Favori Ne Demek, Ne Anlama Gelir? Favori Kelimesinin Tdk Sözlük Anlamı

Güncelleme Tarihi:

Favori Ne Demek, Ne Anlama Gelir Favori Kelimesinin Tdk Sözlük Anlamı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2022 19:40

Bir yarışmayı kazanmasına kesin gözüyle bakılan kişilere favori denir. Bu kelime, 17. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar sadece yarış atları için kullanılmıştır. İtalyanca kökenli olan bu sözcük, günümüzde futbol ve basketbol gibi spor dallarında da sıklıkla kullanılmaktadır. Örneğin takıma en fazla katkı sağlayan oyunculara "favori oyuncu" denir. Favori sözcüğünün İtalyanca ve Fransızcadaki anlamlarını ayrıntıları ile derledik.

Haberin Devamı

Favori sözcüğünün yan anlamlarından biri çok beğenilen ve takdir edilen kişidir. Gözde, seçkin, müstesna, mutena ve başlıca kelimeleri favori ile eş anlamlıdır.

  Favori Kelimesinin Anlamı 

 Yanakların her iki yanından, kulak hizasından, kulak memesine ya da daha aşağılara kadar uzatılan ince sakala favori denir. Buna ''favori bırakmak'' denir. Erkekler, çok daha şık ve farklı görünmek için favori bırakır.

  Bu kelime Fransızcada da Türkçede olduğu gibi ''favori'' şeklinde yazılır. Kelime İspanyolca ve Portekizcede de aynı anlamda kullanılır.

  Favori Sözcüğünün TDK Sözlük Anlamı Nedir? 

 İtalyancada büyük çoğunluğun yarışı ya da müsabakayı kazanmasını ve rakibini yenmesini umduğu kişiler favori olarak adlandırılır. Bu sözcük ''maçın favorisi'' ve ''yarışmanın favorisi'' gibi kalıp ifadelerde sık sık geçer.

Haberin Devamı

  Toplum içinde saygınlığı olan, davranışları ve konuşmalarıyla büyük beğeni toplayan insanlar da favori olarak nitelendirilir.

  Kelime İtalyancada favore şeklinde yazılır. 

 Örnek Cümleler 

 1- Takımın favori oyuncusu sakatlanıp oyundan çıkınca 3-1 yenildiler.

 2- Favori yarışmacı daha ilk turda elenip herkesi şaşırttı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!