Denklik belgesi nedir ve nasıl alınır? Denklik belgesi için gerekli evraklar ve başvurusu

Güncelleme Tarihi:

Denklik belgesi nedir ve nasıl alınır Denklik belgesi için gerekli evraklar ve başvurusu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2021 04:12

Denklik belgesi eğitim alanında yer alan Türk Yüksek Öğretim sistemiyle ilgili olan ve gerekli şartlar yerine getirildiğinde alınabilen bir belgedir. Bilindiği gibi her ülkenin eğitim sistemi birbirinden farklı derecelerde yer alabilir. Türkiye ülkesinde üniversite eğitimi ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora gibi küçükten büyüğe kategoriler şeklindedir. Merak edilen ise yurt dışında bu diplomaların geçerlilik düzeyleridir. Denklik belgesi nedir, nasıl alınır, denklik belgesi için gerekli evraklar nelerdir ve başvurusu nasıl yapılır konularına yer verdik.

Haberin Devamı

Denklik belgesine Türkiye'de eğitim görmüş ve üniversite bitirmiş pek çok insan ihtiyaç duymuş olabilir. Ülkemizde akademik beceriye belirli bir seviyede sahip olmuş bireyler yurt dışında da aynı seviyede yaşamak isteyebilir.

 Denklik Belgesi Nedir?

 Türk Yüksek Öğretim sisteminde mezun olunan akademik alan ve dereceye eş değer olduğunu gösteren belgeye denklik belgesi denmektedir. Dolayısıyla denklik belgesini alabilmek için talep etmek gerekmektedir. Bu talep edilen denklik belgesi aslında kişinin bulunduğu ülkedeki mezuniyet belgesidir.

 Denklik belgesi ilgili kişinin sahip olduğu eğitim düzeyine göre verilmektedir. Burada denk olma ifadesinden kasıt edilen ise Türkiye ülkesinde alınan diplomanın yurt dışında verilen diplomayla denkliğini tespit etmektir.

Haberin Devamı

 Denklik belgesi, alınan diplomanın yurt dışında verilen diplomayla eş değer yani denk olduğunu göstermektedir.

 Denklik Belgesi Nasıl Alınır?

 Denklik belgesini alabilmek için ilgili süreci resmi makamlarda gerçekleştirmek gerekmektedir. Denklik belgesi alabilmenin ilk adımı başvuru yapmaktır. Başvuru yapılacak resmi daire ise Yüksek Öğretim Kurulu Tanıma ve Denklik Hizmetleri Daire Başkanlığı olarak bilinmektedir.

 Başvuru işlemi elden ya da posta yöntemiyle yapılabilmektedir. Elbette ki başvurudan önce denklik biriminin yer aldığı resmi internet sayfasını bilmek ve bu sayfayı incelemek de sağlıklı olacaktır.

 Bunun nedeni ise başvuru yapmadan önce bu internet sayfasında ilgili kişinin doldurması gereken resmi bir dilekçe bulunmaktadır. Bu dilekçe doldurulduktan sonra kurumun belirtmiş olduğu yerlere hizmet bedeninin de yatırılmış olması gerekir. Sonrasında da kuruma başvuru yapılabilir.

 Denklik Belgesi İçin Gerekli Evraklar

 Denklik belgesinin alabilmek için ilgili kişinin bazı evrakları da hazırlayıp kuruma teslim etmesi gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için denklik belgesi alabilmek amacıyla gerekli olan evraklar şöyle sıralanmaktadır:

İmzalı başvuru formu gerekir.

Diplomanın aslı noter onaylı suretiyle beraber kuruma verilmelidir.

Haberin Devamı

Denkliği istenen mezuniyet belgesinin veya diplomanın noter onaylı suretiyle beraber noter onaylı tercümesinin de olması gerekir.

İlgili transkriptin belgesinin aslı burada geçen belge denkliği istenen diplomanın kapsadığı öğrenin süresini belirtmektedir.

Denkliği istenen diplomanın kapsadığı öğrenim süresinin belgesinin de noter onaylı sureti ve noter onaylı tercümesi de olmalıdır.

Avrupa Birliği'ne üye olan ülkelerden de diploma alınabilmektedir dolayısıyla bu durumda diploma ekinin aslıyla beraber bu ekin noter onaylı sureti ve noter onaylı tercümesinin de olması şarttır.

Mezun olunan eğitim kurumuna diğer eğitim kurumundan bazı dersler aktarılabilir bu durumda aktarılan dersleri içeren transkriptin aslı ve noter onaylı tercümesi de gereklidir.

Haberin Devamı

Doldurulmuş pasaport formu ve diploma sahibinin pasaportunun aslı da şarttır.

Üniversiteye yerleştirme sonuç belgesi elbette ki bu belge ÖSYM kontenjan ve kılavuzunda yer alan yurt dışı üniversitelerinde öğrenim görenler için geçerlidir.

Noter tarafından onaylanmış bütün bu belirtilen belgelerin fotokopisi de gereklidir.

Nüfus cüzdanı yani kimlik fotokopisi de gerekmektedir.

Kişi eğer yüksek lisans denklik belgesi almak istiyorsa burada söz konusu olan tez ödevinin kapağı, özeti ve çeviri talep edilir ve bu talep de kuruma verilmelidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!