Darun nedve nedir? Nerede kuruldu? Darun nedve kim tarafından kuruldu?

Güncelleme Tarihi:

Darun nedve nedir Nerede kuruldu Darun nedve kim tarafından kuruldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2022 02:54

İslam tarihinde devlet teşkilatlanması bakımından çok önemli adımlar atıldı. Özellikle de Hz. Muhammed'in İslamı yaymasında teşkilatlanmanın çok büyük br etkisi oldu. Aynı zamanda yönetime halkın katılması için de uygun çeşitli alanlarda kuruldu. Özellikle de İslam öncesindeki dönemde kabileler arasında yaşanan toplumsal sapkınlıkların ve savaşların önlenmesi için görüşmelerin yapılması, bazı kuralların konularak uygulamaya koyulması gerekiyordu. Darun Nedve nedir sizler için derledik.

Haberin Devamı

 

İslam tarihinden önce ve sonra özellikle de Mekke'de sosyal hayatın düzenlenmesi çok büyük bir önem taşıyordu.

Darun Nedve Nedir?

Darün Nedve, Kureyş kabilesinin ileri gelenlerinin kabile hayatındaki düzen için ve devlet yönetimi karşılıklı göçrüş alışverişinde bulunması amacı ile kuruldu. Aynı zamanda, Mekke halkı şehrin yönetimi için Darün Nedve'de bir araya gelerek taleplerini ve sorunlarını dile getirebiliyordu.

Darün Nedve'de her türlü yönetimsel kararın alınması ile birlikte savaş ve barış görüşmeleri de gerçekleştiriliyordu. Aynı zamanda nikah, kız çocukları için (ergenlik çağına gelen) gömlek giyme törenleri de Darün Nedve de kolaylıkla yapılabiliyordu.

Darun Nedve Nerede Kuruldu?

Darun Nedve, Kabe'nin içinde bulunan bu bina, tavafın başlama noktasının arka kısmının kuzey tarafında yer alır. Darün Nedve kurulduğu tarihten beri toplantıların yapılabilmesi için herkese açık olarak hizmet verdi. Diğer Kabilelerden de katılan ileri gelenler ve başkanlar görüşmelerini burada rahatlıkla gerçekleştirebiliyordu. Zaman içinde Darün Nedve, yeniden oluşturularak Mescid- i Haram'ın içime katıldı. Günümüzde ise Dârün Nedve'nin yerinde müezzin mahfili olarak da bilinen yer bulunuyor.

Haberin Devamı

Darun Nedve Kim Tarafından Kuruldu?

Darün Nedve, Hz. Muhammed'in dördüncü kuşaktan dedesi olan Kusay Bin Kitab tarafından da kuruldu. Müslümanlıktan önce, Kureyş kabilesinin müzakereler için toplandığı bölgenin adı Darun nedve olarak bilinir. Aynı zamanda Kusey İbn-i Kilap tarafından kurulduğu düşünülüyor. Cahiliye Mekke’sinde Mekkeli müşriklerin toplantı yaptığı bölgenin adına da Dâru’n-Nedve deniyordu. Günümüzde anlam olarak da buraya ‘‘şehir meclisi’’ ya da cahiliyye döneminin ‘‘Mekke şehir devletinin parlamentosu’’ ismi de verebiliriz.

Hz. Peygamber’in dördüncü kuşaktan dedesi olan Kusay b. Kilâb Mekke'ye hakim olduğu zaman Harem dışında yaşayan Kureyş kabilesinin tüm kollarını da birleştirerek Kabe merkezli bir şekilde Mekke'ye yerleştirdi. Kureyş’in Mekke ve civarında bulunan hâkimiyetini güçlendiren Kusay, şehir ve Kâbe’nin yönetimiyle ilgili bazı düzenlemeler yaptı. 440 yılında Kâbe’nin kuzeyine önemli meselelerin konuşularak karara bağlandığı "Dârünnedve" adı verilen ve kapısı Kâbe’ye açılan bir toplantı yerini yaptırdı. Mekke toplumu ile tüm merasimlerin yapıldığı ve her türlü kararın alındığı Dârünnedve, esas olarak bir asiller meclisi olarak biliniyordu. Kusayoğulları dışında Mekke'de Kureyş boylarının kırk yaşın üzerinde olan başkanlar da bu meclise katılabiliyordu. Hz. Peygamber ve Hulefâ-yi Râşidîn döneminde ne amaçla kullanıldığı bilinmeyen Dârünnedve'yi Muâviye b. Ebû Süfyân, Kusay’ın torunlarından satın aldı. Daha sonra burası Abbâsîler ve Emevîler döneminde hac için Mekke'ye gelen halifelerin ikametine ayrıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!