Eflatun Ne Demek, Ne Anlama Gelir? Eflatun Kelimesinin Tdk Sözlük Anlamı

Güncelleme Tarihi:

Eflatun Ne Demek, Ne Anlama Gelir Eflatun Kelimesinin Tdk Sözlük Anlamı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2022 23:39

Eflatun kelimesi hem renk hem insan ismi hem de unvan olarak kullanılmaktadır. Morun en açık tonuna eflatun denir. Bu renk giyim, dekorasyon, mimari ve modada gibi sıklıkla tercih edilir. Antik Yunan döneminde yaşayan, Sokrates'in öğrencisi ve Aristoteles'in hocası olan Platon'un diğer adı Eflatun'dur. Bu yazımızda hem Eflatun kelimesinin anlamını hem de rengin neleri simgelediğini sizler için derledik.

Haberin Devamı

  Eflatun rengine leylak ve erguvan denir. Halk arasında ''göğem'' kelimesi de mor ve eflatun sözcüğünün yerine kullanılır? 

 Eflatun Kelimesinin Anlamı 

 Ana renkler arasında yer alan kırmızı ile mavinin karışımından oluşan renge mor denir. Morun, beyaz ve gri ile karıştırılmasıyla elde edilen açık mora ise eflatun denir. 

 Eflatun Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı 

 Eflatun, doğu kültüründe bilgeliği simgeler. Bunun dışında güç, tutku, gönül açıklığı, hoşgörü ve sağduyu da eflatun renginin simgelediği şeyler arasında yer alır. 

 Özellikle tasavvufta ve divan edebiyatında Platon, Eflatun adıyla anılır. Bu ismin orijinali Felatun şeklinde yazılır. Felatun, bilge öğretmen, yol gösterici, kadim ve gizli bilgilerin sahibi olan üstat anlamına gelir. Tasavvufa göre Platon, fikirleriyle ve kitaplarıyla milyonlarca kişiye yol göstermiş ve dolaylı olarak İslam'ın yayılmasında etkili olmuştur. 

Haberin Devamı

 Bazı divan şairleri gazellerinde Eflatun'dan bahsetmiştir: 

 Örnekler: 

 ''Aristolar, Eflatunlar ki namın yad edeler halk

 Benim zannım ki onlar dahi mahrum-ı basirettir.'' 

 Nedim 

 Hasta-i ışka ne mümkün ki ilaç eylese tabib

 Maraz-ı ışka derman eyleyemez Eflatun 

 Rami

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!