Depremzede çocuklar için yaşam merkezi

Güncelleme Tarihi:

Depremzede çocuklar için yaşam merkezi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2023 17:17

Kahramanmaraş Pazarcık’ta kız çocukları başta olmak üzere tüm çocukların ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlayan ‘Çocuk Yaşam Merkezi’nin kurulumuna başlandı. 2020 yılında hayatını kaybeden İş insanı Suna Kıraç’ın eğitim alanındaki çabalarını, hedeflerini ileriye taşımak amacıyla Suna ve İnan Kıraç Vakfı çatısı altında 2021 yılında hayata geçirilen Suna’nın Kızları girişimi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile birlikte depremin merkezi Pazarcık ilçesinde ilk Çocuk Yaşam Merkezi’ni kuruyor.

Haberin Devamı

Suna’nın Kızları, çocukların ihtiyaçlarını gözeten güvenli alanlar oluşturma yolunda 9-12 Mart tarihleri arasında depremlerden en fazla etkilenen illerden Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Gaziantep’te saha ziyaretleri gerçekleştirdi.

DEPREMZEDE ÇOCUKLARIN İHTİYAÇLARI RAPORLANDI
Saha ziyaretlerinde, deprem bölgelerindeki geçici barınma alanları, kız çocukları odaklı olarak incelendi. Bu incelemenin sonuçları bir raporda toplandı. Buna göre tespit edilen öncelikli ihtiyaçlar; ‘12 yaş üstü çocuklara yönelik kapsayıcı ortak alanlar oluşturulması, barınma alanlarının donanım ve güvenliğinin artması ve standartlaşması, eğitim ve diğer hizmetlere erişim için düzenlemeler yapılması, kız çocuklar başta olmak üzere geçici barınma alanlarındaki tüm çocukların iyi olma halinin desteklenmesi ve önceliklendirilmesi’ şeklinde belirlendi.

Haberin Devamı

EĞLENMEK İYİLEŞMENİN PARÇASI
Raporun yayımlanmasının hemen ardından sahayı ziyaret eden Suna’nın Kızları girişimi kurucusu İpek Kıraç şunları söyledi:

 “Sahada yaptığımız ziyaretlerde görüştüğümüz kişilerden aldığım izlenim, normalleşme sürecinin zaman alacağı yönünde. Bu süreçte çocukların özgün ihtiyaçlarının göz ardı edilmemesi çok önemli. Yaşamsal temel ihtiyaçlar çözülürken, raporumuzda da belirtildiği gibi; özellikle 12-18 yaş aralığındaki çocukların hem okuldan geri kalmamaları hem de duygusal ve fiziksel anlamda iyi olma halleri için güvenli alanlar oluşturmak odağımızda olmalı. Tabii, bunların yanı sıra eğlenme ve dinlenmeye vakit ayırabilmek de yine bu iyileşme sürecinin bir parçası. İlkini Pazarcık’ta kurduğumuz çocuk yaşam merkezlerimiz sayesinde çocukların gelişim ihtiyaçlarını bütünsel şekilde karşılayabilmeyi amaçlıyoruz.

Depremzede çocuklar için yaşam merkezi

ÇOCUKLARA ÖZEL ALANLAR VAR
Geçici barınma alanlarında 12-18 yaş aralığındaki çocukların ve bilhassa da kız çocukların özgün ihtiyaçlarını gözeten, kapsayıcı alanlar çok sınırlı. Merkezlerimizde, özellikle bu yaş grubundaki çocukların fiziksel ve duygusal iyi olma hallerini destekleyecek programların uygulanacağı çok amaçlı salon ve atölye ile psikolog desteğine erişebilecekleri bir görüşme odası, kendi başlarına zaman geçirebilmelerini sağlayacak sakin oda ve akranlarıyla sosyalleşebilecekleri kafeterya da yer alıyor.” 

BAKMADAN GEÇME!