Ertesi gün hapı adeti geciktirir mi ve ne kadar geciktirir? Ertesi gün hapı adet düzenliği yapar mı?

Güncelleme Tarihi:

Ertesi gün hapı adeti geciktirir mi ve ne kadar geciktirir Ertesi gün hapı adet düzenliği yapar mı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2022 21:54

Ertesi gün hapı; bir çeşit doğum kontrol metodu olarak tanımlanmaktadır. Ertesi gün hapına; acil doğum kontrol yöntemi de denmektedir. Bunun sebebi; kullanılmakta olan doğum kontrol metodunun başarısız olması veya korunmasız cinsel ilişkiden ötürü hamileliği önlemek adına kullanılan bir metot olmasından kaynaklıdır. Peki ertesi gün hapı adeti geciktirir mi ve ne kadar geciktirir? Ertesi gün hapı adet düzensizliği yapar mı tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Ertesi gün hapı; yalnızca acil durumlar için kullanılmayı gerektirir. Aksi takdirde doğum kontrol metodu olarak değişik metotlara başvurulması gerekmektedir. Ertesi gün haplarının içerisinde bulunan yüksek hormon seviyesi, devamlı kullanılması durumunda vücudun dengesini bozabilmektedir.

Adet gecikmesi gibi hormonal bozukluğa bağlı olan durumların ortaya çıkması konusunda sorunlar yaratabilir. Bu problemler ilerlediği zaman, ciddi sağlık problemlerini de beraberinde getirecektir. Bununla birlikte ertesi gün hapı kullanımının yan etkileri içerisinde adet gecikmesinin yaşanması durumunda ilk şekilde gebelik şüphesi ortaya çıkar. Ancak ertesi gün hapı kullanımı sonrasında adet gecikmesi durumu yaşanabilmektedir.

Ertesi Gün Hapı Adeti Geciktirir mi ve Ne Kadar Geciktirir?

Haberin Devamı

 Ertesi gün hapı kullanılması durumunda, kişinin adeti bir hafta kadar gecikebilmektedir. Ertesi gün hapı aldıktan 4 hafta kadar içerisinde adet görülmesi durumunda, hamilelik testi yapmak yararlı olacaktır. Ertesi gün hapları, adet döngüsünü etkileyebileceği için, adet gecikebileceği gibi erken de gelmesi mümkündür. Bununla beraber ertesi gün hapı kullandıktan sonra adetin bir hafta sonra veya önce gelmesi olasıdır.

Ertesi Gün Hapı Adet Düzenliği Yapar mı?

Ertesi gün hapı içerisinde yüksek oranda progesteron hormonu yer alır. Bununla birlikte hormon nedeniyle ertesi gün hapı alındığı zaman ara kanamaların görülmesi olasıdır. Ertesi gün hapı, adet düzensizliğine neden olabilir. Bunun yanı sıra adet gecikmesi de yaratabilmektedir. Aynı zamanda adetin erken gelmesine neden olabilmektedir. Ertesi gün hapının düzenli kullanılmaması gerekmektedir.

Ertesi Gün Hapının Yan Etkileri

Ertesi gün hapının kullanılması durumunda bazı problemler ile karşılaşmak mümkündür. Bununla beraber ertesi gün hapının devamlı şekilde kullanılmaması önemlidir. Ertesi gün haplarında yer alan hormonlar; sonraki adet döneminin türlü şekillerde etkilenmesine neden olmaktadır. Kimi kadınlar adına adet dönemlerinde herhangi bir farklılık olmazken, bazı kadınlar ise adet gördükleri vaktin değişmesinden adet kanamasının ağırlaşmasına dek çok sayıda farklılık yaşayabilmektedirler. Ertesi gün hapı kullandıktan sonra adet ile alakalı yaşanacak olan değişiklikler ise aşağıdaki gibi sıralanabilir;

Haberin Devamı

 - Adette görülebilecek farklılıklar söz konusudur. Ertesi gün hapı aldıktan hemen sonra adetin her zamankinden daha ağır veya daha hafif olduğu fark edilebilir. Kanama yoğunluğu bir ay içerisinde ve bir adet döngüsü bünyesinde birden çok ertesi gün hapı almaya bağlı şekilde farklılaşabilir.

- Beklenen vakitte adet görülmeyebilir. Ertesi gün hapı aldıktan sonra, ne vakitte adet görüleceğini bilmek çok zordur. Kimi kadınlar bekledikleri tarihte adet görürken, kimi kadınlar ise bekledikleri tarihten birkaç gün sonra ya da birkaç gün önce adet görebilmektedirler. Kimi incelemelere göre ertesi gün hapı aldıktan sonra beklenen tarihten önce görülmektedir. Bunun yanı sıra her kadın adına bu durumun geçerli olmadığını bilmek önemlidir.

Haberin Devamı

 - Adet döneminin uzunluğunda farklılıklar görülebilir. Ne zaman adet görüleceği değişiklik gösterebileceği gibi aynı zamanda adetin ne kadar süreceği de değişiklik gösterebilmektedir. Kimi araştırmalar, ertesi gün hapı kullanıldığında adet döneminin normalden uzun sürdüğünü belirtse de adetin normal periyotlarda da sürmesi mümkündür.

Ertesi gün hapı kullanan her kadın, farklı semptomlar ile karşılaşabilir. Bu durum, kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!