Crossing over nedir? Ne zaman gerçekleşir? Krossingover neyi değiştirir?

Güncelleme Tarihi:

Crossing over nedir Ne zaman gerçekleşir Krossingover neyi değiştirir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2022 16:50

Birçok farklı yerde duyulan ancak anlamı bilinmeyen genetik unsurlar içerisinde crossing-over geliyor. Peki, Crossing Over nedir? Ne zaman gerçekleşir? Krossingover neyi değiştirir detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Canlı yapısında mayoz ve mitoz bölünme gibi unsurları ele alan değişimler içerisinde krasikov ve geliyor. Aynı zamanda parça değişimi olarak da bilinen bu sözcük grubu, mayoz bölünmenin bir evresinde meydana gelen değişim olarak öne çıkar. Özellikle canlı çeşitliliği ile birlikte pek çok unsur konusunda önemli bir yere sahip olduğunu ifade etmek mümkün.

 Crossing Over Nedir?

 Mayoz bölünmenin profaz 1 evresinde meydana gelen, çift halde yalan kromozomların parça değişimi crossing-over olarak bilinir. Bu sebepten dolayı aynı zamanda genetik açıdan parça değişimi şeklinde ifade edilir. Böylece sonuç olarak genetik rekombinasyon ortaya çıkmış olur. Diğer bir ifade ile farklı kromozomlarda bulunan genlerin alelleri birbiriyle değişim gösterir. Yani karşılıklı bir değişim gerçekleşmesi ile beraber crossing-over kelime grubunun İngilizce üzerinden alır. Bu durum genetik yapı açısından ve çeşitlilik noktasında önemli bir yer sahibidir. Özellikle gametlerin sayısında önemli oranda artırılması ile beraber bu durum çok daha etkin bir şekilde ortaya çıkar.

Haberin Devamı

 Crossing Over Ne Zaman Gerçekleşir?

 Crossing over aynı zamanda parça değişimi olarak bilinmektedir. İngilizce üzerinden diğer bir ifade üzerinde Crossover şeklinde de anlatılır. Merak edilen konular içerisinde Crossing over oluşumunun ne zaman gerçekleştiği geliyor. Bu durum mayoz bölünme esnasında ortaya çıkar. Daha detaylı bir şekilde mayoz bölünmenin profaz 1 evresinde oluşur. Çift halde bulunan kromozomlar karşılıklı parça değişimi gerçekleşir. Bunun sonucunda ise genetik rekombinasyon meydana gelmesi ile beraber canlı çeşitliliği ortaya çıkar. Homolog kromozomların kardeş olmayan kromatitleri gen alışverişi ile birlikte bu işlem gerçekleşir. Bu da değişik kromozomlarda yer alan genlerin alelleri doğrultusunda birbirleri değişimini sağlar.

 Krossingover Neyi Değiştirir?

 Krossing over 1 parça değişimi olarak genetik yapı üzerinde farklılık ortaya çıkarır. Yani genetik rekombinasyon ortaya çıkar ve kromozomlar arasında parça değişimi sağlanır. Böylece farklı kromozomlardaki genlerin alelleri yer değiştirir. Mayoz bölünmenin profaz 1 evresinde gerçekleşen bu durum, böylece canlı çeşitliliği noktasında önemli bir potansiyel teşkil eder. Sonuç olarak değişken yapıya sahip olan gametlerin sayısında önemli oranda yükseltmiş olur. Bu da doğal olarak çeşitli değil çok daha yüksek noktaya çıkarır. O yüzden genetik ve Genom açısından krossing over, yani parça değişiminin işlemi önemli bir yer taşır. Hiçbir istisna göstermeden Hibrit kromozomun diğerlerine benzemeyen noktaları içerisinde Kopuş göstermesi ile beraber bu işlem öne çıkar. Bu sebepten dolayı canlılar konusunda mayoz bölünme ile beraber profaz 1 evresi üzerinden parça değişimi, yani crossing-over işlemi önemli bir yer taşımaktadır.

Haberin Devamı

 Crossing Over İşleminin Önemi Nedir?

 Özellikle söz konusu canlılar olduğu zaman crossing-over işleminin önemi oldukça büyüktür. Diğer bir ifade ile biyolojik açıdan önemli bir yer tuttuğunu söz. Genel olarak Sperm ve yumurtanın bir araya gelmesi ile beraber her neslin kromozom sayısı mayoz bölünme sayesinde bir arada tutulur. Sonuç olarak çok daha sağlıklı bir şekilde yeni nesil ortaya çıkması ile birlikte, aynı zamanda canlı çeşitliliği noktasında etkin bir yapı ortaya çıkarır. Bu sebepten dolayı özellikle canlılık için crossing-over işleminin yeri oldukça büyüktür. Diğer bir ifadeyle Crossing over genetik çeşitliliğin en önemli yapısı olarak ön plana çıkar. Böylece homolog kromozomlar arasında alel gen değişimi gerçekleşir ve daha fazla çeşitlilik yaşanır

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!