Defteri Amal Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır? Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Defteri Amal Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 16:03

Amal, kelimesi, emel sözcüğünün çoğuludur. Osmanlıcada defter-i amal şeklinde yazılan bu tamlama, istekler, gayeler, emeller defteri anlamına gelir. Tanzimat Döneminde kaleme alınan kitap, anı türünün ilk ve en başarılı örnekleri arasında yer alıyor. Defter-i Amal kim tarafından yazılmıştır? Eser ve yazarı hakkında tüm detayları sizler için derledik.

Haberin Devamı

  Türk Edebiyatında anı türünde yazılan en önemli eserlerden bazıları şunlardır: 

 1- Vefa Poyraz - Bir Cumhuriyet Valisin Anıları

 2- Cevat Şenol - Anılarla Atatürk

 3- Ali Yemini - Yemen Hatıratı

 4- Tahmisci-zade Mehmed Macid - Girit Hatıratı

 5- Feridun Kandemir - Enver Paşa'nın Son Günleri 

 Defteri Amal Kimin Eseri ve Kim Tarafından Yazılmıştır? 

 Defteri Amal, Tanzimat Edebiyatının en önemli temsilcilerinden biri olan Ziya Paşa tarafından yazılmıştır. Daha çok terkib-i bend ve terci-i bendleri ile tanınan Ziya Paşa, mensur şiir, günlük ve günlük türünde de eserler vermiştir. Yenilikçi bir çizgide olmasına rağmen Divan edebiyatının nazım şekilleriyle şiir yazan Ziya Paşa, başta Endülüs Tarihi ve Engisizyon Tarihi olmak üzere birçok eseri de Türkçeye kazandırmıştır.

Haberin Devamı

  Defteri Amal Konusu 

 Defteri Amal, yazarın çocukluğuna dair anılarını anlattığı bir eserdir. Anne babasıyla olan iletişimini, okul günlerini ve arkadaşlarıyla yaşadığı maceraları anlatan Ziya Paşa, eserini sade bir dille kaleme almıştır. 

 Defteri Amal Özeti 

 Defteri Amal kitabında Ziya Paşa'nın çocukken yaşadığı olayların bir panoraması sunulur. Kitapta ek olarak şiire nasıl ilgi duymaya başladığı, okuduğu ilk kitaplar, yazdığı ilk şiirler de yer alır. Ek olarak, satır aralarında değişen İstanbul'dan manzaralar sunan Ziya Paşa, değişen alışkanlıklara ve unutulan geleneklere de kitabında yer verir. 

 Defteri Amal Türü ve Özellikleri 

 Defteri Amal, anı türünde kaleme alınmış bir eserdir. Deneme türündeki kitaplarda olduğu gibi bu kitap da, samimi bir dille, okurla sohbet ediyormuş gibi yazılmıştır. Yazar çocukluğunun en eski anılarından başlayarak, aklında kalanları, hafızasında yer edinenleri okurla paylaşır. Bir yandan geçmiş ile günümüzdeki farkları anlatırken bir yandan kendi yaşadıklarını ve gözlemlerini aktarır. 

 Eserde anlatılan olaylar kronolojik bir sıralamayla anlatılmamıştır. Olayların belli bir sıralamaya göre anlatıldığı eserler biyografidir. Bu ise anı kitabı olduğu için, yazar genellikle serbest çağrışımla, kendisi için önemli bulduğu olayları anlatmayı tercih etmiştir. 

Haberin Devamı

 1880 yılında sirozdan hayatını kaybeden Ziya Paşa'nın yarım kalan tek eseri Defter-i Amal'dir. Ancak kitap roman ya da öykü gibi kurgusal bir eser olmadığı için yazıldığı kadarıyla yayımlanmıştır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!