Erken teşhis ödül getirdi

Güncelleme Tarihi:

Erken teşhis ödül getirdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2023 11:20

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencilerinin akciğer kanserini erken aşamada tespit edebilecek biyosensör cihazı üzerinde yaptıkları çalışma, uluslararası düzeyde başarıya ulaştı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Rice University tarafından şubat ayında düzenlenen yarışmada İTÜ’lü öğrencilerin çalışması gümüş madalya kazandı.

Haberin Devamı

 İTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü öğrencilerinin oluşturduğu 35 kişilik İTÜ GALEN takımı, sentetik biyoloji alanında birçok farklı proje üzerinde çalışıyor. O projelerden biri ‘Akciğer Kanserinin Erken Teşhisi için Uçucu Organik Bileşikleri Biyosensör Sistemi’. Yaklaşık bir yıldır üzerinde çalışılan bu sistem sayesinde yakın gelecekte akciğer kanseri üçüncü evreye gelmeden henüz başlangıç aşamasındayken kolaylıkla tespit edilebilecek. Öğrencilerin geliştirdiği biyosensör cihazıyla kan testi, röntgen ya da tükürük örneği gibi yöntemlere ihtiyaç kalmadan kişilerin sadece bir cihaza üflemesi hastalığın tespiti için yeterli olacak.

KAZANAN İLK VE TEK TAKIM OLDULAR
İTÜ GALEN takımı, sentetik biyoloji alanında uluslararası düzeyde gerçekleşen iki yarışmadan biri olan Global Open Genetic Engineering Competiton’a (GOGEC) başvurdu ve bu yarışmaya Türkiye’den katılan ilk üniversite takımı oldu. İngiltere, Fransa, Kanada, Amerika ve Hindistan olmak üzere toplam 16 ülkeden 16 takımın katıldığı yarışmada İTÜ GALEN ilk 10 takım arasına girerek gümüş madalyanın sahibi oldu. İTÜ GALEN takım kaptanı ve İTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi Yaşar Yurtsever, ‘Bu yıl 3’üncüsü düzenlenen yarışmada ülkemizi bu uluslararası platformda temsil etme gururunu yaşadık ve süreci başarıyla tamamladık’ dedi. Yurtsever, çalışmaları için gereken bütçe tamamlandığında akciğer kanserini erken tespit eden biyosensör cihazlarının kullanılmaya başlayabileceğini söyleyerek şöyle konuştu:

Erken teşhis ödül getirdi
SAĞLIK OCAKLARINDA KULLANILABİLİR
“Akciğer kanserinin erken tespit etmek istemimizin nedeni bir arkadaşımızın babasını bu sebeple kaybetmemiz oldu. Akciğeri erken evrelerde tespit etmek oldukça zor çünkü ilk evrelerinde herhangi bir belirti vermiyor. İlerleyen evrelerde tespit edildiğindeyse tedavi için geç kalınmış olabiliyor. Geliştirdiğimiz biyosensör rahatlıkla sağlık ocaklarında bile kullanılabilir. Rutin kontrole giden bir kişi geliştirdiğimiz biyosensör cihazına üfleyerek eğer akciğer kanseriyse bunu hemen öğrenebilecek. Bütçe geldiği takdirde bir sene içerisinde cihazımız kullanıma hazır hale gelebilir. Sentetik biyoloji alanında dünyada sadece iki yarışma düzenleniyor. Onlardan biri de şubat ayında katıldığımız ve çevrim içi ortamda düzenlenen GOGEC. Yarışmada herhangi bir sıralama yok. Belli bir puan barajını geçen projeler ödüllendiriliyor. Biz de bu barajı geçtiğimiz için gümüş madalya kazandık.”

Haberin Devamı

TÜRKİYE’NİN İLK SENTETİK BİYOLOJİ YARIŞMASINA HAZIRLIK
Üniversitenin Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü öğrencileri, sentetik biyoloji alanında proje geliştirmeye devam etmenin yanı sıra bu alanda Türkiye’de düzenlenecek uluslararası bir yarışmanın da hazırlığını yapıyor. İTÜ GALEN takımı, sentetik biyoloji alanında dünyada yalnızca iki yarışma olması nedeniyle üçüncü bir yarışma neden Türkiye’de düzenlenmesin diyerek harekete geçti. Türkiye’de bu alanda bir ilk olacak olan uluslararası sentetik biyoloji yarışması dünyanın farklı üniversitelerindeki akademisyenlerden oluşan jüri ekibiyle 19-20 Ağustos tarihlerinde İTÜ Süleyman Demirel Kampüsü’nde düzenlenecek. Uluslararası Biogate Yarışması’nda deneysel ve teorik olmak üzere iki farklı kategori yer alacak. Yarışmanın teorik kategorisine lise düzeyinden öğrencilerin de katılması bekleniyor.

BAKMADAN GEÇME!