslekleri’ olarak kabul edilen ve bu yıl ilk kez öğrenci alacak bölümlere yaklaşık 1200 kontenjan ayrıldı. Bunlarla dijital dünyaya hakim işgücü yetiştirilmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda bu yıl ilk kez ‘geleceğin meslekleri’ne de yer verildi. Önbilgilendirme kılavuzunda üniversitelerde geleceğin meslekleri olarak belirtilen ‘bilgi güvenliği teknolojisi, havacılık elektroniği, tarım ve ticaret işletmeciliği, yapay zekâ mühendisliği, uluslararası ulaştırma sistemleri, yazılım geliştirme, dijital medya ve pazarlama, hibrid ve elektrik taşıtları teknolojisi, üç boyutlu modelleme ve animasyon’ gibi lisans ve önlisans programları dikkat çekti. Geleceğin meslekleriyle ilgili programların kontenjanları 1200’ü bulurken, bölümlerin tüm Türkiye’deki devlet ve vakıf üniversitelerine yayıldığı görüldü.

ÜLKE REFAHINA KATKI İÇİN
Bu yeniliklerle dijital dünyaya aşina işgücü yetiştirilmesi hedefleniyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) geleceğin mesleklerine yönelik araştırmaların devam edeceğini açıkladı. Bu mesleklerin genişletileceğini belirten YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, “Endüstri 4.0 ve dijital dönüşümün etkileri birçok yeni meslek alanlarının oluşmasına veya mevcut iş alanlarının dönüşüme uğramasına neden oluyor. Türkiye’de yükseköğretim politikalarını yürüten kurum olarak biz de yetiştirdiğimiz gençlerin kariyer yollarında daha başarılı olmaları, ülkenin ekonomik ve sosyal refahına mutlak katkı koyabilmeleri saikini önemle önde tutuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

YÖK geleceğin meslekleriyle ilgili ekimde bir kongre düzenlemeye hazırlanıyor. Amaç, geleceğin meslekleriyle gençlerin tanışmasını sağlamak.

YÖK’TEN KARİYER REHBERLİĞİ
YÖK tarafından üniversite adaylarının hem okul hem meslek seçiminde daha bilinçli karar vermesini sağlamak amacıyla geliştirilen YÖK Atlas’a ‘Meslek’ ve ‘Tercih’ listesi modülleri eklendi. Adaylar, modüllere http://yokatlas.yok.gov.tr adresinden erişilebilecek. ‘Meslek Atlası’ modülünde, ÖSYM’nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yer alan devlet, vakıf, KKTC ile yabancı üniversitelerin lisans ve önlisans programlarıyla ilgili meslek bazında geçen yılın kontenjanları, yerleşme ve tercih edilme bilgilerinin detayları bulunuyor. Her meslekteki kontenjan ve yerleşen sayıları, puan ve başarı sırası analizi, girenlerin öğrenim durumu, diğer tercihleri, ikamet yerleri ve mesleğin kaçıncı sırada tercih edildiği gibi veriler de yer alıyor.

Haberin Devamı

‘Tercih Listesi’ modülü de adaylara yol gösteriyor. Kullanıcılar, bu modül sayesinde basit bir üyelik adımının ardından kılavuzda yer alan programlardan en fazla 50’sini ‘tercih’ listelerine ekleyebilecek. Bu sayede YÖK Atlas’ı tekrar kullanmak için sisteme girdiklerinde aynı liste üzerinden işlemlerine devam edebiliyorlar. YÖK yetkililerinden alınan bilgiye göre, adaylara kariyer rehberliği hizmeti sunan ve ilk kez 2016-ÖSYS sürecinde hizmete giren YÖK Atlas, online olduğu günden bugüne kadar 17 milyon 162 bin farklı kişi tarafından kullanıldı. Tercih dönemlerinde sistemi kullanan sayısı 4 milyon 287 bine ulaştı.

Geleceğe 1200 kontenjan

BAKMADAN GEÇME!