Dünyada Görülen İklim Tipleri Ve Özellikleri Nelerdir? Dünyada Görülen İklim Tipleri Ve Bitki Örtüsü

Güncelleme Tarihi:

Dünyada Görülen İklim Tipleri Ve Özellikleri Nelerdir Dünyada Görülen İklim Tipleri Ve Bitki Örtüsü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2022 11:03

Dünyada görülen iklim tipleri kutup iklimi, tundra iklimi, okyanus iklimi, step iklimi ve Akdeniz iklimidir. Dünyadaki bitki örtüleri ise maki, bozkır, tundra, savan, çöl ve musondur. Dünyada görülen iklim tipleri ve özellikleriyle beraber bitki örtülerini sizler için ayrıntıları ile derledik.

Haberin Devamı

Dünyada görülen iklim tiplerine bağlı olarak farklı bitki örtüleri de bulunur. Dünyada görülen bitki örtüleri maki, step, çöl, tropikal orman, tayga, Akdeniz ve ılıman geniş yaprakları bitki örtüsüdür. 

 Dünyada Görülen İklim Tipleri ve Özellikleri Nelerdir? 

Kutup iklimi: Kutup iklimi soğuk iklimlerden biridir. Her yer buzul ve buzlarla kaplıdır. Yıllık sıcaklık ortalaması 0 derecenin altında olur. Bu nedenle kutup ikliminin olduğu yerlerde bitki örtüsü olmaz. Güneşlenme süresi de birçok iklime göre uzundur fakat dünyanın şeklinden dolayı yıl içinde eğit açılar ile geldiğinden sıcaklığın yükselmesi mümkün olmaz.

 Tundra iklimi: Soğuk iklimlerden biri de tundra iklimidir. Kutup ikliminin yayıldığı kuşağın arasında görülür. Sıcaklık düşüktür fakat bitki örtüsü vardır. Genelde yoğun bataklıklar görülür. Bunun nedeni se toprağın üzerindeki buz parçalarının sıcak dönemlerde erimesidir. Bitki örtüsünün ismi de tundra bitki örtüsüdür.

Haberin Devamı

 Okyanus iklimi: Her mevsim yağışlıdır ve genelde karaların batı kısımlarında görülür. 

Step iklimi: Ilıman iklimlerden biridir. Nemli hava kütlelerinin olmadığı kara kütlelerinin iç bölümlerinde görülür ve bir geçiş iklimidir.

 Akdeniz iklimi: Ilıman bir iklimdir ve cephesel yapışlar oluşur. Genelde Akdeniz'e kıyısı olan yerlerde görülür.

   Dünyada Görülen İklim Tipleri

  Yüzlerce kilometrelik alanları etki altında bırakan iklimler vardır ve bunlara makroklima iklim adı verilir. Dünya üzerinde bulundukları özelliklere ve bölgelerin konumlarına göre iklim çeşitleri de değişir. Dünya üzerinde 10 farklı iklim görülür. Kutuplarda genelde soğuk iklimler, orta kürede ılıman iklimler, ekvator ve çevresi ile çöllerde ise sıcak iklimler etkili olur. 

 Dünyada görülen iklim tipleri kutup iklimi, tundra iklimi, okyanus iklimi, step iklimi, Akdeniz iklimi ve karasal iklimdir. Bu iklimler dışında muson iklimi, çöl iklimi, savan iklimi ve ekvatoral iklim de dünyada görülen iklim tiplerindendir. Türkiye'de ise karasal iklim, Akdeniz iklimi, Karadeniz iklimi ve Marmara (geçiş) iklimi görülür.

Haberin Devamı

  Dünyada Görülen Bitki Örtüsü 

 Bulundukları yerin iklimine göre şekillenen bitki örtüleri farklı özelliklere sahip olmaktadır. Dünyada görülen bitki örtüleri maki bitki örtüsü, step (bozkır) bitki örtüsü, tundra bitki örtüsü, savan bitki örtüsü, çöl bitki örtüsü ve muson bitki örtüsüdür. Bunlar dışında dağ ormanı bitki örtüsü, Akdeniz bitki örtüsü, tayga bitki örtüsü, tropikal bitki örtüsü ekvatoral yağmur ormanı bitki örtüsü de vardır. Ülkemizde görülen bitki örtüsü çeşitliliği ise şu şekildedir; maki bitki örtüsü, bozkır bitki örtüsü, orman bitki örtüsü ve yüksek dağ çayırları bitki örtüsü. 

 Türkiye'de Etkili Olan İklim Tipleri ve Özellikleri 

Haberin Devamı

Karasal iklim: Doğu Anadolu, İç Anadolu, Trakya'nın iç kısımları ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde görülür. Bozkır bitki örtüsüne sahip olur. Yazları sıcak ve kurak, kışları da soğuk ve yağışlıdır. 

Akdeniz iklimi: Güney Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde görülür. Yazları sıcak ve kurak, kışları da ılık ve yağışlı geçer. Bitki örtüsü de maki ve kızılçamdır. 

Karadeniz iklimi: Kuzey Marmara ve Karadeniz bölgelerinde görülür. Her mevsim yağış alır. Yaz ayları serin, kış ayları ise kıyı kesimlerde ılık, yüksek kesimlerde de soğuk ve karlıdır. Bitki örtüsü kıyılarda geniş yapraklı, yükseklerde ise iğne yapraklı ağaçlardır.

 Marmara (geçiş) iklimi: Marmara bölgesinin iç kesimlerde rastlanır. Kışları Akdeniz iklimi gibi ılık, yazları ise Karadeniz iklimi gibi yağışlı değildir. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!