Dağ nedir? Nasıl oluşur? Türkiyedeki en büyük bağlar ve bulunduğu şehirler

Güncelleme Tarihi:

Dağ nedir Nasıl oluşur Türkiyedeki en büyük bağlar ve bulunduğu şehirler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2022 21:00

Türkiye'nin birçok yerinde oldukça önemli dağlar olduğu bilinmektedir. Bu dağların isimleri ise herkes tarafından sıkça merak edilmektedir. Özellikle dağların isimleri ve oluşumları hakkında bilgi sahibi olmak isteyen önemli bir kitle bulunmaktadır. Dağ nedir? Nasıl oluşur? Türkiye’deki en büyük dağlar ve bulunduğu şehirler nerelerdir detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Dağlar arasında oldukça önemli farklar olduğu bilinmektedir. Çünkü farklı dağ türleri olduğu için oluşum yönünden ayrılıklar bulunabilir. Ayrıca bazı dağlar sahip oldukları büyüklükler ile herkesin ilgisini çekmeyi başarmaktadır. Türkiye'nin birçok noktasında dağlara rastlamak oldukça mümkün olan bir durumdur.

Dağ Nedir? Nasıl Oluşur?

Dağ, çevresindeki karasal alanlara göre daha yüksekte bulunan kara kütlelerine verilen isim olarak karşımıza çıkmaktadır. Dağların birçok farklı türü olduğu da bilinmektedir. Çünkü oluşum bakımından her dağın yapısında farklılıklar görülebilir.

Dağların oluşumuna etki eden birçok unsurun olduğu dikkat çekmektedir. Çünkü bazı dağlarda veya sıradağlarda yer kabuğunun sıkışması sonucunda kırılmalar meydana gelir. Ayrıca bazı dağların ise lavların soğuyup birikmesi sonrasında oluştuğu görülmektedir. Özellikle aktif olmayan yanardağları bu bağlamda değerlendirebiliriz.

Haberin Devamı

Dağlar oluşum bakımından iki gruba ayrılır. Bunlar kıvrımlı ve kırıklı dağlar olarak bilinmektedir.

  1. Kıvrımlı Dağlar

Kıvrımlı dağlar, levhaların sıkıştırmasından kaynaklı olarak esnek tabakaların kıvrılarak yükselmesi sonucu ortaya çıkan dağlardır. Özellikle Toros Dağları kıvrımlı dağlara güzel bir örnektir.

  1. Kırıklı Dağlar

Kırıklı dağlar, basınca uğramasına rağmen kıvrılmayacak kadar sert ve dayanıklı olan kütlelerin kırılması sonucu oluşan dağlardır. Bu dağ türleri arasında en yaygın olanları Aydın Dağları ve Menteşe Dağları olarak bilinmektedir.

Türkiye’deki En Büyük Dağlar ve Bulunduğu Şehirler

Türkiye'de küçük dağlar olduğu gibi oldukça büyük dağlarda bulunmaktadır. Bundan dolayı dağlar arasında yer alan her ismin büyük bir merak konusu olması doğaldır. Ayrıca büyük dağların bulundukları şehirlerde ilgi çekmeyi kolayca başarmaktadırlar.

  1. Ağrı Dağı

Ağrı Dağı, isminden de anlaşılacağı üzere Ağrı'da yer alan bir dağdır. Dağın yüksekliği ise 5137 metre olarak bilinmektedir. Dağın sahip olduğu yükseklik onun ilgi görmesine neden olmaktadır. Ayrıca Nuh'un gemisinin de bu dağda yer aldığı düşünülmektedir.

  1. Cilo Dağı

Türkiye'nin en büyük dağlarından birisi Cilo Dağı olarak bilinmektedir. Dağın sahip olduğu yükseklik 4134 metredir. Dağın yer aldığı konum ise Hakkari şehridir.

Haberin Devamı
  1. Erciyes Dağı

Erciyes Dağı'nın ismi sıkça duyulmaktadır. Çünkü bu dağ Türkiye'nin en büyük ve en çok ziyaret edilen dağları arasında yer almaktadır. Dağın yüksekliğinin 3916 metre olduğu bilinmektedir. Bu dağ Kayseri'de bulunmaktadır.

  1. Süphan Dağı

Türkiye'nin en büyük dağlarından biriside Bitlis'te yer alan Süphan Dağı'dır. Dağın yüksekliğine baktığımız zaman 4058 metre olduğu görülmektedir.

  1. Kaçkar Dağı

Konum olarak Rize'de bulunan Kaçkar Dağı'nın yüksekliği 3932 metredir.

 Demirkazık Dağı

Demzirkazık Dağı'nın yüksekliği 3767 metredir. Bu dağın Türkiye'deki büyük dağlar arasında olduğu dikkat çekmektedir. Ayrıca bu dağ İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan Niğde şehrinde yer almaktadır. Aladağlar bölgesinde konumlanan bu dağ zamanında bölgenin en yüksek dağıydı. Ancak yapılan çalışmalar neticesinde dağın zirvesinin bir bölümünün Kızılkaya Dağı'na ait olduğu görülmüştür.

Haberin Devamı
  1. Artos Dağı

İsmi çok bilinen Artos Dağı'nın Türkiye'nin Van şehrinde olduğu bilinmektedir. Ayrıca bu şehre ait olan Gevaş Artos Dağı'na ev sahipliği yapmaktadır. Artos Dağı'nın yüksekliği ise 3550 metredir. Artos Dağı'nın diğer bir ismi ise Çadır Dağı'dır. Ayrıca kükürt madeni ve daha birçok doğal madde bu dağda yer almaktadır. Dağın yakınında ise ünlü Van Gölü bulunmaktadır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!