Eğitimde kár ayıp değil yoksulu devlet okutsun

Güncelleme Tarihi:

Eğitimde kár ayıp değil yoksulu devlet okutsun
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2007 00:00

Doğa Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Şimşek, "Türkiye’de eğitimden kár etmek hep ayıpmış gibi görülür. Oysa eğitim de bir sektör. Öyleyse kár da etmeli" dedi.

Şimşek, "Zenginler çocuğunu özel okulda okutsun, devlet bedava eğitimi sadece yoksul ve orta gelirliye açsın" çağrısı yaptı.

DOĞA Okulları kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Şimşek, Türkiye’de eğitimden kár etmenin ayıp sayılmasını bir türlü anlayamadığını belirterek, "Eğitim de bir sektör. Kurduğumuz okullar sanat müzesi değil ki kár amacı gütmesin. Bir hizmet veriyoruz, karşılığını da ettiğimiz, edeceğimiz kárla almak istiyoruz" dedi. Fethi Şimşek, ilköğretim ve lise düzeyinde devlet okullarındaki her öğrencinin maliyetinin 5 bin YTL düzeyinde olduğuna dikkat çekerek, "Bugün yoksul aileler de zengin aileler de aynı okullara çocuğunu gönderiyor. Devlet yoksulun, gelir düzeyi ortanın üzerine çıkmayan ailelerin çocuğunu ücretsiz olarak okutsun. Zenginler ise parasını ödeyip, çocuğunu özel okula göndersin" çağrısı yaptı.

45 MİLYON DOLAR: Eğitim sektörüne dersanecilikle adım atan, kendisi de öğretmen olan Fethi Şimşek, 2002’den buyana Doğa Okulları’na toplam 45 milyon dolar düzeyinde yatırım yaptığını belirterek şunları söyledi: "Kültür Dersanesi’nde benim hissem yüzde 40, Doğa Okulları’nda ise yüzde 70’le çoğunluk hisse bende. Aslında dersanecilik okullara göre daha kárlı br iş alanı. Okullarda işi kárlı yürütmekte zorlanıyoruz. Öncelikle kapasiteler tam dolmuyor. Örneğin İstanbul’da 200 bin kapasiteli özel okul var. Ama yine İstanbul’da mevcut öğrenci sayısı 100 bin düzeyinde kalıyor."

UCUZU DA VAR PAHALISI DA: Doğa Okulları Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Şimşek, "Özel okul fiyatları çok yüksek. Üstelik KDV indirimini velilere tam anlamıyla yansıtmadınız. Bu durumda kapasitenin yarısıyla çalışılması normal değil mi?" şeklindeki soruyu şöyle yanıtladı: "Bugün yıllığı 5 bin YTL’ye de özel okul var, 15-20 bin YTL’ye de. Bizim kendi okullarımız arasında da bulunduğu bölgeye göre fiyat farkı söz konusu. Bizim sahibi olduğumuz Doğa Okulları’nda ortalama doluluk oranı yüzde 80 düzeyinde. Ancak, yüzde 50 dolulukla faaliyet gösteren okulumuz da var. Özel okullar, KDV oranlarında yapılan indirimi yüzde 100 oranında velilere yansıtmış olsaydı, bugün kesinlikle ayakta kalmakta zorlanırlardı."

GÜNEŞİN ALTINDA BUZ SATMAK GİBİ: Özel okul işletmeciliğini güneşin altında buz satan çocuğa benzeten Doğa Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Şimşek, şöyle konuştu: "Özel okulların çoğunda ’ağır abi’ davranışı vardı. Yani, sadece tek merkezde faaliyet gösterir, hiç şube açmazlardı. Şimdi bu durum tamamen değişti. Özel okullar mevcut kapasite fazlasıyla güneşin altında buz satan çocuklara benziyorlar. Çocuk güneşin altındaysa, buzu olabildiğince hızlı bir şekilde satmak zorunda. Bizde de doluluk tutturulamazsa, o zaman ayakta kalmak zorlaşır."

Gerçek özel üniversite için kapıyı açmak gerek

FETHİ Şimşek, mevcut yasalara göre Türkiye’de sadece vakıf üniversiteleri kurulabildiğini belirterek, "Başta ABD olmak üzere dünyada anonim şirket şeklinde faaliyet gösteren üniversiteler de var. Türkiye’de bunun da önünü açmak gerekiyor. Hepsine vakıf üniversitesi görüntüsü yaratarak kendimizi kandırıyoruz. Serbest bırakın, isteyen vakıf, isteyen anonim şirket şeklinde üniversite kursun" dedi.

Anaokulu ve ilköğretimde binicilik ve tarım dersi

FETHİ Şimşek, Beykoz’daki ilk Doğa Okulu’nu faaliyete geçirdiği sırada binicilik merkezi de kurdu. Daha sonra Doğa Okulları’ndaki ana sınıfları ile ilköğretimin sonuncu sınıfına kadar olan bölümlerinde binicilik ve tarım dersleri de konuldu. Öğrenciler Beykoz’daki 35 atlık binicilik merkezinde eğitim alıyor. Yine Beykoz’da bahçelerde meyve-sebze üretimini yerinde görebiliyor.

Özel okulda kayıtdışı olmaz çünkü diploma veriyorlar

DOĞA Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Şimşek, eğitim üzerinde vergi yükünün yüksek olmaması gerektiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: "Dersanecilikte kayıtdışına rastlamak mümkün. Ancak, özel okul işinde vergiden, kayıttan kaçış mümkün değil. Çünkü, okulu bitiren çocuğa diploma veriyorsunuz. Yani, herşey kayıt içinde. O zaman bu kayıtlı faaliyeti yüksek vergiyle ezmemek gerekir. KDV’deki indirim bu anlamda özel okullar için önemliydi."

Neden halka açık eğitim kurumu yok, sorgulayalım

FETHİ Şimşek, önüne koyduğu hedefler arasında Doğa Okulları’nı halka açmak olduğunu da vurgulayarak, şöyle konuştu: "Bugün Türkiye’de hisselerini halka açmış bir eğitim kurumu neden yok, bunu sorgulamak gerek. Eğitim kurumlarını hep sosyal sorumluluk projesi gibi algılıyoruz. Evet, vakıflara bağlı okullar olabilir, sosyal sorumluluk çerçevesinde işletilebilir. Ancak, aynı zamanda tümüyle anonim şirket şeklinde işletilen eğitim kurumlarına da ihtiyaç var. Türkiye eğitim sektörünü bir türlü tam anlamıyla liberalleştiremedi. Bunu gerçekleştirmek gerek."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!