Duvar Şiiri Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır? Şiirin Türü, Konusu Ve İncelemesi

Güncelleme Tarihi:

Duvar Şiiri Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır Şiirin Türü, Konusu Ve İncelemesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 13:32

Duvar birçok şiir, öykü ve romanda ilk anlamıyla değil sembolik ve metaforik olarak kullanılmıştır. Örneğin Jean - Paul Sartre'ın "Duvar" isimli romanında, özgürlüğü elinden alınan insanların esareti anlatılır. Şiir türündeki eserlerde de duvar kelimesi, yakın anlamlarda kullanılır. Duvar şiiri hangi şaire aittir? Bu şiirin türü ve konusu nedir tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 Türk Edebiyatında içinde ''duvar'' kelimesinin geçtiği ve bu kelimenin mecazi anlamda kullanıldığı birçok kitap yayımlanmıştır. Bu eserlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  1- Erdal Atabek - Gençlik Duvarları Yıkıyor

 2- Gülay Kutal - Biz Duvar Yazısıyız

 3- Mim Kemal Öke - Duvardaki Kan

 4- Umay Umay - Rüya Duvarları

 5- Özdemir Nutku - Duvardaki Mavş Kuş

  Duvar Şiiri Kimin Eseri ve Kimin Tarafından Yazılmıştır?

  Duvar şiiri, Mavi Akımının kurucusu Attila İlhan tarafından yazılmıştır. İlk şiiri 16 yaşındayken yayımlanan Attila İlhan, şiir dışında araştırma - inceleme, roman ve deneme ve makale türünde de eserler kaleme almıştır. İkinci Yeni Akımını Türkçeyi tahrif etmekle ve Batıyı taklit etmekle suçlayan şair, eserlerini kendine özgü bir üslupla kaleme almıştır. 

Haberin Devamı

 Attila İlhan'ın ''Duvar'' dışında en bilinen şiirlerinden bazıları şunlardır: Ben Sana Mecburum, An Gelir, Kimi Sevsem Sensin, Üçüncü Şahsın Şiiri. 

 Yazarın, en çok okunan deneme ve roman türündeki eserleri ise şu şekilde sıralanabilir: Fena Halde Leman, Hangi Laiklik, Zenciler Birbirine Benzemez, İkinci Yeni Savaşı 

 Duvar Şiirinin Türü Nedir? 

 Duvar şiiri, toplumsal gerçekçi bir şiirdir. Sade bir üslupla kaleme alınmış şiirde söz sanatlarına ve süslü ifadelere çok fazla yer verilmemiştir. Şiirin en önemli özelliklerinden biri, savaşı bir ''duvarın'' gözünden anlatmasıdır. 

 Duvar Şiirinin Konusu 

  1. Dünya Savaşından sonra yazılan Duvar şiirinde, savaş yüzünden evlerini terk etmek zorunda kalan insanlar, kurşuna dizilen askerler ve idam edilenler anlatılır. 

 Duvar Şiiri İnceleme 

 Duvar şiiri, serbest ölçüyle yazılmıştır. Şiirde kullanılan söz sanatlarından bazıları şunlardır: 

 İntak: İntak, insan dışındaki varlıkların konuşturulmasıdır. Şiirin ilk dizesinde duvarın ''ben bir duvarım hiç güneş görmedim'' demesi, intak sanatına örnek olarak gösterilebilir. 

 Teşhis: Çoğu şiirde olduğu gibi Duvar şiirinde de intak ve teşhis sanatları bir arada kullanılmıştır. Duvarın ''duyan, dinleyen ve düşünen'' olarak nitelendirilmesi, teşhis sanatının özellikleri arasında yer alır. 

 Şiirde savaşın yıkıcı etkileri lirik bir üslupla anlatılmıştır. Şiirde savaş dışında, ölüm korkusu ve yalnızlık gibi bireysel konulara da yer verilmiştir. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!