Fransa Türk öğrenci kongresi toplandı

Güncelleme Tarihi:

Fransa Türk öğrenci kongresi toplandı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2008 17:35

Haberin Devamı

Kongre; Paris, Lyon, Bordeaux, Rouen, Toulouse, Nice, Nancy, Lille, Rennes ve Poitiers gibi kentlerden gelen 400'ün üzerinde üniversiteliyi bir araya getirdi.

“Temsa”, “Türk Hava Yolları” ve “Crepi Centre”ın sponsorluğunda düzenlenen kongre, Fransa'da bir ilki oluştururken, Türkiye adına bu ülkede gerçekleştirilen en önemli etkinliklerden biri olarak ön palana çıktı.

İki gün süren kongrenin açılışında, Türkiye'nin Strasbourg Başkonsolosu Bekir Uysal, Marc Bloch Üniversitesi Türkoloji Bölüm Başkanı Paul Dumont ve Avrupa Parlamentosu üyesi Catherine Trautman da hazır bulundu.

Kongre sırasında, “Türkiye'nin AB'ye giriş süreci”, “Üniversite sonrası kariyer imkanları” ve “16. Yüzyıldan bu yana Türk-Fransız ilişkileri” konulu üç ayrı konferans düzenlendi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin AB sürecinin ele alındığı oturuma Bilgi Üniversitesi AB Direktörü Emre Gönen, Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Beril Dedeoğlu ve Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Genç konuşmacı olarak katıldı. Oturumda, Türkiye'nin olası üyeliğinin sağlayacağı avantaj ve dezavantajların yanı sıra Fransa'daki Türklerin üyelik sürecine katkısı da masaya yatırıldı.

Üniversite sonrası kariyer imkanlarının tartışıldığı ikinci oturumda Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ve Rouen Üniversitesi Rektörü Cafer Özkul, öğrencilere geleceklerini nasıl şekillendirebilecekleri konusunda değerlendirmelerde bulundu. Fransız ve Türk kültürüne sahip üniversitelilerin iş dünyası ve akademik çevrede çok büyük fırsatlar yakalayabileceğini belirten konuşmacılar, gençlerin öncelikle kendilerine güven duymalarını istedi.

Türk-Fransız ilişkilerinin 16. yüzyıldan bugüne el alındığı üçüncü oturumunda, yine alanlarında öne çıkmış isimler konuşmalarıyla öğrencilere farklı bakış açıları sundu. Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden Prof. Dr. Gün Kut, College de France Türkoloji Kürsüsü Başkanı Gilles Veinstein ve Aujourd'hui la Turquie gazetesi yönetmeni Mireille Sadege, ilişkilerin ekonomik, sosyal ve kültürel boyutlarını gözler önüne serdi.

Haberin Devamı

Fransa Türk Öğrenci Kongresinde öğrenciler, oluşturdukları küçük gruplarla, farklı konularda derinlemesine tartışma ve fikir alışverişinde bulunma imkanına sahip oldular.

Türkiye kadar Fransa'daki Türk toplumunu da yakından ilgilendiren sorunlara çözümlerinin arandığı grup çalışmalarında yerel ve ulusal seviyede pek çok proje gündeme getirildi. Öğrenci burs, staj, iş, diploma denkliği gibi bireysel sorunlarının da ele alındığı çalışmalara farklı alanlardan yetkili isimler iştirak ederek yön gösterici oldu.
Fransa İstanbul Konsolosluğu Kültür Ataşeliği yetkilisi Fabrice Barthelemy, Yüksek Öğrenim Kurumu Fransa masası şefi Funda Topçu, Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilci Yardımcısı Şükrü Küçükşahin, “turquieeuropeenne.eu” adlı internet sitesi direktörü Reynald Beaufort, öğrencilerin sorularını yanıtlarken, birçok konudaki soru işaretlerine açıklık getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!