Fezleke Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır? Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Fezleke Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 16:13

Fezleke, tarihimize ışık tutan önemli eserlerden birisidir. Halen günümüzde bu eserden faydalanılmaktadır. Kendinden önce yazılan tüm eserlerde yer alan bilgileri de içinde barındırması oldukça önem taşımaktadır. Kitabın konusu ve özetini okuyarak kitap hakkında önemli bilgiler edinebilirsiniz. Fezleke kimin eseri, kim tarafından yazıldığı, özeti, türü, konusu ve özellikleri hakkında detayları derledik.

Haberin Devamı

 Fezleke, bazı kaynaklarda Târîh-i Sagīr, bazı kaynaklarda ise Târîh-i Fezleke adıyla anılmaktadır. Fezleke bir tarih ansiklopedisi olma özelliği taşımaktadır. 

 Fezleke Kimin Eseri ve Kim Tarafından Yazılmıştır? 

 Fezleke, Osmanlı ve Türk tarihinin en önemli ustalarından Katip ÇELEBİ tarafından kaleme alınmış önemli bir tarih eseridir. Fezleke kendinden önceki yazıtlarında derlemesi şeklinde olması özelliği ile dikkat çekmektedir. Ayrıca fezleke içinde yer alan yıllarda olan olayları anlatmaktadır. Katip ÇELEBİ tarihi eseri sayesinde günümüzde de tarihçilerin kullandığı önemli bir eser oluşturmuştur. 

 Fezleke Konusu 

 Fezleke, tarihi bir ansiklopedi olma özelliği taşımaktadır. Aynı zamanda kendinden önce kaleme alınmış eserlerden de bahsetmektedir. Bir derleme eser olması özelliği de bu nedenle öne çıkmaktadır. Ayrıca son bölümü ise eserin orjinal olmasını sağlamaktadır. Katip Çelebi Türkçe yazdığı bu eserini Arapça Fezleke'nin devamı niteliğinde kaleme almıştır. 

Haberin Devamı

 Fezleke Özeti

  Fezleke Osmanlı tarihini anlatan önemli bir Türkçe eser olma özelliğini taşımaktadır. Arapça fezleke'nin devamı niteliğinde Türkçe olarak kaleme alınmıştır. 1591-1624 yılları arasında Osmanlı tarihi anlatılmaktadır. Sade ve anlaşılır bir dil kullanılması ile öne çıkmaktadır. Yazıldığı dönemde meydana gelen olaylar, ölümler, sosyal ve ekonomik birçok olgu eserde yer almaktadır. Ayrıca anlatımı yapılan her yılın sonunda o yıl ölen vezirler, kadılar ve önemli kişilikler hakkında biyografi yazıları da yer almaktadır. 

 Fezleke Türü ve Özelikleri 

 Fezleke bir tarih ansiklopedisi şekilde anlatılabilecek bir kitaptır. Anlattığı yıllar ile ilgili günümüzde yapılan araştırmalarda öncelikle bakılması gereken bir kaynak olma özelliği taşımaktadır. Fezleke içinde birçok önemli bilgi yer almaktadır. Aynı zamanda önceden yazılmış eserlere de yer vermesi nedeniyle araştırmacılara ışık tutmaktadır. 

 Fezleke tarih alanında kaleme alınmış bir eser olma özelliği ile Osmanlı İmparatorluğunun yazıldığı dönemi hakkında tarihçilere önemli ışık tutmaktadır. Fezleke sade ve süslü olmayan bir dil kullanılarak yazılmıştır. Bunun nedeni olarak da okuyan tüm kesimin kitaptan faydalanmasını sağlamaktadır. Katip Çelebi eseri ile bir dönemin tarihine en ince ayrıntılarına kadar ışık tutmaktadır. Fezleke aynı zamanda bir İslam ansiklopedisi olma özelliği de taşımaktadır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!