Denize Açılan Kapı Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır? Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Denize Açılan Kapı Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 16:06

Yazın türleri, manzum (şiir) ve mensur (düz yazı) olarak iki ana başlıkta toplanır. Yazarın öne sürdüğü fikri kanıtlamak ya da okura empoze etmek için yazdığı mensur eserlere düşünce yazıları denir. Roman, masal, öykü gibi giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşan eserler ise ''olay yazısı'' olarak adlandırılır. Denize Açılan Kapı hakkında merak edilenleri detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Hem edebi eserlerde hem de sinemada deniz, sonsuzluğu ve özgürlüğü simgeler. Bu eserde de insanın özgür olabilmesi için denize açılan kapıdan geçmesi gerektiği vurgulanır. 

 Denize Açılan Kapı Kimin Eseri ve Kim Tarafından Yazılmıştır? 

 Denize Açılan Kapı, Türk öykücülüğünün duayen isimlerinden Rasim Özdenören tarafından yazılmıştır. Öykülerde modern insanın yaşadığı sorunları, çelişkileri ve kendi iç dünyasında yaşadığı hesaplaşmaları sade ve şiirsel bir dille anlatan Rasim Özdenören, din, tasavvuf, kültür, dil, edebiyat gibi konularda birçok deneme kaleme almıştır. 

 Usta yazarın öykülerinde karakterlerin gözlemleri önemli bir yer tutar. Bu gözlemlerde, içinde bulunulan mekan uzun uzun tasvir edilir. Rasim Özdenören, hikayelerinde okurlara ansal kesitler sunar. Durum hikayesinin tüm özelliklerini yansıtan bu eserlerde kişilerin yaşadıklarından çok, izlenimlerine ve ani duygu değişimlerine yer verilir. 

Haberin Devamı

 Denize Açılan Kapı Konusu 

 Denize Açılan Kapı kitabı, birbirinden bağımsız 12 hikayeden oluşur. Hikayelerde madde - ruh, cennet - cehennem, iyi - kötü gibi zıt kavramlar üzerinden iletişimsizlik, yalnızlık, kültür ve kuşak çatışması gibi konular ele alınır. 

 Denize Açılan Kapı Özeti 

 Kitapta, en yakınındaki kişilere bile yabancılaşıp kendi dünyalarına çekilen insanların iç hesaplaşmaları anlatılır. Öykülerde paraya, mala, mülke çok fazla bağlı olan kişiler tutkularının esiri olarak lanse edilirken, gerçek özgürlüğün tanımı, tüm dünyevi isteklerden vazgeçmek şeklinde yapılır. 

 Denize Açılan Kapı Türü ve Özellikleri 

 Yazarın olgunluk dönemi eserlerinden biri olan Denize Açılan Kapı, bir öykü kitabıdır. 

 Kitapta yer alan öykülerde tasavvufi konular işlenmiştir. Bu yönüyle Rasim Özdenören'in öyküleri, Leyla ile Mecnun, Kerem ile Aslı gibi ilahi aşkı sembollerle anlatan halk hikayeleriyle benzerlikler taşır. Dünyayı ''sevgiliden ayrı'' bir sürgün yeri olarak gören insanların mutsuzluğu tüm öykülerin ana temalarından biridir. 

 Bu nedenle hikayelerde ölüm, acı bir son değil, yeni bir başlangıç, edebi saadete götüren bir vesile olarak tasvir edilir. Öykülerde ''sevgiliye kavuşma'' sembolü de kullanılmıştır. Beşeri aşk ne kadar yoğun yaşanırsa yaşansın en nihayetinde fanidir. Rasim Özdenören'in hikayelerinde de bu fanilik, sonuna kadar okura hissettirilir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!