Enstantane nedir, ne anlama gelir? Enstantane örnekleri ve ışık ilişkisi

Güncelleme Tarihi:

Enstantane nedir, ne anlama gelir Enstantane örnekleri ve ışık ilişkisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2022 16:11

Enstantane, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım alanı bakımından da önem teşkil eden konular arasındadır. Bu bakımdan Enstantane nedir öğrenebilir ve ne anlama geldiği hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Enstantane nedir? Ne anlama gelir? Enstantane örnekleri ve ışık ilişkisini sizler için derledik.

Haberin Devamı

Enstantane, deklanşörün açık kaldığı süre ile açıklanan bir kavramdır. Perde, belirlenen süre zarfında açık kalır ve süre bitince kapanır.

 Enstantane Nedir?

 Enstantane, deklanşörün yani diğer adı ile perdenin açık kaldığı süre olarak açıklanmaktadır. Deklanşör düğmesine tam olarak basıldığında arka arkaya bir sürü işlem geçekleşir. Deklanşöre tam basıldığında ayna kalkar, perde açılır ve yeşil ışık ulaşmaya başlar. Perde belirlenen süre boyunca açık kalır ve süre bitince kapanır. Kapandığında algılayıcıya ışık gitmesi biter ve ardından da ayna kapanır. Perdenin açık kaldığı süreye de ayrıca pozlama süresi denmektedir. Perde hızı de saniye cinsinden ölçülmektedir.

 Enstantanenin fotoğrafçılık alanında oldukça önemli bir yeri vardır. Enstantane ayarını yapmak hızlı ya da yavaş anları fotoğraflarda istendiği gibi aktarmaya yarar. Işığı kontrol etmek fotoğrafçılıkta en önemli özellikler arasındadır. Bu sayede aydınlık ya da karanlık fotoğraf elde etmek için de ışığın sensörlere ne kadar süre ile düştüğünü bilmek gerekir. Enstantane ile fotoğraf arasında önemli bir ilişki vardır. Uzun pozlama ya da kısa pozlamalarda enstane değişir.

Haberin Devamı

 Ne Anlama Gelir?

 Fotoğrafçılık alanında önemli bir yere sahip olan enstantane obje çekimlerinde ya da normal fotoğraf çekimlerinde kullanılır. Fotoğraf makinelerinde otomatik mod ayarlanarak hata yapılır. Çekilecek olan fotoğraftaki nesnenin hızını tahmin etmek zor olduğundan enstantaneyi ayarlamak da mümkün değildir. Fotoğraf makinesini S moduna alarak nesnenin hızını ayarlamak ve ışık kaynakları ile de objeyi doğru beslemek gerekir. Enstantane süresinin saniye ile ölçüldüğünü bilmek gerekir.

 Pozlama süresi azalınca enstantane değerinin büyümesi gerekir. Ayrıca pozlama süresi kısalınca da daha az ışık alınır. Kısa pozlamalar hızlı enstantane değeri olarak kabul edilir. Hızlı enstantane değerleri ile hareket dondurulur. Uzun pozlama yavaş enstantane anlamına gelir ve uzun pozlamalar için de uzaktan kumanda ya da tripod kullanılır. Hareket dondurulmak istenirse yüksek, devamlılık sağlanmak istenirse ise düşük enstantane değeri kullanmak gerekir. Işık, dondurma ve hareketi aktarma fotoğrafçılıkta en önemli etkiler arasındadır. Daha iyi ve kaliteli fotoğraf çekimleri yapmak için mutlaka enstantane hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.

Haberin Devamı

 Enstantane Örnekleri ve Işık İlişkisi

 Enstantanenin fotoğraf üzerindeki etkisi birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Fotoğraflarda eğer hareket dondurulmak istenirse yüksek enstantane değeri, devamlılık sağlamak istenirse düşük enstantane değeri kullanmak gerekir. Enstantanenin fotoğraf üzerinde büyük etkisi vardır. Bu etkiler ışık, dondurma ve hareketi fotoğrafa aktarma olarak bilinmektedir. Doğru enstantane değerini bularak fotoğrafın canlı ya da soluk, aydınlık ya da karanlık olmasını sağlamak mümkündür. Aynı zamanda hareketli ya da donuk fotoğraf çekmek de enstantane değerlerini doğru ayarlamak ile mümkündür.

 Örneğin koşan bir kişinin fotoğrafı 1/10 enstantane değeri ile çekilirse hareket net olmaz. Yüksek enstantane değeri de ışık tahmin edilemeyeceği için yanlıştır. Otomatik mod yerine hareketi kontrol etmek için fotoğraf makinesini S moduna almak gerekir. Makine hiçbir zaman nesnelerin hareketini ve mevcut olan ışığı tahmin edemez. Bu nedenle de doğru bir enstantane değeri vermesi mümkün olmaz. Az ışık olması halinde hareketi dondurmak çok zordur. Bunun için ya ISO değerini yükseltmek ya da ekstra ışık kullanarak çekilecek olan nesneyi ışık ile beslemek gerekir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!