En Düşük Sigorta Pirimi Ne Kadar Ve Kaç Lira? Sigorta Pirimi İçin Aylık Ne Kadar Ödenir (2022)

Güncelleme Tarihi:

En Düşük Sigorta Pirimi Ne Kadar Ve Kaç Lira Sigorta Pirimi İçin Aylık Ne Kadar Ödenir (2022)
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2022 11:15

Sigorta pirimi bir diğer ismiyle SGK olarak bilinmektedir. İşverenler işçileri adına devlete belirli bir ücret ödemektedir. Bu ödenen ücret işçilerin emekli olmasını ve sağlık hizmetlerinden faydalanmasını sağlamaktadır. İşte bu ödenen prime sigorta primi denmektedir. Sigorta primini işçiler kendileri de ödeyerek emekli olabilmektedir. Bu prim genellikle işçinin aldığı brüt maaş üzerinden hesaplanmaktadır. İşte 2022 sigorta primi aylığı ve en düşük sigorta primiyle ilgili detaylar.

Haberin Devamı

Sigorta için ödenecek prim tutarında isteğe bağlı olarak miktar değişiklikleri bulunmaktadır. Dolayısıyla da bireyler en düşük sigorta priminin ne kadar olduğunu merak etmektedir. Sigorta priminin düşükten, normalden ya da yüksekten ödenmesi kişiler için oldukça önemlidir. Çünkü bu şekilde düzenli ödenen sigorta primleri sayesinde emeklilik maaşları ortaya çıkmaktadır.

  En Düşük Sigorta Pirimi Ne Kadar ve Kaç Lira?

 En düşük sigorta primi konusunda dikkat edilmesi gereken hesaplamanın nasıl yapıldığıdır. Bu hesaplamada devreye giren ilgili yılın güncel brüt asgari ücretidir. Bu sayede de sigorta primine esas aylık alt sınırı hesaplanmış olacaktır. Örneğin 2021 senesinde asgari brüt ücret aylığı 3.577,50 TL olarak belirlenmişti. İşte bu aynı zamanda 2021 senesinin sigorta priminin esas taban ücretiydi.

Haberin Devamı

  En düşük sigorta primi demek verilen örnekte olduğu gibi ilgili yılın asgari ücret üzerinden hesaplanan sigorta primidir. O halde bizi ilgilendiren 2022 senesinin en düşük sigorta priminin ne kadar olduğuna bakalım. Bunu bilmek için 2022 senesinin asgari ücretinin ne kadar olduğunu bilmek gerekmektedir.

  2022 senesi brüt asgari ücret 5.004 TL net asgari ücret 4 bin 253 TL olarak açıklanmıştır. 5 bin 879 TL ise asgari ücretin işverene maliyetidir. En düşük sigorta priminde bazı hesaplamalar söz konusudur. En az brüt asgari ücretin yüzde 32'si, en çok da brüt asgari ücretin 7.5 katının yüzde 32'si kadar olan tutar en düşük sigorta primiyle ilgilidir.

  Sigorta Pirimi İçin Aylık Ne Kadar Ödenir (2022) 

 Sigorta primi genel olarak en düşükten asgari ücret üzerinden ödense de her ay düzenli olarak devlete belirli bir prim ödenmesi söz konusudur. Bu primi işçiler için her ay düzenli olarak işveren ödeyebildiği gibi kendisi emekli olmak isteyenler de devlete her ay ödeyebilir.

  Asgari ücret her sene zam şeklinde değiştiği için sigorta primi aylık ücretleri de her sene değişebilmektedir. Bu yüzden bu konu başlığı altında 2022 senesine ait aylık sigorta priminin ne kadar ödenmesi gerektiğine yer verdik. 

Haberin Devamı

 4A SSK kapsamında yer alan sigortalılar için ödenecek prim tutarlarında 2022 senesine ait aylık kazanç alt sınırına göre ödenecek aylık prim ve aylık kazanç üst sınırına göre ödenecek aylık prim kategorileri söz konusudur. Aylık Kazanç Alt Sınırına Göre Ödenecek Aylık Prim 1.876,50 TL iken Aylık Kazanç Üst Sınırına Göre Ödenecek Aylık Prim 14.073,75 TL olmaktadır.

  Bu kategoride 5 puanlık prim indiriminden yararlananlar Aylık Kazanç Alt Sınırına Göre Ödenecek Aylık Prim 1.626,30 TL iken Aylık Kazanç Üst Sınırına Göre Ödenecek Aylık Prim 12.197,25 TL olmaktadır. 2022 senesinde genel olarak aylık olarak ödenecek sigorta primi aslında 1200.96 TL tutarına yükseltilmiştir. Bilindiği gibi bu sigorta primi sigortanın yapıldığı kişi ile sigortayı yapan kişi arasında ödenmesi gereken ücreti ifade etmektedir. 

Haberin Devamı

 Sigorta primleri belirli ücretler doğrultusunda ödenen primleri içermektedir ve değişmektedir. Bu yüzden de sigorta primi ödemeleri için belirli hesaplamalar yapılmaktadır. Bu hesaplamalar kişinin aldığı brüt asgari ücret tutarı üzerinden devletin yıllık belirlediği oranlar dahilinde yapılmaktadır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!