Doçentlik sınavında yeni dönem Adaylar jüri üyelerinin kim olduğunu bilmeyecek

Güncelleme Tarihi:

Doçentlik sınavında yeni dönem  Adaylar jüri üyelerinin kim olduğunu bilmeyecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2015 11:24

Doçentlik sınavında önemli değişiklikler içeren yönetmelik yayınlandı. Yeni sisteme göre bütün adaylar doçentlik sınavı başvurularını çalışmalarıyla birlikte elektronik ortamda yapacak. Sürekli şikayet konusu olan ‘yanlı jüri oluşturma’ sorununa yönelik düzenlemeler de yapıldı. Jüri seçimi de elektronik ortamda seçilecek ve jüri raporları gelinceye kadar adaylar, jüri üyelerinin kimler olduğunu bilmeyecek.

Haberin Devamı

YÖK tarafından kabul edilen yeni yönetmelikle, gerekli altyapı oluşturulduktan sonra bütün adaylar doçentlik sınav başvurularını eserlerle birlikte elektronik ortamdan yapacak. Adaylar çalışmalarını başvuru sırasında elektronik ortamda sisteme yükleyecek, eserler jüri üyelerine elektronik ortamda gönderilecek. Elektronik imzası olan öğretim üyeleri jüri raporlarını elektronik imza ile onaylayacaklar. Böylece eser değerlendirme süreçlerinde hızlılık sağlanacak, postalama işlemleri ve maliyetleri ortadan kalkacak.

Oluşturulan jürinin asıl ve yedek üyelerine, mensubu bulundukları üniversite rektörlüğü aracılığı ile bildirim yapılarak, tüm jüri üyelerinin raporları Üniversitelerarası Kurul’a ulaşıncaya kadar üyelerin isimleri ve raporları adaya bildirilmeyecek.

Haberin Devamı

Elektronik jüri belirleme sistemi

Doçentlik sınavı jürileri alt komisyonlar tarafından, jüri üyesi olma kriterlerini taşıyan ilgili bilim alanlarındaki profesörler arasından manuel olarak seçiliyordu. Kabul edilen yeni doçentlik sınavı yönetmeliği ile jüri heyetini belirleyen alt komisyonlar kaldırıldı, ‘Elektronik Jüri Belirleme Sistemi’ getirilerek doçent adaylarının sınavı için bilgisayar programıyla jüri belirlenmesi uygulamasına geçilecek.

Geliştirilen bilgisayar programı sayesinde başvurusunun eksiksiz olduğu ve gerekli şekil şartları taşıdığı tespit edilen adayların her biri için, YÖKSİS veri tabanında bulunan profesörler arasında ilgili bilim alanda, jüri üyesi olma kriterlerini taşıyan 5 asıl 2 yedek üyeden oluşan jüri heyetini bilgisayar otomatik seçecek.

Doçentlik sınav jürisini oluşturan asıl ve yedek üyeler, adayın akademik çalışmalarının her birini değerlendirerek hazırladıkları ayrıntılı ve gerekçeli kişisel raporlarını Üniversitelerarası Kurul’a elektronik imzayla gönderecek.

Jüri seçiminde objektiflik hedefleniyor

Adaylar tarafından sürekli dile getirilen sınavlarda yanlı jüri oluşturulma şikayeti kökten çözülmüş olacak. Artık jüri üyeleri tamamen bilgisayar programı yoluyla ve rassal olarak belirlenecekt.
‘Elektronik Jüri Belirleme Sistemi’ kimsenin müdahale edemeyeceği, tamamen dijital bir sistem olduğundan jüri heyeti seçiminde objektifliğin esas olmasını sağlayacak.
Böylece, önceki uygulamada adayların, jüri üyelerini önceden bildiği için iletişime geçtiği konusunda gelen şikayetlerin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Raporlar tamamlanmadan bilgi alınmayacak

Haberin Devamı

Başvurular elektronik ortamda yapılacağından, adaylar jüri üyelerine eserlerini posta yoluyla göndermeyecekler. Jüri raporları gelinceye kadar adaylar jüri üyelerinin kimler olduğunu bilmeyecek. Böylece değerlendirme daha güvenli ve gizli yapılması amaçlanıyor.

Adaylar daha önceden jüri üyeleri raporlarının tamamı gelmeden, Üniversitelerarası Kurul’a gönderilen mevcut raporların sonuçlarını öğrenebiliyo , bu ise suistimal şikayetlerine neden oluyordu.

Yeni getirilen sistemle son rapor gelmeden raporların açılması ve adaylara bildirilmesi yasaklandı. Son rapor gelip, tümü açıldıktan sonra adaylar raporlar hakkında bilgi sahibi olabilecek. Böylece olası jürileri etkilemeye yönelik çabaların olduğu iddialarının önüne geçilmeye çalışılıyor.

Haberin Devamı

Sözlüde başarısız olan hemen bir sonraki döneme başvuramayacak

Doçentlik sınavı için başvuran adaylardan sözlü sınavda başarısız olan adaylar tekrar hemen sınava başvurabiliyorlardı. Yayımlanan yeni yönetmelikte ise, eser incelemesinde başarılı olmasına rağmen birinci, ikinci veya üçüncü sözlü sınavda başarısız olan veya başarısız sayılan aday, hemen bir sonraki döneme başvuramayacak. Her defasında en erken izleyen ikinci dönemde sözlü sınav için yeniden başvurabilecek.

İntihal yapan başarısız sayılacak

Önceden etik ihlallerle ilgili süreçler çok uzun sürüyordu. Etik ihlallerle ilgili süreç hızlandırılarak daha objektif ve belirli süreler içerisinde sonuçlandırılmasıyla ilgili düzenlemeler getirildi. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı bünyesinde yapılacak incelemede, etik ihlalde bulunduğuna karar verilen aday, doçentlik sınavı başvurusunda başarısız sayılacak. Bu adaylar, ihlalin ağırlığına göre 1 (bir) yıldan 5 (beş) yıla kadar doçentlik başvurusunda bulunamayacak.

Haberin Devamı

Adayın idari, cezai ve hukuki sorumluluğuna ilişkin hükümler saklı kalacak. Etik ihlalde bulunduğuna karar verilen adayın, bağlı olduğu yükseköğretim kurumuna veya bağlı bulunduğu diğer kamu kurumuna aday hakkında gerekli disiplin işlemlerinin ve diğer idari işlemlerin başlatılması amacıyla da bilgi verilecek.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!